Listen over arrangementer, som bliver aflyst på grund af coronakrisen, vokser dag for dag både inden- og udenfor Danmarks grænser. Og meget tyder på, at endnu et stort og gennem lang tid forberedt arrangement meget snart bliver føjet til listen.
Fra den 4. til 11. juli skal 2.150 ryttere fra otte lande efter planen cykle med Team Rynkeby til Paris fulgt af 550 servicepersoner. Men på et ekstraordinært bestyrelsesmøde fredag den 17. april skal bestyrelsen i Team Rynkeby Fonden drøfte, om det er realistisk at holde liv i planerne, eller om den årligt tilbagevendende cykeltur skal aflyses af hensyn til deltagernes sundhed og risikoen for smitte.
Direktør i Team Rynkeby Fonden Carl Erik Dalbøge vil ikke inden fredagens ekstraordinære bestyrelsesmøde gisne om, hvorvidt det ender med en aflysning af den 19. Frankrigstur for det, der er vokset til at være blandt verdens største motions- og velgørenhedscykelhold.
”Lige nu og hver eneste dag følger vi situationen i Danmark og de andre lande. Vi er 2.150 ryttere og 550 servicepersoner, som glæder sig til at afslutte sæsonen med at trille til Paris, men om det kommer til at ske, er for tidligt at udtale sig om. Vi har allerede holdt et ekstraordinært bestyrelsesmøde og et ordinært bestyrelsesmøde, og fredag 17. april holder vi endnu et ekstraordinært bestyrelsesmøde. Det handler om hele tiden at følge op og være sikre på, at vi har det rigtige beslutningsgrundlag. Det kan være, at der træffes en endelig beslutning på fredag – men det kan også være, det først sker senere,” siger Carl Erik Dalbøge til Fundats.
Netop destinationen for den årlige cykeltur er et af de hårdest ramte lande i verden. Mens udviklingen i Danmark ser ud til, i hvert fald p.t., at være under kontrol og antallet af indlagte med coronasmitte er faldende, er tilstanden fortsat anderledes alvorlig i Frankrig, som har verdens fjerdehøjeste antal døde som følge af coronasmitte. Tidligere i denne uge forlængede den franske præsident Emmanuel Macron udgangsforbuddet i landet frem til 11. maj, og samtidig slog han fast, at den store nationale cykelsportsbegivenhed, Tour de France, ikke som planlagt kan gennemføres 27. juni til 19. juli. Seneste forlydender i franske medier går på, at Tour de France i stedet forsøges afviklet med start 29. august.
Mange indtægtsgivende aktiviteter er allerede aflyst
Carl Erik Dalbøge understreger, at det endnu er for tidligt at sige, hvilke økonomiske konsekvenser det vil have for Team Rynkeby Fonden og modtagerne af de indsamlede midler, hvis cykelturen fra Danmark til Frankrig må aflyses eller udskydes.
Alle ér og bliver påvirket af det her, men det er for tidligt at sige noget præcist om hvor meget
Carl Erik Dalbøge – direktør, Team Rynkeby Fonden
”Der er allerede masser af indtægtsgivende aktiviteter, som vi den seneste måned ikke har kunnet gennemføre. Og kigger man frem, skal man ikke være nationaløkonom eller professor for at konstatere, at der sikkert også vil være en virksomhed eller to, som tænker: ”Vi kæmper en kamp for overlevelse – mon ikke, vi skal koncentrere os om dét mere end om noget andet?” Alle ér og bliver påvirket af det her, men det er for tidligt at sige noget præcist om hvor meget,” siger Carl Erik Dalbøge.
Deltagerne på velgørenhedscykelholdet dækker selv de udgifter, der er forbundet med at deltage på holdet. I 2019 indsamlede Team Rynkeby 79,3 millioner kroner til børn med kritisk sygdom, og forventningen, inden coronakrisen kom øverst på dagsordenen, var, at der i år ville blive sat ny indsamlingsrekord. Dén forventning er nu begravet – uanset, om turen til Frankrig gennemføres.
Største bidragyder til Børnecancerfonden
I Danmark er de indsamlede midler, lige siden første Team Rynkeby-tur til Paris i 2002, tilfaldet Børnecancerfonden, og fra og med 2017 har også Børnelungefonden under Lungeforeningen fået del i de indsamlede midler.
I 2019 modtog Børnecancerfonden 23,1 millioner kroner til forskning i kræft hos børn, mens Børnelungefonden blev begavet med 6,4 millioner kroner. Og indsamlings- og kommunikationsdirektør i Børnecancerfonden Nicolai Eisenreich lægger ikke skjul på, at fonden er meget spændt på udfaldet af fredagens møde og er i tæt dialog med Team Rynkeby Fondens ledelse.
Team Rynkeby er Børnecancerfondens absolut største bidragyder og har med sine tocifrede millionbeløb til vores formål haft en rigtig stor betydning for forskningen i børnekræft.
Nicolai Eisenreich – kommunikationsdirektør, Børnecancerfonden
”Team Rynkeby er Børnecancerfondens absolut største bidragyder og har med sine tocifrede millionbeløb til vores formål haft en rigtig stor betydning for forskningen i børnekræft. Vi er 100 procent afhængige af bidrag udefra for at kunne støtte primært forskning i børnekræft, så det giver sig selv, at det selvfølgelig vil få store konsekvenser, hvis turen aflyses eller donationen udebliver,” siger Nicolai Eisenreich til Fundats.
Om Team Rynkeby Fonden
- Team Rynkeby Fonden er stiftet af Rynkeby Foods A/S i 2013.
- Fonden har en bestyrelse med otte medlemmer: Formand er Peter Frank Andersen, CEO i Rynkeby Foods A/S.
- Direktør i Team Rynkeby Fonden er Carl Erik Dalbøge, der samtidig har titel af Team Rynkebys Country Manager for Danmark.
- I 2019 donerede Team Rynkeby 79,3 mio. kr. til organisationer, der hjælper børn med kritiske sygdomme i otte lande. I Danmark blev der givet 23,1 mio. kr. til Børnecancerfonden og 6,4 mio. kr. til Børnelungefonden.
Han oplyser, at de godt 23 millioner kroner, Børnecancerfonden modtog fra Team Rynkeby Fonden sidste år, blev fordelt på 22 forskningsprojekter.
”Det har rigtig alvorlige konsekvenser, hvis vi ikke kan videreføre de fokusområder, som vi qua donationer fra blandt andre Team Rynkeby hidtil har kunnet have. Uanset, hvad der sker, er der stadig hver anden dag et barn i Danmark, som får konstateret kræft. Børnekræft har brug for al den støtte, der kan hentes, også i en helt ekstraordinær situation som den nuværende. Derfor gør vi som lille, selvstændig fond alt, hvad vi kan, for at fastholde fondens aktiviteter og indtægter,” siger Nicolai Eisenreich.