De nærmest eksplosive stigninger i prisen på bygge- og anlægsarbejder, som startede under coronakrisen og har taget yderligere fart det seneste halve år på grund af krigen i Ukraine, får nu direkte konsekvenser for flere danske fonde og filantropiske foreninger.
Fondene bliver nemlig i stor stil anmodet om ekstrabevillinger for at kunne finansiere de stigende byggepriser, som især er hæftet op på voldsomme prishop på råvarer og byggematerialer samt store udfordringer med overhovedet at kunne få de ønskede materialer leveret.
Ønskerne om flere penge til byggeprojekter er i en række tilfælde blevet opfyldt. Det oplyser direktørerne for to af de store spillere på området, Jesper Nygård fra den filantropiske forening Realdania og Jon Gerner fra Lokale og Anlægsfonden.
Men Jesper Nygård og Jon Gerner kan samtidig melde om byggerier, som er blevet udskudt eller helt skrinlagt, fordi det ikke under de nuværende økonomiske vilkår har været muligt at opretholde den oprindeligt aftalte kvalitet i byggeriet, eller fordi det ikke er lykkedes at få alle parter i finansieringen med på en ekstrabevilling.
Prisstigninger på op til 80 procent
Flere undersøgelser og en lang række mediehistorier understreger de økonomiske udfordringer, som kommuner, foreninger og andre bygherrer har fået.
Blandt andet viser en undersøgelse i Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, offentliggjort lige før sommerferien, at over halvdelen af landets kommuner alene i år har set sig nødsaget til at sætte planlagte anlægsprojekter på pause eller helt skrotte dem på grund af de voldsomme prisstigninger.
Samtidig viser en undersøgelse foretaget af de små og mellemstore virksomheders organisation SMVdanmark, at 61 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen føler sig udfordret af stigende priser på materialer og råvarer.
I øjeblikket har vi en række sager i vores datterselskab, Realdania By & Byg, der har haft licitationsresultater, som ligger et sted mellem 40-80 procent over estimaterne
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
I forhold til hvor store prisstigninger der er tale om, har Dansk Industri beregnet, at byggepriserne det seneste år generelt er blevet øget med 30-40 procent. Men Realdanias administrerende direktør kan berette om at være blevet præsenteret for prisstigninger på helt op til 80 procent.
”Uanset, hvilken type af byggerier vi arbejder med, oplever vi p.t., at de stigende priser og udfordrede forsyningskæder udfordrer de enkelte projekters budgetter. Og vi taler meget store prisstigninger. I øjeblikket har vi en række sager i vores datterselskab, Realdania By & Byg, der har haft licitationsresultater, som ligger et sted mellem 40-80 procent over estimaterne, og i mange af de projekter, Realdania har givet filantropiske bevillinger til sammen med andre partnere, oplever vi det samme,” siger Jesper Nygård.
Afgørende at fastholde kvalitet
Jesper Nygård oplyser, at mange projektejere i øjeblikket kontakter Realdania og spørger, om foreningen vil øge bevillingen til et konkret projekt på grund af stigende byggepriser. Realdanias tilgang er altid at indlede en dialog og foretage en grundig vurdering af den enkelte sag, forklarer direktøren.
”Løsningsrummet kan set fra vores stol både være at udsætte eller helt droppe projektet, men det kan også være at tilføre projektet yderligere penge for at sikre, at projektet stadig kan gennemføres. Det, der er helt afgørende for os, er at fastholde den kvalitet, som oprindeligt var udgangspunktet og tankerne for projektet. Vi kan ikke leve med, at projekterne gennemgår besparelser, som går væsentligt ud over kvaliteten eller formålet med projektet. Når man bygger, er det helt afgørende at holde sig for øje, at byggerier står i mange år, og vi har et ansvar for, at de fysiske aftryk, vi sætter, også holder i mange år,” understreger Jesper Nygård.
