‘Byens bjerg’. Det er navnet på et projekt, som i 2019 vandt arkitektkonkurrencen om at revitalisere Byparken i Esbjerg.
Esbjerg Byråd afsatte i første omgang fem millioner kroner til at realisere projektet, og i forbindelse med dette års budget valgte byrådet at øremærke yderligere fem millioner kroner til ‘Byens bjerg’. Nu træder Johan Hoffmann Fonden til med 10 millioner kroner, og ifølge en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune betyder fondsstøtten, at der kan sættes skub i realiseringen af projektet fra Henning Larsens Tegnestue.
Donationen skal ses som en gave til Esbjergs kulturliv, både de udøvende og tilhørerne
Johan Hoffmann – Bestyrelsesformand i og stifter, Johan Hoffmann Fonden
”Nu byder muligheden sig for at realisere et smukt og spændende projekt, som vil styrke forbindelsen mellem havn og by yderligere. Vi skylder Johan Hoffmann Fonden en stor tak for at kunne se det fantastiske potentiale i at realisere ‘Byens bjerg’ nu for derigennem at sikre kulturelle oplevelser under åben himmel for fremtidige generationer,” siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).
Johan Hoffmann, der er bestyrelsesformand i og stifter af Johan Hoffmann Fonden, siger, at fonden gennem længere tid sammen med Esbjerg Kommune har nærstuderet vinderprojektet.
”Vi finder projektet særdeles spændende og glæder os til at se, hvordan det kan realiseres. Donationen skal ses som en gave til Esbjergs kulturliv, både de udøvende og tilhørerne,” siger Johan Hoffmann i pressemeddelelsen.
Det har ligget fonden på sinde at skabe et område, som især byens unge kan få fornøjelse af. Det gælder både via oplevelser henvendt til et yngre publikum og muligheden for at unge scenetalenter kan få fornøjelse af at optræde i de nye flotte omgivelser.
Milliondonation sikrer tilbud til voksne med CP
Elsass Fonden har netop bevilget 30 millioner kroner til udvikling og afprøvning af et nyt udrednings- og rehabiliteringstilbud til voksne med cerebral parese (CP).
Mens børn med diagnosen CP følges på børneafdelinger på landets hospitaler, findes der i dag ikke et tilsvarende tilbud til voksne, selvom en del får koordinering af forløb i voksenlivet også via egen praktiserende læge.
Vi er glade for, at det er lykkedes at etablere et projektsamarbejde med en så kompetent aktør som Regionshospitalet Hammel Neurocenter
Peter Lindegaard – Administrerende direktør, Elsass Fonden
Men det er snart fortid, skriver Elsass Fonden i en pressemeddelelse. For med fondens donation på 30 millioner kroner får Regionshospitalet Hammel Neurocenter i Hospitalsenhed Midt nu mulighed for at udvikle et konkret udrednings- og rehabiliteringstilbud for voksne med CP.
”Det har i årevis været et stort ønske for Elsass Fonden – og vores gode samarbejdspartner CP Danmark – at sikre udvikling af et tilbud til voksne med cerebral parese, der i dag ikke tilbydes samme systematiske opfølgning som de yngste med CP. Vi er glade for, at det er lykkedes at etablere et projektsamarbejde med en så kompetent aktør som Regionshospitalet Hammel Neurocenter, som vi har fuld tillid til kan løfte den vigtige opgave,” siger administrerende direktør i Elsass Fonden, Peter Lindegaard.
CP – tidligere kaldt spastisk lammelse – er et livslangt handicap, som skyldes en skade i hjernen. Mellem 8.000 og 10.000 voksne lever med forskellige grader af CP i Danmark.
Sejlsportshus i Skovshoved skal samle aktiviteter
Fundats´ guidede rundtur blandt nogle af den seneste uges fondsuddelinger fortsætter til Skovshoved Havn, hvor Kongelig Dansk Yachtklub gennem det seneste år har undersøgt mulighederne for at bygge et nyt sejlsportshus, som kan samle og styrke klubbens ungdoms- og sejladsaktiviteter.
Nu kan planerne om et sejlsportshus blive ført ud i livet. Det sker efter, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 20 millioner kroner til projektet, svarende til halvdelen af den projekterede investering. Det skriver A.P. Møller Fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Gentofte Kommune stiller en grund på ca. 1.250 kvadratmeter til rådighed og har samtidig givet tilsagn om et økonomisk bidrag ud over grunden, der stilles lejefrit til rådighed.
I de kommende måneder vil et bestyrelsesudvalg arbejde på at færdiggøre projektet og skaffe den resterende finansiering.
Træværk udskiftes på gammelt fyrskib
A.P. Møller Fonden har i den forløbne uge også bevilget 9,5 millioner kroner til fyrskibet Gedser Rev.
Fyrskibet ligger i Helsingør ved M/S Museet for Søfart og har tidligere i en årrække været et fast vartegn i Nyhavn, hvor skibet lå, efter det havde aftjent sin værnepligt under den kolde krig.
Gedser Rev var redningsplanke for flygtninge fra DDR, der i begyndelsen af 1960’erne sejlede ud til skibet i hjemmebyggede kajakker i håb om at blive reddet i land til et liv i frihed i vesten.
Gedser Rev er ejet af Nationalmuseet, men er langtidsudlånt til Helsingør Kommune, hvor M/S Museet for Søfart, Helsingør Havne og et frivilligt laug har ansvar for vedligehold og formidling af skibets spændende historie.
De seneste tre år har frivillige arbejdet med at restaurere store dele af fyrskibet, men det 126 år gamle skib har brug for at få udskiftet dele af træværket. Bevillingen fra A.P. Møller Fonden skal både bruges til bevaring af skibet og formidling af dets betydelige rolle i Danmarkshistorien, oplyser fonden.
Konfirmander får hjælp til at tale om svære ting
Initiativet ’mindU’, der er et undervisningskoncept for konfirmander under foreningen Det Sociale Netværk, bliver nu landsdækkende. Det sker takket være midler fra Ole Kirks Fond, oplyser Det Sociale Netværk i en pressemeddelelse.
Med sine workshops om tro, tanker og trivsel er mindU alene i Danmark med hensyn til at bruge konfirmationsforberedelsen som arena for sundhedsfremme. Konceptet markerer sig ved både at have en virkning for konfirmanderne, præsterne og de frivillige unge kræfter, som mindU baserer sig på.
Gennem de seneste tre år har mindU holdt workshops for 6.500 konfirmander i ni ud af 10 stifter i Danmark, og med den nye støtte fra Ole Kirks Fond bredes aktiviteterne ud til hele landet.
59 procent af de konfirmander, som mindU kommer i kontakt med, har haft psykisk sårbarhed inde på livet, og mindU hjælper dem med at kunne tale om de ting, der er svære, og gør dem bevidste om, hvor de kan søge hjælp.
”Med initiativet mindU går de unge forrest som rollemodeller og viser, at det er okay at have svære tanker og følelser – og at det hjælper at række ud og tale åbent om dem. I mindU faciliteres en ramme for et fællesskab, hvor man som ung kan spejle sig i andre og deres erfaringer,” siger Karin Skjødt Hindkjær, der er direktør i Ole Kirks Fond.