I årevis har den internationale medlemsforening for fonde og filantropiske aktører, EFC, og brancheorganisationen for foreninger og organisationer, der organiserer fonde og filantroper i Europa, Dafne, talt fondenes og de filantropiske aktørers sag i Europa.
Selvom de to organisationer langt hen ad vejen har haft samme interesser og endda haft til huse på den samme adresse i Bruxelles, har de dog kun sjældent arbejdet direkte sammen.
På et tidspunkt i løbet af den dag, vil Dafne og EFC samtidig ophøre med at eksistere. Fremover vil der kun være Philea
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
Men det ændrer sig nu. Meget snart fusionerer de to organisationer nemlig til én samlet interesseorganisation for fonde og filantropiske aktører i Europa. Foreningen får navnet Philea.
Det fortæller administrerende direktør i den filantropiske forening Realdania Jesper Nygård, der i en årrække har repræsenteret Realdania i EFC’s højeste ledelsesorgan, Styrelsesrådet, til Fundats.
”Philea blev annonceret i december, men det er først den 16. februar, at organisationen formelt bliver stiftet ved en generalforsamling. På et tidspunkt i løbet af den dag, vil Dafne og EFC samtidig ophøre med at eksistere. Fremover vil der kun være Philea,” siger Jesper Nygård.
European Foundation Centre (EFC):
EFC er en medlemsforening for fonde og andre filantropiske aktører. Foreningen tæller i omegnen af 250 medlemmer og blev grundlagt i 1989. EFC har hovedsæde i Philanthropy House i Bruxelles. Den 16. februar 2022 fusionerer EFC med Dafne og får navnet Philea
En gave til dansk og europæisk filantropi
Oprettelsen af Philea er en god nyhed og en gave til dansk og europæisk filantropi, lyder det fra Jesper Nygård.
”Philea kommer til at løfte det, som Dafne og EFC kunne, og mere til. Organisationen bliver en gave til mere viden og til mere samarbejde mellem fondene. Samtidig bliver Philea en stærkere stemme, når det kommer til at fortælle, hvad det er, filantropi kan bidrage med i samarbejde med stat, marked og civilsamfund,” siger Jesper Nygård.
Baggrunden for at fusionere EFC og Dafne, skal ifølge Jesper Nygård findes i, at de to organisationer ikke har samarbejdet godt nok i de år, der er gået.
”De to organisationer har sameksisteret i årevis, men de har ikke i tilstrækkelig grad formået at arbejde sammen. Den største udfordring bliver derfor nu at forløse et uforløst potentiale,” siger Jesper Nygård og understreger, at potentialet til gengæld er ”kæmpestort.”
Et talerør for ordentlige rammevilkår
Konkret peger Jesper Nygård på to områder, hvor Philea vil kunne gøre en positiv forskel for fonde og andre filantropiske aktører i Europa.
Donors and Foundations Networks in Europe (Dafne):
Dafne er en organisation for nationale brancheforeninger, der organiserer fonde og filantroper i Europa. Dafne har ca. 30 medlemmer og repræsenterer i omegnen af 10.000 europæiske fonde og filantropiske foreninger. Foreningen har til huse i Philanthropy House i Bruxelles og fusionerer den 16. februar med EFC i organisationen Philea.
Det gælder først og fremmest, når det kommer til at få sektoren til at tale med en fælles stemme. Det er aktuelt, når det eksempelvis gælder om at sikre gode rammebetingelser for fondene og filantropien i Europa. Det gælder både på europæisk plan og i den enkelte EU-stat.
I flere østeuropæiske lande, har filantropien hele tiden udfordringer med at agere i civilsamfundene. Der venter en stor opgave for Philea i hele tiden at vise, at filantropien er legitim og et bindeled i vores samfund
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
”På den helt overordnede klinge, er der nogle lande, som gør det svært at få filantropiske aktiviteter til at fungere. Der er det vigtigt med et fællesskab, hvor man kan støtte hinanden. I Danmark er vi heldigvis i en situation, hvor det, vi laver, er respekteret og har en legitimitet, der ikke udfordres. Men i flere østeuropæiske lande, har filantropien hele tiden udfordringer med at agere i civilsamfundene. Der venter en stor opgave for Philea i hele tiden at vise, at filantropien er legitim og et bindeled i vores samfund,” siger Jesper Nygård.
For den danske fondssektor får Philea først og fremmest værdi, fordi organisationen har sat sig som målsætning i høj grad at sikre videndeling og samarbejde mellem de forskellige europæiske fonde og foreninger.
”Philea kommer til at opbygge et fagligt fællesskab omkring seks såkaldte clusters. De handler blandt andet om, at fondene skal blive bedre til at samarbejde med hinanden. Både på konkrete projekter, men også ved at plukke gode ideer fra hinanden,” lyder det fra Jesper Nygård.
Philea er skabt i en coronatid
Selvom samarbejdet mellem Dafne og EFC kunne have været bedre, så har organisationerne i løbet af de seneste år vist, at de kan rykke, når det gælder.
Hele beslutningen om at nedlægge de to organisationer til fordel for en ny, samlet interesseorganisation er nemlig taget og ført ud i livet, mens Europa har været lukket ned som følge af corona.
Jeg har stillet mit mandat til rådighed for at få den samlede kabale til at gå op
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
”Hovedaktørerne bag den her sammenslutning har måske set hinanden to gange. Langt hovedparten af alle møder er foretaget på Teams eller Zoom med mennesker, der for en stor dels vedkommende slet ikke har kendt hinanden før. En sammenlægning af organisationer, som dem her, er virkelig komplekst, og det bringer følelser, historie, og folks job på spil. Det er helt fantastisk, at det har kunnet lade sig gøre at blive enige – og endda på en rigtig god og konstruktiv måde,” siger Jesper Nygård og tilføjer, at han før corona aldrig ville have troet på, at det var muligt.
Nygårds rolle er uklar
Hvad Jesper Nygårds egen rolle bliver i den nye organisation, er endnu uvist. Han har i det foregående år siddet i en række arbejdsgrupper, der har arbejdet for sammenslutningen af de to organisationer, og han har siddet i det såkaldte Transition Board, der er Dafnes og EFC's midlertidige overgangsbestyrelse. De organer nedlægges med den formelle stiftelse af Philea den 16. februar.
”Når man lægger to organisationer sammen, så skal man også fordele opgaverne mellem sig. Jeg har siddet med i ledelsesorganer i EFC i de seneste 7-8 år og i øvrigt bidraget med mange timer i sammenlægningsprocessen det seneste år. Derfor har jeg stillet mit mandat til rådighed for at få den samlede kabale til at gå op. Realdania og jeg forbliver stadig et aktivt medlem, der gerne vil bidrage, hvor det giver mening. Det er jo kernen af at være medlem af en forening,” siger Jesper Nygård.
Han tilføjer, at han endnu ikke har besluttet, om han stiller op til Phileas bestyrelse i de kommende år eller den nye Advisory Committee, der nedsættes om nogle måneder.