Når de uddelende fonde og filantropiske foreninger under årets Folkemøde inviterer til et rekordantal arrangementer og events, er særligt tre temaer i fokus.
Det viser en gennemgang og kategorisering af begivenhederne, som Fundats har foretaget.
Blandt de i alt 172 arrangementer, der har en eller flere af landets uddelende fonde eller filantropiske foreninger som arrangør, er emnerne ’børn og unge’, ’klima’ samt ’ligestilling, køn og minoriteter’ på dagsordenen i mere end halvdelen af arrangementerne.
I alt 32 arrangementer har fokus på børn og unge – heraf 17 på ’børn, unge og undervisning’ og 15 på ’mistrivsel og sårbare unge’.
31 af arrangementerne har fokus på ’klima’, 24 på ’ligestilling, køn og minoriteter’. De sidste to placeringer i top-5 indtages af ’kunst og kultur’ samt ’forskning’.
”Et nyt tema blandt fondene i årets program er arbejdsliv og arbejdsmiljø, og det er interessant, at fondene begynder at sætte fokus på et sundt arbejdsliv, og hvordan vi egentlig balancerer vores arbejdsliv,” siger Thomas Martinsen, filantropidirektør i konsulentvirksomheden Operate.
Vedligeholder samfundskontrakt
Fondenes deltagelse og aktive bidrag på det årlige Folkemøde i Allinge på Bornholm er både vigtig og udbytterig, mener Thomas Martinsen. Af tre grunde.
For det første er Folkemødet en oplagt mulighed for fondene for at komme tættere på borgerne, på deres målgrupper, på de eksperter, de arbejder sammen med, på de andre organisationer og på politikerne.
”Det at komme tættere på er et vigtigt tema for fondene, og de kan bruge Folkemødet til at teste ideer, til at teste dagsordener og måske endda til at modne dagsordener og modne og kvalificere ansøgerfeltet. Så den ene grund handler om at komme tættere på,” siger Thomas Martinsen.
Derudover peger han på Folkemødet som en måde for fondene at vedligeholde deres samfundskontrakt. Som en legitimitetsopgave.
Fondene har brug for at være i dialog, brug for at involvere og lytte
Thomas Martinsen – Filantropidirektør, Operate
”Fondene har brug for at være på Folkemødet, for at samfundet ved, hvad de laver. Her kan fondene udbrede viden om, hvad de går og laver, og hvilken værdi, de skaber. Fondene har brug for at være i dialog, brug for at involvere og lytte . Så det her med at stille sig på scenen med et budskab på Folkemødet er også med til at styrke fondenes legitimitet og samfundskontrakt,” mener Thomas Martinsen.
På Folkemødet kan fondene også være med til at sætte en dagsorden.
”Fondene ser sig selv som aktive organisationer, aktive meningsdannere, aktive problemejere i de danske samfund. Så de er også på Folkemødet for at sætte en dagsorden på de områder, de er på. For at debattere, skabe opbakning og synlighed,” siger Thomas Martinsen.
Udbytte for bevillingsmodtagere
Et kig på Folkemødets officielle deltagerlister viser, at også i 2023 slås rekorden for, hvor mange uddelende fonde og filantropiske foreninger, der deltager i Folkemødet.
En af debutanterne er Østifterne, der er gået sammen med Lauritzen Fonden og Oak Foundation Denmark om skibet Lilla Dan, der holder til i Allinge Havn. Det fælles tema på Lilla Dan er ’Kurs mod nye horisonter og perspektiver på fremtiden’.
Fra Østifterne deltager direktør Lars Suhr Olsen og de to projektchefer Camilla Dolberg og Laura Thatt.
”Jeg har været skeptisk med hensyn til værdien af deltagelse på Folkemødet, hvor jeg har set et misforhold mellem tidsforbrug, omkostninger og det reelle udbytte. Jeg er stadig skeptisk, men jeg er blevet overbevist af vores to projektchefer, så nu har vi valgt at gå all in og deler et fælles skib med to andre fonde, så omkostningerne dermed bliver mere tålelige,” fortæller Lars Suhr Olsen.
Så må vi se, om jeg bliver positivt overrasket, eller om mine fordomme om Folkemødet som en fætter-kusinefest holder stik
Lars Suhr Olsen – Direktør, Østifterne
”Så jeg tager til Folkemøde med et åbent sind, og så må vi se, om jeg bliver positivt overrasket, eller om mine fordomme om Folkemødet som en fætter-kusinefest holder stik,” fortsætter han.
Lars Suhr Olsen er i hvert fald sikker på, at Østifternes bevillingsmodtagere under alle omstændigheder nok skal få noget ud af foreningens deltagelse på folkemødet.
