Klimaambitionerne er endog særdeles store hos den nye danske erhvervsdrivende fond Planetary Responsibility Foundation, der blev stiftet sidste år og netop har lanceret sin hjemmeside samt foretaget sin første impact-investering.
Med 100 millioner kroner som startkapital vil fonden, som det er formuleret i vedtægterne, arbejde på ”at skabe en grønnere, sundere og mindre forurenet fremtid ved at bevare, beskytte og genopbygge vores naturlige verden globalt, hvorved der genoprettes en bæredygtig balance mellem mennesker og natur.”
Det ambitiøse formål skal forsøges indfriet ved dels økonomisk at understøtte forsøg på at rette op på naturen og miljøets tilstand rundt omkring i verden, dels ved at investere i generering af viden om og drift af virksomheder på en mere bæredygtig måde inden for blandt andet byggeri.
Pengene kommer fra det i England bosiddende ejendomsudviklerpar Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find, hvis firma i forsommeren 2022 i forbindelse med en international ekspansion skiftede navn fra Elf Development til Alfa Development. Virksomheden har knap 50 medarbejdere i Danmark og står bag byggerier af blandt andet Irmabyen i Rødovre, Amager Strandpark og Kajkanten i Malmö.
Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find har på det personlige plan en oprigtig interesse og bekymring for klimaet og miljøet, herunder den klima- og biodiversitetskrise, som bliver mere og mere aktuel
Jens Böhme – Administrerende direktør, Planetary Responsibility Foundation
I forbindelse med ekspansionen og navneskiftet stiftede det amerikansk-danske par den nye erhvervsdrivende fond, og i år er Jens Böhme, tidligere sekretariatschef i den filantropiske forening Realdania, tiltrådt som fondens administrerende direktør.
”Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find har på det personlige plan en oprigtig interesse og bekymring for klimaet og miljøet, herunder den klima- og biodiversitetskrise, som bliver mere og mere aktuel. Derfor har de valgt at dedikere 100 millioner kroner til startkapital i en fond, der skal arbejde netop med dette formål,” siger Jens Böhme.
Rovdrift på naturens ressourcer
På trods af, at Andreea Kaiser og Erik Ludvig Finds forretninger primært er sket på dansk grund, har Planetary Responsibility Foundation ifølge Jens Böhme et internationalt sigte.
”Planetary Responsibility Foundation er ’born global’, men med afsæt i Danmark, fordi stifterne har deres forretning her. Planen er, at vi skal arbejde internationalt, og det skal ske på en entreprenant, agil måde. Vi vil foretage impact-investeringer ud fra to strategiske spor: Det ene handler om naturgenopretning – altså investere i projekter og virksomheder, som skal forsøge at rette op på den natur, der er blevet ødelagt. Det andet spor handler om at drive virksomhed på en mere bæredygtig vis, i særdeleshed indenfor byggeriet,” siger Jens Böhme.
Udgangspunktet er, forklarer fondens direktør, at der i mange år er blevet drevet rovdrift på naturens ressourcer.
”Det er sket inden for landbrug, fiskeri, fødevareproduktion, byggeri og mange andre sektorer. Derfor vil vi investere i virksomheder, der udvikler og formidler viden, der kan understøtte en bæredygtig udvikling i byggeriet og byudviklingen. Vi har en katalytisk og fagligt funderet tilgang til tingene, og vi vil gerne indgå stærke samarbejder med professionelle partnere såsom andre investorer eller filantroper, som sammen med os kan bidrage til at, at der kommer ny uafhængig og faktabaseret viden på bordet blandt andet om, hvordan man kan bygge mere bæredygtigt,” siger Jens Böhme.
Konkret vil Planetary Responsibility Foundation inden for naturgenopretning for eksempel gerne investere i regenerative landbrug, skovdrift eller økoturisme.
”I forhold til det andet strategiske spor om at skabe og dele viden om et mere bæredygtigt byggeri, er fondens første investering et godt eksempel på, hvad vi gerne vil. Med investeringen i Foresight Media Group, som laver dybdeborende journalistik og analyser om den grønne omstilling, forventer vi at medvirke til, at mange flere beslutningstagere globalt får ny viden, der fører til, at der træffes flere bæredygtige beslutninger indenfor energisektoren og i det byggede miljø,” siger Jens Böhme.