”For os er det et meget principielt synspunkt, at vi aldrig – heller ikke i en konjunktursituation som den nuværende – vil give penge til projekter, der ikke kan tåle at stå ude om natten og ikke lever op til de aftalte kvalitetskrav,” tilføjer Jesper Nygård. ”Og når virkeligheden er, at alting bliver dyrere, vil vi hellere støtte færre projekter end at være involveret i så meget som ét projekt i dårlig kvalitet.”
Ifølge Jesper Nygård har Realdania det seneste halve år sammen med øvrige parter givet ekstrabevillinger til, som han udtrykker det, ”cirka en håndfuld eller to projekter” for at de kunne blive gennemført.
Når virkeligheden er, at alting bliver dyrere, vil vi hellere støtte færre projekter end at være involveret i så meget som ét projekt i dårlig kvalitet
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
I andre tilfælde vendes tommelfingeren nedad. I datterselskabet Realdania By & Byg, der typisk uden andre partnere køber bygninger og arealer med henblik på byudvikling, har der for nylig været tre projekter med prisstigninger på 40-80 procent.
”Og her var det eneste rigtige at annullere licitationerne,” pointerer Jesper Nygård med adresse til en vandmølle i Fredericia, en historisk ejendom i Nakskov og ombygningen af støberihallerne i Præstø.
”Vi håber, de tre projekter kan realiseres på et senere tidspunkt, når markedet og verden ser anderledes ud end nu,” siger Jesper Nygård.
Både store og små projekter bliver udskudt eller skrinlagt
Lokale og Anlægsfonden, som er en selvejende institution og udviklingsfond i regi af Kulturministeriet, har særlig fokus på at give støtte
til bygge- og anlægsprojekter indenfor idræts-, frilufts- og kulturlivet.
Og direktør Jon Gerner oplever, at mange bygge- og anlægsprojekter indenfor fritidslivet indtil videre i år har været stærkt udfordret på grund af stigende råvare- og materialepriser samt leveranceproblemer.
”Vi oplever, at det både er de store bygge- og anlægsprojekter til mange millioner kroner og de helt små, som har udfordringer, og hvor det i en del tilfælde ender med, at projekterne bliver udskudt eller skrinlagt,” siger Jon Gerner.
Mens man sidder og lægger budget, stiger priserne, og i bygge- og anlægsprojekter med lange tidshorisonter er det særligt udfordrende
Jon Gerner – Direktør, Lokale og Anlægsfonden
Budgetteringen er altid svær i anlægsprojekter – og for tiden er dén øvelse bestemt ikke blevet nemmere, pointerer Jon Gerner.
”Mens man sidder og lægger budget, stiger priserne, og i bygge- og anlægsprojekter med lange tidshorisonter er det særligt udfordrende. For tiden fører det i flere tilfælde til, at der trykkes på bremsen i forhold til en række fritidsbyggerier, hvor man endnu ikke er nået til at få finansieringen på plads,” siger Jon Gerner.
Alle skal løfte i flok
Lokale og Anlægsfonden, hvis årlige uddelinger i størrelsesordenen 80-90 millioner kroner kommer fra de såkaldte ’tipsmidler’ under Danske Spil, har ifølge direktøren i år fået en række forespørgsler om yderligere finansiering fra projekter, som den statslige fond allerede har givet tilsagn om at støtte.
”Normalt er er vi ikke så begejstrede for merbevillinger, men hvis det alene er på grund af stigende priser på råvarer og materialer, kigger vi på det. Og hvis udviklingspotentialet og kvaliteten i et projekt er fastholdt, hvilket er helt afgørende for os, så har vi set eksempler på både store og små projekter, hvor vi har givet nogle ekstra penge og forhøjet vores bevilling. Det sker typisk, at både kommuner, vi og én eller flere private fonde er gået ind sammen og har løftet projekter og solidarisk er kommet med flere penge,” siger Jon Gerner.
