I fondssektoren er han bedst kendt som bestyrelsesformand i Hempel Fonden.
Men den erhvervsdrivende fond, der er eneejer af malingproducenten Hempel A/S, er langt fra den eneste fond, hvor Richard Sand kommer ind ad døren, når der er indkaldt til bestyrelsesmøde.
Listen over fonde, hvor den 64-årige advokat Richard Sand sidder for bordenden i bestyrelsen, tæller således blandt andre Børge Hinsch Fonden, Uffe Skjald Christensen Fonden, Erik Fjeldsøe Fonden, Tove og Børge Friis-Thorsens Familiefond, Vennerslund Familiefond, Fonden til Sikring af Vennerslund Gods og Rosenfeldt Familiefond.
Derudover er han næstformand i blandt andre Høvdingsgaard Fonden, menigt medlem af bestyrelsen i Aller Fonden og en række andre fonde samt medlem af præsidiet for Mary Fonden.
Som Fundats kan fortælle i en anden artikel i dag, har Richard Sand flere roller i en række af fondene, og hovedparten af de fonde, han er involveret i, er samtidig kunder i advokatfirmaet Bech-Bruun, hvor Richard Sand er partner.
Fundats har i flere omgange – siden starten af august – forsøgt at få et interview med Richard Sand om blandt andet hans mange kasketter i fondssektoren, men det er endnu ikke lykkedes. Dermed skiller vi os ikke voldsomt ud fra resten af medieverdenen. Set i forhold til ikke kun hans mange engagementer i fondssektoren, men også den vitale post som bestyrelsesformand for Aller A/S (tidligere Aller Holding), er det således forbløffende få interviews, Richard Sand gennem årene har givet til danske medier.
Danmarks bedst lønnede fondsformand
Heller ikke, da Fundats i september i år kunne fortælle, at Richard Sand har overtaget positionen som Danmarks bedst lønnede fondsformand qua sin formandspost i Hempel Fonden, ønskede Richard Sand selv at sætte ord på sagen. I stedet kom svarene på Fundats’ spørgsmål skriftligt fra fondens direktør Anders Holm ”efter aftale med bestyrelsesformanden”.
Den årlige afdækning af bestyrelseshonorarerne viste, at Richard Sand samlede vederlag fra den 24. mest uddelende fond i Danmark i 2022 rundede 3,34 millioner kroner. Dermed fik han mere i honorar end samtlige andre bestyrelsesformænd, inklusive Lars Rebien Sørensen fra Novo Nordisk Fonden.
Ifølge Hempel Fondens årsrapport for 2022 fik Richard Sand cirka 750.000 kroner for at sidde i fondens bestyrelse, 290.000 kroner for bestyrelses- og komitéarbejdet i Hempel Invest, mens 2,1 millioner kroner blev udløst af at sidde i bestyrelsen og komiteer i Hempel A/S.
Derudover har Richard Sand fri bil stillet til rådighed af Hempel Fonden, hvilket fonden i 2022 opgjorde til 176.000 kroner.
Det er fortsat bestyrelsens vurdering, at formandens honorar er passende i forhold til hvervets art og arbejdets omfang
Anders Holm – Direktør, Hempel Fonden
I sin mail til Fundats forklarede Anders Holm firmabilen på denne måde:
”Bestyrelsen har ud fra en samlet afvejning vurderet, at det er hensigtsmæssigt at stille bil til rådighed for formanden. Dette skyldes blandt andet, at fonden selv eller gennem helejede datterselskaber har ejendomme, herunder skove og naturområder, i flere dele af landet. Dette har været praksis og uændret kutyme i mere end 20 år og været gældende for alle de seneste mere end tre forskellige formænd.”
Sidder tungt på magten i Hempel
Omkring vederlaget på 3,34 millioner kroner understregede Anders Holm, at der er tale om det samlede formandshonorar i tre bestyrelser.
