Fundats´ guidede rundtur i udvalgte fondsuddelinger starter i fuld fart og på to hjul i de såkaldte ’sydfynske alper’ i Svanninge Bakker og Gåsebjerg Sand ved Faaborg.
Her åbnede forleden Fyns største mountainbikebane, der er finansieret med midler fra blandt andre Nordea-fonden.
Der er i alt anlagt cirka 10 kilometer mountainbikespor i området, som ligger på Naturstyrelsens arealer.
”Vi er kommet i mål takket være et godt samarbejde, et stort frivilligt engagement og støtte fra fonde. Vi har indarbejdet hensyn til natur og andre brugere af området, så jeg håber, alle kan bakke op om den store, flotte bikepark her på Sydfyn,” siger skovrider Jakob Harrekilde Jensen i en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen.
Som kommune er vi optaget af både at passe på naturen og landskabet, formidle historien om geoparken og at gøre den tilgængelig for flere
Hans Stavnsager – Borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
Faaborg-Midtfyns borgmester Hans Stavnsager (S) glæder sig over, at både borgere og gæster nu får endnu en anledning til at komme ud i naturen.
”Som kommune er vi optaget af både at passe på naturen og landskabet, formidle historien om geoparken og at gøre den tilgængelig for flere. Samarbejdet om Sydfynske Alper MBT gør det muligt og sætter samtidig to streger under Faaborg-egnen som outdoor-destination,” lyder det fra Hans Stavnsager.
Ud over Nordea-fonden er MTB-anlægget finansieret med midler fra blandt andre Lokale og Anlægsfonden, Faaborg-Midtfyn Kommune og Friluftsrådet.
Trafikpris til odenseansk skole
Vi bliver på Fyn, hvor GF Fonden i dag, tirsdag den 26. oktober, hædrer Sanderumskolen i Odense med fondens trafikpris. Det sker for projektet ‘Flere skal gå og cykle til og fra Sanderumskolen’.
På skolen nøjes de ikke med at bakke op om de landsdækkende trafikkampagner. Derimod går skolen foran med sin helt egen trafikuge, hvor skolens elever blandt andet får tjekket deres cykler, så eleverne er klar til den mørke tid, skriver GF Fonden i en pressemeddelelse.
Med GF Fondens trafikpris følger 12.500 kroner.
”Sanderumskolen viser vejen ved at sætte fokus på de gode cykelvaner i den mørke tid, hvor trafiksikkerheden er utrolig vigtig. Uge 43 er faktisk GF Fondens Synlighedsuge 2021, hvor vi sætter fokus på at være synlig i trafikken over hele landet,” siger Mattias Andersen, der er formand for GF Fyn.
Skoleleder Claus Fagerlund glæder sig over anerkendelsen.
”På Sanderumskolen har vi en aktiv trafikpolitik, for der er rigtig mange gode grunde til at arbejde for, at flere cykler til og fra skole. Det skal selvfølgelig ske på en sikker og tryg måde, og derfor er vi utroligt glade for at modtage GF Trafikpris. Den støtte, der følger med, gør en række ekstra aktiviteter mulige for os,” siger Claus Fagerlund i fondens pressemeddelelse.
62 millioner til datavidenskabelig forskning
Fra trafiksikkerhed i Odense til dansk forskning, idet Novo Nordisk Fonden netop har uddelt godt 62 millioner kroner gennem fondens Data Science Investigator Programme.
Bevillingerne, der skal give forskere inden for Data Science mulighed for at udføre excellent forskning, er fordelt på syv forskere og er femårige. Hver især vil de syv forskere udforske en række problemstillinger, hvor datavidenskab spiller en afgørende rolle, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.
Datavidenskab er et område, der er uhyre vigtigt for at øge kvaliteten af stort set alle forskningsområder og skabe værdi for samfundet
Lene Oddershede – Senior Vice President for området Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden
Et af projekterne sætter fokus på udvikling af analytiske værktøjer, der skal gøre os klogere på effekten af mutationer i arvemassen, mens et andet projekt fokuserer på at udvikle statistiske metoder til at håndtere datastrømmen fra den nyeste generation af genomsekventering.
”Datavidenskab er et område, der er uhyre vigtigt for at øge kvaliteten af stort set alle forskningsområder og skabe værdi for samfundet. Specielt har datavidenskab potentiale til at drive udvikling af nye løsninger inden for blandt andet bæredygtig landbrugsproduktion, nye klimaløsninger og ny banebrydende sundhedsteknologi,” siger Lene Oddershede, der er Senior Vice President for området Natural & Technical Sciences i Novo Nordisk Fonden, i pressemeddelelsen.
Det er anden gang, at Novo Nordisk Fonden uddeler bevillinger gennem Data Science Investigator Programme, der er en del af fondens Data Science Initiative. Hidtil er der uddelt tæt på 600 millioner kroner gennem initiativet.
Nyt teater- og musikhus i Varde
I Varde kan der nu for alvor sættes gang i forberedelserne til et nyt teater- og musikhus, efter at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 20 millioner kroner til initiativet.
Varde Teater- og Musikhus skal særligt målrettes amatører, men også professionelle får plads til at udfolde sig i det nye hus, der placeres midt i Varde i nogle gamle industribygninger.
Det er teaterforeningen 7-kanten, der sammen med spillestedet Smedeværkstedet står bag det kommende teater- og musikhus. 7-kanten er Danmarks største amatørteater med over 400 medlemmer engageret omkring kulisser, teknik, kostumer, drama, sang og dans.