Ud over, at vi ikke vil slække på kvaliteten, er det vores holdning, at vi i forhold til merudgifter skal løfte i flok
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
For Jesper Nygård er netop solidaritet et nøglebegreb, når der skal tages stilling til eventuelt at skyde flere Realdania-penge ind i økonomisk trængte byggeprojekter.
”I hvert enkelt af de projekter, som er blevet dyrere at gennemføre, sker der en forhandling mellem projektets parter om, hvem der skal bidrage med hvor meget ekstra. Vi forsøger altid at løse de økonomiske udfordringer, projekterne har, forholdsmæssigt – det gør vi også i den aktuelle situation. Så ud over, at vi ikke vil slække på kvaliteten, er det vores holdning, at vi i forhold til merudgifter skal løfte i flok,” siger Jesper Nygård og fortsætter:
”Vores synspunkter om fastholdelse af kvalitet handler jo blandt andet om ansvarlighed og bæredygtighed – de bygninger, vi bygger, står i mange år – og derfor accepterer vi ikke, at andre eventuelt leger flaskeleg og bruger kvalitetskravene som begrundelse for, at vi alene skal skyde ekstra penge ind. Så må man hellere udsætte eller helt droppe projektet.”
Medansvar for at holde hjulene i gang
Både Jon Gerner og Jesper Nygård mener, at fondssektoren har et medansvar for at sikre, at byggeriet ikke går i stå trods prisernes vokseværk.
”Jeg oplever på tværs af fondsverdenen, at der løftes i flok og tages ansvar. Det ansvar, vi i forvejen har for at støtte faciliteter til idrætslivet, har både vi og de private fonde absolut også i denne her ekstraordinære situation. Vi kan ikke overvurdere faciliteternes betydning for fritidslivet, og området må ikke nedprioriteres. Men hverken vi eller de private fonde får jo flere penge i kassen af, at råvare- og materialepriserne stiger, så spørgsmålet for os er, om kagen skal skæres ud i flere eller færre stykker,” siger Jon Gerner.
Jesper Nygård drager sammenligninger til situationen under finanskrisen.
”Jeg mener, at vi – fondene og de filantropiske foreninger – helt generelt har et medansvar for at sikre, at hjulene bliver holdt i gang blandt andet i byggesektoren, men også for, at der ikke slækkes på den høje kvalitet. Under finanskrisen trykkede vi i Realdania meget massivt på bremsen i forhold til nye projekter, men valgte at være loyale i forhold til vores strategi og allerede vedtagne projekter som for eksempel Blox i København – og vi valgte i øvrigt også dengang at fastholde støtten til projekter, hvor andre parter faldt fra,” siger Jesper Nygård.
Hverken vi eller de private fonde får jo flere penge i kassen af, at råvare- og materialepriserne stiger, så spørgsmålet for os er, om kagen skal skæres ud i flere eller færre stykker
Jon Gerner – Direktør, Lokale og Anlægsfonden
Realdania-direktøren mener ikke, at den situation, vi har lige nu med høj inflation og leveringsvanskeligheder, kan sammenlignes med finanskrisen.
”Og vi er slet ikke dér endnu, hvor vi vil bremse op for nye projekter. Men den aktuelle udvikling i byggepriserne udgør en betydelig risiko og skaber bekymring,” siger Jesper Nygård.
Jon Gerner vil ikke afvise, at Lokale og Anlægsfonden i den kommende tid vil støtte færre projekter end tidligere.
”For os er det afgørende at bevare udviklingsfokus og høj kvalitet. Vi må ikke i denne periode slække på kvaliteten og udviklingspotentialet – det duer ikke at gå tilbage til kedelige standard- og discountløsninger. Det kan få den konsekvens, at vi kommer til at støtte færre projekter, mens vi i nogle tilfælde kigger på, om projekter kan laves lidt mindre omfangsrigt end oprindeligt planlagt og stadig bevare kvaliteten,” siger Jon Gerner.