”Driftsselskabet Hempel A/S adskiller sig fra de fleste andre fondsejede selskaber ved at være 100 procent ejet af Hempel Fonden gennem datterselskabet Hempel Invest A/S. Derfor har bestyrelsen vurderet, at det samlet set på nuværende tidspunkt er fordelagtigt, at det er den samme formand i alle tre bestyrelser. (…) Det er fortsat bestyrelsens vurdering, at formandens honorar er passende i forhold til hvervets art og arbejdets omfang,” skrev Anders Holm.
Richard Sand har siddet i Hempel Fondens bestyrelse siden 2004, været formand siden 2010 og blev senest genvalgt til bestyrelsen sidste år.
Også Jyllands-Postens erhvervsportal Finans.dk har tidligere beskæftiget sig med Richard Sands honorarer og tre kasketter i Hempel Fonden. I juli 2021 beskrev mediet, hvordan Richard Sand ”sidder usædvanlig tungt på skibsmalingkoncernen Hempel.”
”Som formand for både Hempel, ejeren Hempel Fonden og fondens investeringsselskab sidder Richard Sand for bordenden i alle de fora, hvor større beslutninger bliver truffet, inklusive dem, der godkender Richard Sands eget honorar,” skrev Finans.dk.
Myreflittig og gode analytiske egenskaber
Et af de få større interviews, der er lavet med Richard Sand, blev bragt for mere end 20 år siden, i maj 2003, i Berlingske under overskriften ”Vildtjæger og arbejdsbi”.
Den aktuelle anledning var, at Richard Sand netop var blevet udnævnt til bestyrelsesformand for Aller. I artiklen blev der fortalt om de nære, venskabelige bånd, der altid har været mellem familien Sand og familien Aller og om hvordan Richard Sands far, højesteretssagfører Rudolf Sand, i sin tid også var formand for Carl Allers Etablissement.
En af mine forcer er, at jeg er myreflittig og grundig. Og så har jeg i hvert fald hidtil kunnet klare en meget stor arbejdsbyrde
Richard Sand – Bestyrelsesformand, Hempel Fonden - i interview med Berlingske
Richard Sand forklarede over for avisen, hvordan det kan lade sig gøre for ham at varetage flere end 30 tillidshverv i en stribe virksomheder og fonde.
”En af mine forcer er, at jeg er myreflittig og grundig. Og så har jeg i hvert fald hidtil kunnet klare en meget stor arbejdsbyrde. Nok større end de fleste bryder sig om. Dertil kommer gode analytiske egenskaber,” sagde Richard Sand.
Han løftede også over for Berlingske sløret for, at når han en sjælden gang skal koble af fra advokat- og bestyrelsesarbejdet, sker det ved at tage på bjergjagt – gerne i 4-6.000 meters højde.
”Jeg foretrækker outrerede steder: Afghanistan, Tadsjikistan, Pakistan eller Kina, og typisk rejser jeg helt alene eller med en enkelt ven,” berettede Richard Sand og tilføjede, at jagtrejserne giver ham ”en klar evne til at prioritere”, når han er tilbage i Danmark.
En af landets mest magtfulde advokater
Ifølge et portræt i Berlingske, da advokaten for fire år siden fyldte 60 år, er han ”én af Europas mest aktive og erfarne riffeljægere”. Overskriften på avisens fødselsdagsomtale var ”Han gik i sin fars fodspor, blev jæger og satte sig for bordenden hos de store”.
Også Jyllands-Posten/Finans.dk portrætterede Richard Sand, da han fyldte 60. Her hed det blandt andet, at ”Richard Sand er en af landets mest magtfulde advokater, når der bliver målt på bestyrelsesposter i erhvervslivet”. Jyllands-Posten noterede sig endvidere det faktum, at Richard Sand sjældent optræder i medierne. Som avisen citerede en anonym headhunter for at sige:
”Den, der lever stille, lever godt. Richard Sand er en advokat, der aldrig ytrer sig.”
Når Bech-Bruun på advokatfirmaets hjemmeside skal beskrive Richard Sand, er det blandt andet med understregningen af, at ”Richard ikke blot er en eftertragtet advokat”.