Investeringen i det danskejede engelsksprogede medie er, som omtalt i Fundats tidligere i august, sket hånd i hånd med mediet Zetland.
Foresight Media Group vil bruge pengene fra Planetary Responsibility Foundation og Zetland til at oprette en ny sektion med fokus på klima og biodiversitet omkring byer og bygninger. Investeringens størrelse ønsker Jens Böhme efter aftale med Foresight Media Group ikke at oplyse.
På jagt efter medinvestorer
Ifølge Jens Böhme er planen, at de 100 millioner kroner, fonden har at gøre godt med, skal fordeles nogenlunde ligeligt med impact-investeringer for cirka 10 millioner kroner årligt i de kommende 10 år.
”Dertil kommer måske yderligere midler, som andre ønsker at donere ind i vores fond, eller fra nogen, som ønsker at medinvestere i projekter med os. Vi vil geare vores midler, så vi kan komme så langt som muligt, og det er min opgave sammen med bestyrelsen at få involveret andre samarbejdspartnere, som kan se en interesse i enten at skyde midler ind i PRF eller blive medinvestor i konkrete projekter,” forklarer Jens Böhme.
Klima- og biodiversitetskrisen er en stor størrelse, så selv store aktører vil isoleret set have en lille effekt – der findes ingen ’silver bullet’ i forhold til at løse disse problemer
Jens Böhme – Administrerende direktør, Planetary Responsibility Foundation
Direktøren understreger, at man ikke kan søge fonden om midler.
”Vi tager ikke imod ansøgninger. Alle vores midler bruges på missionsdrevne investeringer, som vi tror, kan gøre en forskel, hvormed der forventeligt skabes et afkast, der skal reinvesteres i nye virksomheder og projekter,” fastslår han.
- Hvor langt forventer I, at I kan nå for 10 millioner kroner om året i relation til det ambitiøse formål, I har?
”Klima- og biodiversitetskrisen er en stor størrelse, så selv store aktører vil isoleret set have en lille effekt – der findes ingen ’silver bullet’ i forhold til at løse disse problemer. Netop derfor handler det meget om at samarbejde om at løse udfordringerne, samtidig med at der er brug for konkret innovation, regulering og videndeling. Hver part, uanset om det er industri, en national regering, en international organisation, civilsamfundet eller os som en lille fond, har hver især en rolle at spille, og vi tror på, at vi via vores impact-investeringer kan medvirke til at gøre en forskel. Men det er selvfølgelig endnu alt for tidligt at sige, i hvor høj grad det vil ske,” siger Jens Böhme.
Bestyrelse skal udvides
Planetary Responsibility Foundation har fysisk til huse sammen med Alfa Development på Knud Højgaards Vej i Søborg, og i første omgang består fondens organisation kun af direktøren og et par studentermedhjælpere. Opgaverne løses med hjælp fra blandt andre eksterne konsulenter.
Planetary Responsibility Foundation
- Erhvervsdrivende fond.
- Stiftet i 2022 af Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find.
- Fondens formål er ”på almennyttigt grundlag at skabe en grønnere, sundere og mindre forurenet fremtid ved at bevare, beskytte og genopbygge vores naturlige verden globalt, hvorved der genoprettes en bæredygtig balance mellem mennesker og natur.”
- Havde i første regnskabsår (5. april-31. december 2022) et overskud på 2,5 mio. kr.
- Administrerende direktør: Jens Böhme.
- Bestyrelse: Bruno Månsson (formand), Andreea Kaiser, Erik Ludvig Find og Omid Gardezi.
”Det er utrolig svært at sige, hvordan det ser ud om 5-10 år i forhold til organisationens størrelse. Lige nu er vi en start-up i fondsverdenen, og så må tingene udvikle sig herfra med udgangspunkt i den klare strategi, der arbejdes og investeres efter,” siger Jens Böhme.
Han understreger, at Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find ikke kommer til at spille en aktiv rolle i den daglige drift af Planetary Responsibility Foundation.
”Her benytter vi armslængdeprincippet. De sidder begge i bestyrelsen som stiftere, og derudover sidder der to uafhængige medlemmer i bestyrelsen. Vi forventer inden for et halvt år at udvide bestyrelsen med ét til to medlemmer, som også er uafhængige, for dermed at få de supplerende kompetencer ind, som vi kan se et behov for,” siger Jens Böhme.