”Vi møder en del af vores bevillingsmodtagere på Folkemødet, som vi kan veksle ord og erfaringer med. Samtidig får vi udvidet netværket, og et potentielt øget samarbejde mellem uddelende fonde og filantropiske foreninger kan også komme bevillingsmodtagere til gavn,” siger Lars Suhr Olsen.
Også Thomas Martinsen mener, at fondenes bevillingsmodtagere får masser ud af, at fondene i stigende grad drager til Folkemødet som arrangører, debatdeltagere i andres debatter eller bare som gæster.
”Helt grundlæggende er jeg optaget af ikke at sondre mellem dem og os – fondene og bevillingsmodtagerne. For vi er i samme båd; fonde og andre civilsamfundsaktører, den offentlige sektor, borgerne, vi skal sammen skabe et mere holdbart samfund.”
”Netop det fællesskab kommer til udtryk på folkemødet. Vi er fælles om at løse vores samfundsproblemer, og på folkemødet bliver vi klogere på hinanden. Så bevillingsmodtagerne bliver klogere på fondenes praksis, fondenes prioriteringer og strategi, og på den måde bliver bevillingsmodtagerne klogere på, hvordan de kan samarbejde med fondene. Omvendt bliver fondene klogere på, hvad der rører sig hos bevillingsmodtagerne,” siger Thomas Martinsen.
Bryd med det klassiske
Der findes ikke én opskrift, fondene kan følge for at få mest muligt ud af Folkemødet, mener Thomas Martinsen, men han giver alligevel gerne en række råd med på vejen.
”Man er mest succesfuld på Folkemødet, hvis man kommer med en aktuel debat. Det kan være aktuelt på den store dagsorden som klimakrise eller lignende, men det kan også være aktuelt, fordi det berører det enkelte menneske. Derudover skal man lade være med at snakke indefra og ud, men i stedet udefra og ind, så man skal give mulighed for at publikum kan være en del af en vigtig aktuel samtale.”
Man skal give mulighed for at publikum kan være en del af en vigtig aktuel samtale
Thomas Martinsen – Filantropidirektør, Operate
Derudover er debattørerne, man har med på scenen helt afgørende. Operate står bag den årlige Folkemødeanalyse, og både den og andre undersøgelser viser, ifølge Thomas Martinsen, at stærke eksperter, kendte og populære ansigter og politikere tiltrækker publikum og skaber de bedste debatter.
”Derudover skal man tænke ud af boksen. Man skal bryde med det klassiske format med fire små caféborde og fire mænd i jakkesæt samt en moderator. I stedet skal man tænke i mangfoldighed og få målgruppen, der kan have gavn af bevillingerne med op på scenen,” siger han.
For skal man slå igennem på Folkemødet blandt dette års 2800 forskellige arrangementer og events, kan det være nødvendigt at tænke anderledes.
”Et godt eksempel på det var Bevica Fondens telt sidste år, hvor de blandede fest, faglighed, folkelighed, banko og diskotek . De skabte den mest tilgængelige og vilde begivenhed – med et nyt syn på tilgængelighed for alle,” fortæller Thomas Martinsen.
Del dagsorden med andre
Et andet godt råd handler om at samarbejde med andre og samskabe events mellem forskellige aktører.
”Man behøver ikke som fond at stå alene i sit eget telt eller på sin egen scene. Del i stedet teltet med andre, vær på de andres scener, del dagsordenen med andre. De sager, fondene arbejder med, er så vigtige for samfundet, at der ikke er én løsning eller én aktør med en løsning. Så inviter de andre indenfor. For det skaber en meget mere mangfoldig debat, når to forskellige fonde eller én fond og tre andre organisationer kan stå sammen om en dagsorden,” siger Thomas Martinsen.
5 gode rådThomas Martinsen, filantropidirektør i konsulentfirmaet Operate giver fem gode råd til fonde med events og arrangementer på Folkemødet:
- Vælg et aktuelt emne
- Vælg de rigtige debattører
- Tænk ud af boksen
- Samarbejd med andre
- Vælg dage med omhu
På årets Folkemøde er de 172 arrangementer med uddelende fonde eller filantropiske foreninger som arrangører fordelt på 56 arrangementer om torsdagen, 84 om fredagen og 32 om lørdagen.
”Torsdag og fredag er de meget travle og de meget faglige dage, hvor lørdag er en mere folkelig dag. Så man skal huske at vælge sine dage med omhu. For torsdag og fredag kan man risikere at drukne i mængden, omvendt er det også der, mange af de store debatter foregår. Lørdag kan man til gengæld virkelig skabe noget folkelig debat,” siger Thomas Martinsen.