I kølvandet på den afroamerikanske mand George Floyds død under en brutal anholdelse i Minneapolis for halvandet år siden kom bevægelsen Black Lives Matter på manges læber kloden rundt – også i Danmark.
Men er Black Lives Matter-bevægelsen, kampen mod racisme og spørgsmålene om ulighed og anvendelse af magt også temaer, som fondene i Danmark og den øvrige filantropiske sektor bør forholde sig til?
Svaret er ja, hvis man spørger administrerende direktør i Tryghedsgruppen med ansvar for både Tryghedsgruppen og Trygfondens aktiviteter Rie Odsbjerg Werner.
Verden flytter sig, og det er vigtigt, vi som almennyttig aktør, der uddeler 650 millioner kroner om året, tager bestik af udviklingen
Rie Odsbjerg Werner – Direktør, Trygfonden
Parallelt med Trygfondens nye strategi, som træder i kraft om to måneder og frem til 2030 skal sætte retningen for fondens arbejde under overskriften ‘Sammen skaber vi tryghed i Danmark’, har fonden fuld gang i arbejdet med at udarbejde et etisk kodeks. Og ifølge Rie Odsbjerg Werner er netop den debat, som er fulgt i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsens demonstrationer i sommeren 2020, et godt eksempel på, hvorfor det er nødvendigt for fonden at definere et etisk kodeks.
”Jeg har selv boet i USA og fulgt Black Lives Matter-bevægelsen, som selvfølgelig handler om racisme, men også handler om ulighed, mangfoldighed, biasses, anvendelse af magt og forskelle på privilegier. Selvom vi heldigvis slet ikke står med samme udfordringer i Danmark, rejser bevægelsen naturligt nogle spørgsmål om, hvordan man agerer som samfundsaktør, og hvordan vi forvalter vores indflydelse og ansvar. Og det mener jeg også, vi bliver nødt til at kigge ind i,” siger Rie Odsbjerg Werner til Fundats.
Nye forventninger til filantropiske aktører
Der er flere grunde til, at Trygfonden har sat gang i arbejdet med et etisk kodeks. Én af øjenåbnerne har været FN´s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.
”Verden flytter sig, og det er vigtigt, vi som almennyttig aktør, der uddeler 650 millioner kroner om året, tager bestik af udviklingen og hele tiden er på forkant med de forventninger, udviklingen fører med sig. På den helt store klinge har noget af det, vi har set de seneste år, været med til at give nogle paradigmeskift. For eksempel har hele diskussion om verdensmål de seneste cirka fem år gjort, at alle aktører nu er forpligtet til at have et bredere perspektiv på, hvordan man bidrager til de store samfundsmæssige udfordringer. Det er også en pligt, vi som almennyttige aktører er nødt til at påtage os,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Det handler mere om en brændende ambition om at sikre lighed, fairness, mangfoldighed og inklusion i den måde, vi arbejder på
Rie Odsbjerg Werner – Direktør, Trygfonden
Hun mener, at netop FN´s verdensmål for bæredygtig udvikling har været med til ”at sætte en bølge i gang” og har medført en øget bevidsthed om, at man som virksomhed eller filantropisk aktør har et bredere samfundsansvar end det, der står i vedtægterne, formålet eller fundatsen.
Processen i Trygfonden er ikke sat i gang, fordi fonden ikke allerede opfattes som en legitim aktør af sine samarbejdspartnere, pointerer Rie Odsbjerg Werner. Det blev blandt andet understreget i fondens seneste interessentundersøgelse.
”Men vi har en forpligtelse til ikke at hvile på laurbærrene. Vi er forpligtet til hele tiden at prøve at gøre det endnu bedre. Arbejdet med et etisk kodeks udspringer derfor ikke af, at vi står på en brændende platform, fordi der er noget, der ikke fungerer. Det handler mere om en brændende ambition om at sikre lighed, fairness, mangfoldighed og inklusion i den måde, vi arbejder på,” siger hun.
Det handler om at sikre, at der i alle processer – fra donationer til partnerskaber – er indtænkt lighed, fairness, mangfoldighed og inklusion
Rie Odsbjerg Werner – Direktør, Trygfonden
Samtidig tror Rie Odsbjerg Werner, at fondene og de øvrige filantropiske aktører kommer til at opleve ændrede krav og forventninger fra deres samarbejdspartnere, og det er endnu en god grund til at få defineret et etisk kodeks, mener hun.
