Følelserne har i dén grad været en del af ligningen for Aarhus Universitets Forskningsfond, der efter en langstrakt proces officielt kan benævne Sandbjerg Gods nordvest for Sønderborg ved Als Sund som et 100 procent ejet datterselskab i AUFF-koncernen.
Det er således andet og mere end bare et smukt beliggende gods med kursus- og konferencecenter, som Aarhus Universitets Forskningsfond nu formelt ejer 100 procent. Ifølge administrerende direktør i AUFF Jørgen Lang er godset ”et hjertebarn” for fonden.
”Det kan sammenlignes med den følelse, du kan have i forhold til et sommerhus, du kom i som barn og havde dine bedste ferier. Som voksen kan du stadig have følelsen af, at lige præcis dét sommerhus er dit sted. I fonden har vi det på samme måde med Sandbjerg Gods – du føler, du kommer hjem, når du er på Sandbjerg Gods. Det er et fantastisk sted, og der kommer altid fantastiske idéer, tanker og rigtig meget god sparring ud af at være lige præcis dér frem for, hvis du tager på hotel eller et tilfældigt konferencecenter,” siger Jørgen Lang til Fundats.
For at sikre, at vi fik Sandbjerg Gods i sikker havn, har vi længe arbejdet på at nedlægge fonden bag godset, hvilket jo absolut ikke er det nemmeste i verden at få lov til, og overdrage godset til AUFF
Jørgen Lang – Direktør, Aarhus Universitets Forskningsfond
Sandbjerg Gods kan dateres helt tilbage til Hertug Hans den Yngre i midten af 1500-tallet. Det er 66 år siden, Aarhus Universitet modtog godset som en gave af enkefru Ellen Dahl.
De seneste to år har bestyrelsen for Sandbjerg Gods og AUFF arbejdet på at sikre godsets fremtid som kursus- og konferencecenter ved at overdrage godset til forskningsfonden.
”I forbindelse med universitetsloven i 1970 blev Sandbjerg Gods lavet om til en erhvervsdrivende fond, som siden har levet på godt og ondt i op- og nedgangstider. Undervejs har godset fået støtte af blandt andre os til renovering, men nu er tiden kommet, hvor det virkelig trænger til en gennemgribende update. Dét kræver penge, og skal man bruge penge, skal man have penge,” siger Jørgen Lang.
De nødvendige penge har AUFF, der kom ud af 2020 med et resultat på 182 millioner kroner.
”For at sikre, at vi fik Sandbjerg Gods i sikker havn, har vi længe arbejdet på at nedlægge fonden bag godset, hvilket jo absolut ikke er det nemmeste i verden at få lov til, og overdrage godset til AUFF. Det er lykkedes nu, og allerede i denne måned bliver der sat gang i en omfattende renovering, så vi kan sikre, at godset igen bliver en god forretning og stadig er her om 50 år. Det kommer til at koste mange penge, men vi har de nødvendige muskler,” understreger Jørgen Lang.
Forretning skal løbe rundt
Fondsdirektøren lægger ikke skjul på, at de seneste år har været økonomisk belastende for Sandbjerg Gods, som kom ud af 2020 med et minus på bundlinjen på 3,2 millioner kroner. Omsætningen blev halveret fra 2019 til 2020, og opgørelsen over antallet af døgnophold på kursus- og konferencecentret fortæller om et drastisk fald fra 2019 til 2020: Fra 6.961 til 2.706.
Fonden er en ejer, der vil være med til at udvikle og styrke godset i sin sande arv med viden og forskning, Sønderjyllands historie og resten af det danske folk i højsædet
Henrik Dalgaard – Direktør, Sandbjerg Gods
”Coronaperioden har ikke været sjov for Sandbjerg Gods. Kombinationen af ikke at have kunder og stadig have udgiften til at have et gods betød et ordentligt underskud. Vores overtagelse vil give stabilitet og gøre, at der er råd til tage de dårlige ting med de gode ting. På lang sigt skal det være en forretning, der løber rundt,” siger Jørgen Lang.
I 2020-årsberetningen fra AUFF glæder godsets nye direktør Henrik Dalgaard sig over, at fremtiden er blevet sikret.
”At vi nu bliver et datterselskab af fonden, betyder meget for godset fremover. Fonden er en ejer, der vil være med til at udvikle og styrke godset i sin sande arv med viden og forskning, Sønderjyllands historie og resten af det danske folk i højsædet,” siger Henrik Dalgaard, der kommer fra en stilling som direktionsassistent i AUFF.
Den omfattende renovering, der nu sættes i gang, omfatter også en omlægning til grønne energiløsninger, der understøtter universitetets målsætning om at reducere klimaaftrykket.
På længere sigt er forventningen, at godset skal være vært for store internationale konferencer og skandinaviske arrangementer og aktiviteter. Konkret bliver der blandt andet arbejdet på at etablere en såkaldt vidensfestival, ’Sandbjergmødet’, der skal tage afsæt i forskningen på Aarhus Universitet.