Rundturen i den uddelende fondsverden starter i denne uge i København, nærmere bestemt på hovedstadens stadsarkiv, som takket være en donation på godt én million kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal nu kan etablere en skoletjeneste.
Historieformidling og historieforståelse er vigtigt, mener Københavns kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alternativet), og derfor glæder hun sig over det nye initiativ.
”Jo før man introduceres til vores fælles historie, jo bedre kendskab får man til vores rødder. Derfor glæder det mig meget, at mange børn i hovedstaden nu kan få glæde af den kommende skoletjeneste ved Københavns Stadsarkiv. Arkivet rummer en skatkiste af historier og er med til at bidrage til vores fælles erindring,” siger Franciska Rosenkilde i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.
I løbet af de kommende to år får 70 lærere og knap 2.000 elever – heraf en stor andel i København – mulighed for at udvikle og afprøve nye former for historieundervisning, hvor der skabes forbindelse mellem folkeskolen, arkivernes kildemateriale og lokalområdet.
I morgen, den 23. juni, er der et såkaldt kickoff-arrangement for Københavns Stadsarkivs nye skoletjeneste, og projektet starter i begyndelsen af skoleåret 2021-22.
Tænketank skal samle viden om genopretning af havet
Tænketanken Hav er navnet på en ny tænketank, som Velux Fonden netop har søsat med en femårig bevilling på 75 millioner kroner.
Tænketanken skal være omdrejningspunkt i arbejdet for et rent, sundt hav og en bæredygtig brug af havet. Konkret skal tænketanken samle viden og skabe samarbejde mellem virksomheder, borgere og beslutningstagere om at genoprette havet.
Derfor er der brug for en tænketank, som lægger alle sine kræfter i lige netop havet, og som viser veje til, hvordan vi kan komme i gang med en blå omstilling
Maria Reumert Gjerding – Præsident, Danmarks Naturfredningsforening
Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening og forperson for tænketankens bestyrelse, siger i en pressemeddelelse fra Velux Fonden, at vores hav lige nu er i ”en dyb naturmæssig krise”.
”Ål og torsk er gået fra at være nogle af de mest almindelige fisk i Danmark til at være kritisk truede. Ålegræs og andre planter forsvinder i hobetal. Vi bliver nødt til at sætte ind, hvis vores hav ikke skal ende som en undervandsørken. Der er heldigvis stor opmærksomhed på behovet for en grøn omstilling på landjorden. Men krisen for naturen og miljøet i havet, der dækker 70 procent af jordens overflade, er desværre meget overset. Derfor er der brug for en tænketank, som lægger alle sine kræfter i lige netop havet, og som viser veje til, hvordan vi kan komme i gang med en blå omstilling,” siger Maria Reumert Gjerding.
Ud over Maria Reumert Gjerding består tænketankens bestyrelse af blandt andre professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet Katherine Richardson og Thomas Thune Andersen, som er bestyrelsesformand i blandt andet Ørsted A/S og VKR Holding A/S.
Administrerende direktør i tænketanken bliver Liselotte Hohwy Stokholm, der er tidligere direktør i Copenhagen Business Hub.
Professor hædres for indsats mod kræft
Gennem snart tre årtier har professor, overlæge og centerleder Inge Marie Svane helliget sig kræftforskning og -behandling, og det har sat Danmark på verdenskortet som bannerførende inden for immunterapi. Nu hædres Inge Marie Svane af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber med Marie og August Krogh Prisen 2021 for sin indsats.
Det er et symbol på, hvor langt vi er kommet inden for immunterapien
Inge Marie Svane – Professor med speciale i kræftforskning
Prisen blev oprettet i 1969 og uddeles hvert år til en dansk sundhedsvidenskabelig forsker. Den er på 1,5 millioner kroner, hvoraf de 1.250.000 kr. er øremærket forskning, og de resterende 250.000 kr. går til forskeren personligt.
