For ti år siden tog kok og gastronomisk iværksætter, Claus Meyer, initiativ til at lave en lille madfestival i Sakskøbing, der kunne sætte fokus på produktionen af æbler, pærer, blommer og kirsebær fra de mange plantager på øerne ved Smålandsfarvandet. Målet var at øge forbruget af frugt til gavn for de lokale frugtavlere og følgeindustrierne i egnen, som tæller to frugtlagre og flere pakkerier og mosterier. Det mål er indfriet i så høj grad, at Lollands ældste sparekassefond, Lollandsfonden, har besluttet at hædre festivalen med fondens kulturpris på 50.000 kr.
”Det er en af de begivenheder, som virkelig er med til at sætte Lolland på landkortet. Vi ønsker at påskønne den enestående indsats, som Sydhavsøernes Frugtfestival og et hav af frivillige kræfter hvert år sætter i værk, og som samler mere end 20.000 mennesker i Sakskøbing i september – uden for turistsæsonen – forankret i forskellige gastrokulturelle events. Events der hver især fortæller historien om de gode frugter og råvarer vi dyrker på Lolland, baseret på det milde klima,” siger bestyrelsesformand for Lollandsfonden, Niels Bjerregård, i sin begrundelse for fondens støtte til Frugtfestivalen.
Siden festivalens start har egnens frugt fået mærkevarestatus i såvel Coop, Irma som Dansk Supermarked, der alle har frugt fra Askø, Lilleø, Fejø eller Øhavsfrugt fra Lolland.
”Det er jo fantastisk, at vi har en festival, der trækker gæster fra nær og fjern, og som samtidig er med til at skabe lokal udvikling og kultur for borgerne. Med vor donation ønsker vi fra Lollandsfondens side at støtte Sydhavsøernes Frugtfestival i dette arbejde, og samtidig medvirke til at Lolland bliver mere kendt – også globalt,” siger Niels Bjerregård.
Festivalens bestyrelse har besluttet at bruge pengene til at udvikle Konditorfagskolens engagement i festivalen. Derfor bliver et af årets indslag på festivalen en kagekonkurrence på frugtkager, siger bestyrelsesmedlem i Foreningen Sydhavsøernes Frugtfestival, Jan Herluf Petersen i en pressemeddelelse i forbindelse med annonceringen af Lollandsfondens kulturpris:
”Sydhavsøernes Kagedyst 2016 går i korte træk ud på, at Konditorfagskolen udvælger de dygtigste elever på sidste år af deres uddannelse, til at deltage i konkurrencen, hvor de hver især skal fremstille og præsentere den lækreste sydhavskage, som selvfølgelig vil være baseret på lokal frugt i sæson. Det var jo en kæmpestor succes at samarbejde med Konditorfagskolen i Ringsted i 2015, så vi venter os endnu mere af samarbejdet i år,” siger Jan Herluf Petersen, der også er Formand for Sakskøbing Handelsstandsforening.
Bestyrelsen forventer at årets festival i weekenden den 17.-18. september bliver besøgt af 25.000 gæster.