‘DAN-PACT’ er navnet på et nyt forskningsprojekt, som med inspiration fra England vil forsøge at højne den sproglige og sociale udvikling for de cirka to procent af alle danske børn, som har fået stillet diagnosen autisme.
Projektet gennemføres af de børne- og ungdomspsykiatriske klinikker og forskningsafdelinger i landets fem regioner, Copenhagen Trial Unit samt Center for Autisme, og finansieringen er sikret af fire private fonde.
DAN-PACT er således muliggjort med en samlet donation på 33 millioner kroner fra Trygfonden, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Simon Fougner Hartmanns Familiefond. Det skriver de tre førstnævnte fonde på deres hjemmesider.
”Mange forældre og deres børn står i en desperat situation, når de modtager diagnosen, fordi der mangler konkrete tilbud, der kan støtte det autistiske barns udvikling. Med de lovende resultater fra England håber vi nu at kunne højne børnenes sproglige og sociale udvikling og kompetencer,” siger Niels Bilenberg, der er professor i børne- og ungdomspsykiatri på Odense Universitetshospital og én af initiativtagerne til indsatsen.
Resultaterne fra England viser, at udviklingen hos børn med autisme kan fremmes målbart og mærkbart både på kort sigt og målt igen seks år senere.
Indsatsen i Danmark kommer til at foregå som et videostøttet samarbejde med forældrene om at styrke deres samspil med barnet. Indsatsen består af 18 sessioner fordelt på 12 måneder, hvor forældre og terapeut arbejder sammen ud fra observationer af hjemmevideooptagelser af leg med barnet.
Hjælp til virksomheders bæredygtige produktion
Vi fortsætter til et nyt forskningsprojekt, der skal hjælpe virksomheder til at producere mere bæredygtige og holdbare produkter. Projektet hedder ’Designet til at holde’ og er støttet med knap to millioner kroner af Spar Nord Fonden, skriver fonden på sin hjemmeside.
Mange produkter er designet til kun at leve ét til tre år, og forbrugere smider derfor dagligt ting væk, som det har kostet dyrebare materialer og ressourcer at producere. Over de seneste 30 år er mange produkters gennemsnitlige levetid faldet markant - eksempelvis er en smartphones forventede levetid kun ét til to år, mens en vaskemaskine vurderes til at være moden til skrotning efter fem-seks års tøjvask.
Virksomhederne producerer med andre ord produkter, der efter få år ender som storskrald, selvom de har kostet dyrt på miljøkontoen. Derfor har Peter Byrial Jensen, der er ph.d.-studerende på Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi på Aalborg Universitet, sat sig for at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at kortlægge deres potentiale for omstilling til en mere bæredygtig forretning.
”Ligegyldigt, hvor gode vi er til at bortskaffe, sortere og genanvende vores affald, så kalder situationen med vores korte produktlevetider på handling,” siger Peter Byrial Jensen.
Konference om journalistikkens vilkår
Med økonomisk støtte i form af 250.000 kroner fra Politiken Fonden og 100.000 kroner fra Politikens Medarbejderforening bliver der 9.-11. december afviklet en konference i Bratislava i Slovakiet, hvor der sættes fokus på journalistikkens vilkår efter Ruslands invasion af Ukraine.
Det skriver fagbladet Journalisten på journalisten.dk.
Konferencen hedder ’RE:Cover’ og vil blandt andet rumme oplæg fra en række ukrainske journalister.
Ud over de danske bidrag er konferencen støttet af European Centre for Press and Media Freedom og Regional Press Development Institute i Kyiv.
For danske journalister er det gratis at deltage i den fondsstøttede konference.
Bedre forebyggelse af hjertesygdomme for diabetikere
Vi fortsætter til Novo Nordisk Fonden, som med 25 millioner kroner støtter et nyt, stort forskningsprojekt, der skal sikre bedre forebyggelse og behandling af hjerte-kar-sygdomme for personer med type 2-diabetes.
I projektet skal cirka 7.300 mennesker med type 2-diabetes CT-skannes for tidlige tegn på åreforkalkning i hjertet. Målet er bedre risikostratificering og mere individualiseret forebyggelse og behandling af hjerte-kar-sygdom.
Hjerte-CT-skanning er en fantastisk og efterhånden udbredt måde at visualisere kalk i kranspulsårene og dermed tidlige tegn på hjerte-kar-sygdom
Axel Diederichsen – Professor og overlæge, Odense Univ.hospital og Syddansk Universitet
”Hjerte-CT-skanning er en fantastisk og efterhånden udbredt måde at visualisere kalk i kranspulsårene og dermed tidlige tegn på hjerte-kar-sygdom. Med denne metode kan vi finde den skjulte højrisikopatient, som ikke har kendt hjerte-kar-sygdom, men som har en betydelig risiko,” siger Axel Diederichsen, professor og overlæge på kardiologisk afdeling på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, i en nyhed på Novo Nordisk Fondens hjemmeside.
Ud over Novo Nordisk Fonden støtter også Hjerteforeningen projektet med fem millioner kroner. AstraZeneca og Novo Nordisk A/S stiller gratis diabetesmedicin til rådighed for projektet.
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem de fem regionale Steno Diabetes-centre, kardiologiske og medicinske afdelinger i hele landet samt praktiserende læger.
Priser til seks yngre forskertalenter
Vi slutter med en prisuddeling. Seks yngre sundhedsvidenskabelige forskere ved danske hospitaler og universiteter er nemlig netop blevet hædret med talent- og forskerpriser fra Lundbeckfonden.
Den største af priserne er Lundbeckfondens ’Young Investigator Prize 2022’, som er på en million kr., hvoraf 700.000 kr. er øremærket til forskning, mens resten er en personlig pris.
Prismodtagerne har alle ydet en fremragende indsats, som fortjener at blive belønnet – ligesom prismodtagerne også skal tjene til inspiration for andre yngre forskere
Jan Egebjerg – Videnskabelig direktør, Lundbeckfonden
Fem forskere under 30 år har fået en Lundbeckfonden ’Talent Prize 2022’. De har hver modtaget 200.000 kroner til at forske for samt 100.000 kroner som en personlig pris.
"Det er en glæde for Lundbeckfonden at kunne støtte disse meget talentfulde forskere. Modtagerne har alle leveret fornemme forskningsresultater, som på en række områder peger frem mod udvikling af nye og forbedrede behandlingsmetoder og en større sygdomsforståelse til gavn og glæde ikke mindst for fremtidige patienter. Prismodtagerne har alle ydet en fremragende indsats, som fortjener at blive belønnet – ligesom prismodtagerne også skal tjene til inspiration for andre yngre forskere," siger Jan Egebjerg, Lundbeckfondens videnskabelige direktør, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Tre af prismodtagerne er fra Aarhus Universitet, to fra Herlev og Gentofte Hospital og en fra Københavns Universitet.