”Jeg er utroligt stolt over at modtage prisen. Ikke bare på mine egne vegne, men også på mine kollegers, ” siger Inge Marie Svane i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
”Det er et symbol på, hvor langt vi er kommet inden for immunterapien. For bare 10 år siden var immunterapi noget, man grinede lidt af i de lægefaglige kredse. På de store videnskabelige kongresser skulle man se langt efter et oplæg om immunterapi, og hvis det fandtes, var det gemt af vejen i det fjerneste kælderrum. Men i dag kan man dårligt indlevere en videnskabelig artikel inden for onkologi uden at nævne immunterapi,” siger prismodtageren.
Inge Marie Svane får officielt overrakt Marie og August Krogh Prisen ved Lægevidenskabelige Selskabers årsmøde onsdag den 30. juni 2021.
Millionbevillinger til otte kreative ”nørder”
Vi bliver ved Novo Nordisk Fonden, som netop har fundet årets modtagere af fondens NERD-bevillinger.
I år har otte ”nørder” fået bevilget mellem ni og 14 millioner kroner til deres forskningsideer, der har det til fælles, at de er kreative, originale, nyskabende og forankrede i naturvidenskaben.
Forskningsprogrammet NERD (New Exploratory Research and Discovery) har til formål at yde støtte til naturvidenskabelige forskningsprojekter, der tager udgangspunkt i vilde og uortodokse ideer, der kan bibringe ny viden inden for teknologi eller naturvidenskab. Bevillingerne løber over en syvårig periode.
”NERD-programmet er kendetegnet ved, at rammerne for udvælgelsen og processen er en del anderledes end vores øvrige bevillingsprogrammer. I den første runde evalueres ansøgningerne uden viden om navnet eller CV´et på ansøgeren. På den måde minimerer vi bias og får mere fokus på den videnskabelige idé end på forskerens historie og meritter,” siger Lene Oddershede, Senior Vice President for Natural & Technical Sciences i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.
Unge lærer andre unge at lave mad
Uddelingsrundturen fortsætter i Kolding. Her støtter Salling Fondene et projekt, hvor unge koldingensere til september trækker i forklædet for at lære det helt basale om indkøb og madlavning. Undervisningen står andre unge for.
Kurset for de 18 til 26-årige hedder ’Madglad på budget’ og er udviklet af organisationen Madkulturen i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.
”De andre unge, der guider deltagerne i madlavningen, har næsten samme hverdag og madlavningsfærdigheder som deltagerne. Det gør det lettere at stille spørgsmål og få tips og gode råd, der virker i hverdagen, end hvis underviseren var en professionel kok eller en forælder med tre børn,” forklarer manden bag kurset, Rasmus Dalsgaard, i en pressemeddelelse.
Ud over i Kolding holdes der senere lignende kurser i Nykøbing Falster og København.
Fondspenge til interaktiv udstilling om brandsikkerhed
Vi slutter i Universe Science Park i Nordborg på Als, hvor Trygfonden netop har støttet en ny interaktiv udstilling om ild, brand og brandsikkerhed med godt syv millioner kroner.
Udstillingen hedder Fire Zone og er målrettet børn og unge.
”Vi glæder os utrolig meget til at åbne vores nye udstilling, der er blevet muliggjort med Trygfondens donation, som vi er meget taknemmelige for. Med Fire Zone håber vi at kunne formidle vigtig viden i børnehøjde om ild, brand og forebyggelse, som forhåbentlig kan bidrage til fremadrettet at forebygge alvorlige brandulykker og farlige situationer,” siger Torben Kylling Petersen, der er administrerende direktør i Universe Science Park, i en nyhed fra Trygfonden.
Hvert år oplever cirka 60.000 danskere brand i deres bolig, men med den rigtige viden og adfærd kan langt de fleste brande faktisk undgås. Og administrerende direktør i Tryghedsgruppen Rie Odsbjerg Werner understreger, at for at forstå, hvad det vil sige at være i en brand, er det en god idé, at børnenes og de unges oplevelse bliver så tæt på virkeligheden som mulig.
”Fire Zone spiller på alle sanser, og vi håber, at de besøgende børn og voksne vil få en rigtig spændende oplevelse, hvor de samtidig lærer, hvordan de forebygger brand, og hvordan de skal handle, hvis der alligevel opstår brand,” siger Rie Odsbjerg Werner.