Erik Buhl (V), der er borgmester i Varde Kommune, retter i en pressemeddelelse fra kommunen en stor tak til A.P. Møller Fonden for den store bevilling.
”Deres opbakning siger noget om potentialet og ambitionsniveauet for det nye teater- og musikhus, som bliver et kulturelt centrum for hele Varde Kommune. Nu glæder vi os til at gøre projektet til virkelighed i tæt samarbejde med Smedeværkstedet, 7-kanten og Musicaltalentskolen,” siger Erik Buhl i pressemeddelelsen.
En del af bevillingen fra A.P. Møller Fonden skal bruges til at udskrive en arkitektkonkurrence på projektet.
Ud over millionstøtten fra A.P Møller Fonden har Varde Kommune bevilget 15 millioner kroner og Lokale og Anlægsfonden 13 millioner kroner.
Støtte til grønne boligrenoveringsprojekter
Mursten, der genanvendes lokalt. Tage, der producerer energi til bygningen. Og regnvand, der opsamles fra taget og genbruges i det fælles vaskeri.
Almene boligorganisationer fra hele landet har i foråret 2021 undersøgt, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres endnu grønnere, og nu bliver de otte mest nytænkende løsninger realiseret med støtte fra den filantropiske forening Realdania på samlet set 32 millioner kroner.
Flere af de tiltag, de har fundet frem til, er så nytænkende, at hele den almene sektor vil kunne lære af dem
Nina Kovsted Helk – Filantropidirektør, Realdania
I Realdania håber filantropidirektør, Nina Kovsted Helk, at hele den almene boligsektor kan hente ny, grøn viden og inspiration fra de otte renoveringsprojekter.
”Rigtig mange af landets almene boligorganisationer står over for store renoveringer de kommende år. I foråret gav vi 13 af dem økonomisk mulighed for at granske deres renoveringer en ekstra gang og sammen med eksperter udpege, hvordan renoveringerne kunne gennemføres endnu grønnere og med reduceret CO2-udledning. Flere af de tiltag, de har fundet frem til, er så nytænkende, at hele den almene sektor vil kunne lære af dem. Derfor vil vi gerne bidrage til at føre dem ud i livet,” siger Nina Kovsted Helk i en pressemeddelelse.
De 8 renoveringsprojekter, som nu får støtte, er udvalgt af Realdania med faglig sparring fra instituttet Build ved Aalborg Universitet, som har læst med og vurderet alle bæredygtighedsanalyserne.
Penge til undervisningsmateriale om bæredygtighed
Poul Due Jensens Fond har på sin hjemmeside netop offentliggjort uddelingen af 11 nye community engagement grants.
Der er to danske projekter blandt de 11 udvalgte, og de øvrige er hjemmehørende i Argentina, Californien, Cameroon, Colombia, Ghana, Tanzania og Uganda.
Det ene af de danske projekter hedder Greener Schools og har fået 446.000 kroner i støtte. Her vil Grundfos i Danmark sammen med det digitale undervisningsforlag Clio og interesseorganisationen Danske Skoleelever udvikle undervisningsmateriale om bæredygtighed til folkeskolen.
Bag det andet danske projekt, som får støtte fra Poul Due Jensens Fond, står NGO´en FANT (Football for A New Tomorrow). Målet er at starte idrætsaktiviteter, der tager socialt og medmenneskeligt ansvar i lokalsamfund i Ghana og Sierra Leone, og det støttede projekt har særlig vægt på aktiviteter for piger i Ghana. Hertil har FANT fået 1,3 millioner kroner.
Community grants kan søges af selskaber og medarbejdere i Grundfos på vegne af deres lokale NGO-partnere.
Andel sætter pris på 10 projekter
Vi slutter hos andels- og energiselskabet Andel, som for 17. gang har uddelt donationer til foreninger og aktiviteter, som styrker det lokale fællesskab. Blandt 500 ansøgere er der fundet 10 modtagere, som geografisk strækker sig fra Rørvig til Sakskøbing.
Hver gang, vi åbner for vores donationsprogram, bliver vi blæst bagover af alt det gode, foreninger og aktiviteter i regionen har på hjerte
Jesper Hjulmand – Administrerende direktør, Andel
Selvom det er 17. gang, at Andel uddeler donationer til fællesskabet i regionen, sker det stadig med samme energi og begejstring, pointerer administrerende direktør Jesper Hjulmand i en pressemeddelelse.
”Hver gang, vi åbner for vores donationsprogram, bliver vi blæst bagover af alt det gode, foreninger og aktiviteter i regionen har på hjerte. Alle vil de skabe det bedste fundament for at samle folk og skabe fællesskaber, ja nogle endda for livet. I Andel tror vi på, at det har en positiv indvirkning på vores hverdag, og at det er med til at skabe energi til livet. Derfor er det også med stor glæde, at vi år efter år kan uddele donationer, der er med til at gøre en positiv forskel,” siger Jesper Hjulmand.
De 10 foreninger og aktiviteter modtager hver 10.000 kroner. Blandt donationsmodtagerne er Holbæk Garden, som ønsker at købe nye trommer og piccolofløjter til gardens yngste elever, og Sydsjællands Kulturteater i Vordingborg, der vil oprette et syværksted for lokale borgere.