”Han er også en kendt og respekteret erhvervsmand, der gennem sit mangeårige virke som bestyrelsesformand i bl.a. Hempel A/S, Hempel Fonden og Aller A/S har opnået en enestående erfaring med at anvende juraen i et strategisk, kommercielt perspektiv,” skriver Bech-Bruun.
Inden han kom til Bech-Bruun, var han først ansat som fuldmægtig hos Advokatfirmaet Andreas Fischer. Dernæst drev han gennem 15 år sit eget advokatfirma, Sand & Partnere. Det blev i 2010 fusioneret med Philip Advokatfirma, som to år senere fusionerede med Bech-Bruun under sidstnævntes navn.
Går på jagt med kronprinsen
Richard Sand med mellemnavnet Rudolf har ikke kun nære relationer til Aller-familien, men også til det danske kongehus. Han går således blandt andre på jagt med Kronprins Frederik.
Derudover er Richard Sand ofte på gæstelisten, når der er store middage og inviteres til gallaforestillinger i Det Kongelige Teater, fødselsdage og andre mærkedage i den royale familie.
Richard Rudolf Sands blå bog
- 64 år (født: 23. september 1959).
- Søn af højesteretssagfører Rudolf Sand.
- Uddannelse: Cand.jur. fra Københavns Universitet (1985). Møderet for Landsret (siden 1988) og for Højesteret (1994).
- Partner i advokatfirmaet Bech-Bruun.
- Bestyrelsesformand for Aller A/S (tidligere Aller Holding), Hempel A/S og Hempel Fonden, Pressalit Holding, Børge Hinsch Fonden, Uffe Skjald Christensen Fonden, Erik Fjeldsøe Fonden, Tove og Børge Friis-Thorsens Familiefond, Vennerslund Familiefond, Fonden til Sikring af Vennerslund Gods og Rosenfeldt Familiefond.
- Næstformand i bl.a. Høvdingsgaard Fonden og Woodmancott Fonden.
- Menigt bestyrelsesmedlem i bl.a. Aller Fonden, Gyrithe Olriks Mindelegat, Borreby Fonden og Mullerupgaard- og Gl. Estrupfonden.
- Medlem af Mary Fondens præsidium.
- Honorær konsul for Botswana i Danmark.
Også i regi af Hempel Fonden er der stærke bånd til kongehuset. Fonden var således med til – sammen med fem andre fonde – at give Dronning Margrethe 400 taffelstole i gave i 2020 i anledning af majestætens 80-års fødselsdag. Stolene havde en stykpris på 15.000 kroner.
Og når Kronprinsesse Marys fond, Mary Fonden, kan holde til i fashionable lokaler i Amaliegade i København uden at betale husleje, skyldes det, at Hempel Fonden både stiller lokalerne gratis til rådighed for den royale fond og betaler dens administrationsomkostninger.
I en af artiklerne i starten af 2023 i Fundats’ serie om fondene og kongehuset understregede direktør i Hempel Fonden Anders Holm, at fonden gennem sit filantropiske arbejde ikke kun hjælper Mary Fonden, men støtter en lang række organisationer i Danmark og i udlandet.
”Nogle gange består støtten i at dække drift, som typisk er svær at fundraise til. Ideen er, at hvis vi støtter driften, kan organisationen lettere fundraise til deres aktiviteter og dermed vækste og for alvor gøre en positiv forskel i samfundet. Denne model har vi anvendt en del gange og også med Mary Fonden,” forklarede Anders Holm.
Når donationen til Mary Fonden blandt andet består i, at den royale fonds sekretariat kan bo i Hempel Fondens lokaler, er det således ifølge Anders Holm fordi, at ”den del kan være svær at fundraise til”.
Ud over fonde, jagt og kongehuset, har Richard Sand tilsyneladende også et hjerte, der banker for Botswana i det sydlige Afrika. Han har således ifølge Udenrigsministeriet siden 2013 været honorær konsul for Botswana i Danmark, og den lille afrikanske republiks konsulat i Danmark har postadresse hos Richard Sand i Farum.