”Vi appellerer til den private sektor, velgørenhedsorganisationer, regeringer og andre donorer om at bidrage generøst til den globale Covid-19-genoprettelse. Ingen kan føle sig sikker, før alle er i sikkerhed.”
Det sagde Lego Fondens administrerende direktør, Anne-Birgitte Albrectsen, da fonden lørdag den 25. september annoncerede en rekordstor donation på 150 mio. dollars - ca. 900 millioner kroner - til børn og familier i hele verden, der er ramt som følge af corona-epidemien.
Næsten halvdelen af pengene går via Unicef til at støtte adgang til vacciner og medicinsk udstyr, som kommer forældre, lærere og omsorgspersoner i sårbare miljøer verden over til gode.
Det vil påvirke os alle i mange generationer
Thomas Kirk Kristiansen. – Bestyrelsesformand, Lego Fonden
Epidemien har i mange lande skabt en krise, der ikke kun har ramt skrøbelige sundhedssystemer, men som ifølge Lego Fonden også handler om negative konsekvenser for børns grundlæggende rettigheder. Blandt andet fordi op imod 90 procent af verdens børn har fået afbrudt deres uddannelse på grund af corona.
“Covid-19-pandemien har vendt op og ned på – og i mange tilfælde været ødelæggende for – livet for millioner af børn i hele verden. Det er vores ansvar at investere i børnene og sikre, at de fortsat har adgang til uddannelse og til at udvikle de evner, der er afgørende for, at de kan klare sig i en verden, der er i konstant forandring,” siger Thomas Kirk Kristiansen, bestyrelsesformand i Lego Fonden og fjerde generations Lego-ejer i en pressemeddelelse.
Han appellerer derfor til, at flere følger fondens eksempel og giver penge til den globale genoprettelsesindsats.
“Vi håber, at andre også vil prioritere investeringer i børnene højt. Hvis ikke vi alle investerer noget nu, risikerer vi, at børnenes udvikling forsinkes, og det vil påvirke os alle i mange generationer,” siger Thomas Kirk Kristiansen.
Nyt netværk for fonde og donorer
Ifølge Unicef Danmarks direktør for partnerskaber og programmer, Susanne Dahl skal donationen blandt andet bruges til at hjælpe millioner af mennesker, der endnu ikke har fået mulighed for at få vaccinationer.
”Det betyder så meget for vores arbejde at modtage sådan en donation. For det første bringer det os tættere vores mål – i dette tilfælde at udbrede en mere lige og retfærdig adgang til vacciner. Med Lego Fondens donation kan mellem 10 og 14 millioner mennesker blive fuldt vaccineret. Det er virkelig et stort skridt. Men en så generøs donation kan også være med til at skabe ringe i vandet,” siger Susanne Dahl til Fundats.
Jeg tror – og håber – at den vil være med til at inspirere andre fonde og virksomheder til at støtte stærkere op
– Direktør for partnerskaber og programmer, Unicef Danmark
Lige som Thomas Kirks Kristiansen håber Unicef Danmark, at Lego Fondens markante donation kan få flere donorer til at engagere sig at løse globale problemer.
”Jeg tror – og håber – at den vil være med til at inspirere andre fonde og virksomheder til at støtte stærkere op. Og det har vi brug for. Det er afgørende, at den private sektor bidrager til at løse globale udfordringer,” siger Susanne Dahl.
Unicef Danmarks direktør for partnerskaber og programmer fortæller desuden, at organisationen i øjeblikket arbejder på at samle et netværk af private aktører og donorer, der kan gå sammen om bl.a. danske bidrag til internationalt krise- og udviklingsarbejde.
”Unicef er i gang med at etablere et netværk af fonde, virksomheder og organisationer for at styrke forståelsen for, hvor vigtigt det er – og for at styrke en fælles, global ansvarsfølelse. Lego Fondens bidrag er historisk højt, og vi er meget taknemmelige for det. Men det er vigtigt for mig at understrege, at der er brug for, at alle bidrager – uanset størrelse. Kun sammen er vi stærke,” siger Susanne Dahl.
Den anden del Lego Fondens donation - 80 mio. dollars - går til Lego Fondens mange samarbejdspartnere, herunder BRAC Institute of Educational Development, som arbejder med børn og fremskynder den igangværende genoprettelse af følgerne af COVID-19.
Pengene kommer oveni en donation på 50 mio. dollars, som blev annonceret i marts 2020 kort efter, at pandemien første gang tvang millioner af børn verden over væk fra deres vante læringsmiljøer.