”Én af vores samarbejdspartnere spurgte for nylig: ’Hvordan er det egentlig, I forvalter de midler, I er blevet betroet? Og har I etiske retningslinjer for jeres investeringer?’ Vi og andre almennyttige aktører kommer til at opleve skærpede forventninger fra dem, vi arbejder sammen med, om, at vi rent faktisk forholder os til de spørgsmål, og at vi er med til at gå forrest på de her områder,” understreger Rie Odsbjerg Werner.
Vil ikke stille flere krav til donationsmodtagere
Det nye etiske kodeks kommer ifølge Tryghedsgruppens direktør siden september 2019 også til at få betydning for Trygfondens fremtidige uddelingspraksis.
”Vi kommer til at kigge alle processer igennem, også vores uddelingsprocesser. Det handler om at sikre, at der i alle processer – fra donationer til partnerskaber – er indtænkt lighed, fairness, mangfoldighed og inklusion. Vi er ret optaget af at gå ned i maskinrummet og se på: Er vi tilgængelige for alle aktører? Er vi gode nok til at kommunikere? Er vi gode nok til at lytte til målgruppernes stemmer i vores donations- og partnerskabsprocesser? Og er vi gode nok til at komme helt ud i praksis?,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Hun forventer dog ikke, at Trygfondens donationsmodtagere og samarbejdspartnere fremover vil blive mødt med nye og flere krav, end tilfældet er i dag.
”I virkeligheden er vi mere optaget af, hvordan vi kan understøtte vores donationsmodtagere og deres mål og styrke vores relation til samarbejdspartnerne. Jeg håber, at den væsentligste forskel fremover bliver, at de kommer til at opleve mere tydelighed og transparens fra vores side om, hvilke forventninger vi har til samarbejdet. Selvfølgelig skal vores samarbejdspartnere havde nogle gode, sunde grundlæggende værdier og arbejde for det samme som os, men det er vi allerede i dag meget optaget af,” fastslår Rie Odsbjerg Werner.
Nordea-fonden justerer uddelingspraksis
Trygfonden er langtfra den eneste fond, som har sat etik på sin dagsorden blandt andet i relationen til sine samarbejdspartnere.
Nordea-fonden har i første omgang udarbejdet en såkaldt ’Mini-guide til etik’, hvis formål er at inspirere til konkrete handlinger, der fremmer sammenhængskraft, mangfoldighed og bæredygtighed i projekter støttet af fonden.
Det er tydeligt, der er en strømning nu i fondssektoren i relation til etik og etisk kodeks
Rie Odsbjerg Werners – Direktør, Trygfonden
Og ifølge kommunikationschef i Nordea-fonden Tine Wickers er der p.t. gang i en intern proces om ESG i forhold til fondens uddelingspraksis.
”Vi forventer at være klar med en konkret melding om justering af praksis primo februar,” skriver Tine Wickers i en mail til Fundats.
Tine Wickers tilføjer, at det endnu er for tidligt at melde noget ud om, hvilke tanker Nordea-fonden gør sig om den nye uddelingspraksis.
Rie Odsbjerg Werner nævner Nordea-fondens etiske kodeks rettet mod samarbejdspartnerne som et godt eksempel på noget af det, Trygfonden blandt andet er blevet inspireret af.
”Det er tydeligt, der er en strømning nu i fondssektoren i relation til etik og etisk kodeks, og jeg kan se, at flere fonde både i ind- og udland er begyndt at arbejde med det, hvilket er med til at inspirere os. Det vigtige er, tror jeg, at hver fond skal finde sin egen måde at gøre det på,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Dialog med bestyrelsen om kodeks
Forventningen hos Rie Odsbjerg Werner er, at processen i Trygfonden med at definere et etisk kodeks bliver afsluttet i 2022. Og det er ikke væsentligt for direktøren, at der kommer et, som hun udtrykker det, ”fint, glitrende dokument” ud af anstrengelserne.
”Vi vil i 2022 præsentere vores bestyrelse for et udkast til et kodeks, og dernæst følger et meget vigtigt element, nemlig dialogen med bestyrelsen herom. Vi kommer også til at kommunikere vores principper ud på hjemmesiden i 2022, når processen er afsluttet, men det her er ikke en kommunikationsopgave, hvor vi skal ud og bryste os i forhold til omverden,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Det er samtidig en vigtig pointe for Rie Odsbjerg Werner, at der ikke er tale om et statisk kodeks.
”Et etisk kodeks er ikke noget, man nogensinde bliver færdig med. Verden flytter sig konstant – og heldigvis for det – så vi skal hele tiden være opmærksomme på, hvilke strømninger der er i samfundet,” siger Rie Odsbjerg Werner.