Hvert år får knap 1.000 børn, som kæmper med mobning, ensomhed og lavt selvværd, et 10 ugers ophold på et Julemærkehjem. Når opholdet er slut, er det afgørende, at de positive oplevelser og nye vaner bliver fastholdt, så barnet kan fortsætte den gode udvikling.
Det er baggrunden for en bevilling på 18,1 millioner kroner over en fireårig periode fra Ole Kirks Fond til Julemærkefonden. Pengene skal bruges til at sikre, at børn på Julemærkehjem kan få den bedst mulige hjælp, når deres ophold er slut.
”Vi er utroligt glade for, at Ole Kirks Fond har valgt at give os en ny fireårig donation, sådan at vi kan fortsætte indsatsen frem til 2025. Vi har oplevet meget positive resultater for børnene i vores nuværende arbejde, og vi ser frem til at udbygge det yderligere,” siger direktør i Julemærkefonden Søren Ravn Jensen i en pressemeddelelse.
Karin Skjødt Hindkjær, der er direktør i Ole Kirks Fond, er glad for, at fonden kan bidrage til, at børnene bliver hjulpet i overgangen fra et Julemærkehjem til dagligdagen.
”Alle børn fortjener at komme godt fra start i livet. I Ole Kirks Fond ønsker vi at bidrage til indsatser, der styrker børn og deres familier, så børnenes trivsel og udfoldelsesmuligheder forbedres. Her gør Julemærkehjemmene en stor og vigtig forskel for mange børn hvert år, og med brobygningsindsatsen understøtter de den vigtige overgang fra ophold til hverdag,” siger Karin Skjødt Hindkjær.
Går sammen om at sænke klimaaftryk fra nybyggede boliger
I Danmark har vi netop nu opbrugt vores del af klodens ressourcer for i år. Herfra står den på overforbrug og ekstra pres på klimaet – blandt andet fra vores bygninger, som udgør en stor del af Danmarks klimaaftryk.
Med et nyt partnerskab og en samlet bevilling på 60 millioner kroner vil den filantropiske forening Realdania og Villum Fonden forsøge at inspirere og udfordre designere, entreprenører og bygherrer til at opføre en række eksempler på boliger, hvor rammen for de grønne ambitioner sprænges – og hvor ressourceforbruget holdes til én jordklode om året. Indsatsen har fået titlen ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’.
”Vores mål er at understøtte udviklingen af nye løsninger, der kan reducere klimaaftrykket til en fjerdedel. Vores bygninger står for over en tredjedel af vores drivhusgasudledninger. Derfor ville det mest bæredygtige være helt at undlade at bygge. Men det er ikke realistisk. I stedet må vi tænke og bygge helt anderledes. Vi vil gerne være med til at inspirere og demonstrere, hvordan vi kan bygge nye boliger med et markant mindre klimaaftryk, udført i materialer og på en måde som gør det bæredygtigt, både klimamæssigt og økonomisk, så vi kan sætte dem i produktion i stor skala. Det bliver virkeligt svært, og vi kender ikke vejen til målet, men det er tvingende nødvendigt at begynde rejsen, fordi klimakampen er obligatorisk, og det byggede miljø må give sin del,” siger Lars Hansen, direktør i Villum Fonden i en pressemeddelelse fra de to samarbejdspartnere.
Selvom den grønne omstilling i byggeriet allerede er i gang, er der ifølge Realdania og Villum Fonden brug for at skabe tværgående samarbejder for at øge både tempoet og ambitionerne.
”Kernen er at få aktørerne på markedet for boligbyggeri i Danmark til at lege med og eksperimentere sammen med os. Derfor en stor opfordring herfra til landets almene boligorganisationer, pensionskasser, private udviklere, entreprenører og husbyggere om at gå med i samarbejdet. Vi håber, at de – sammen med os – vil være med til at gå foran og overkomme de risici og barrierer, som følger med et klima-lederskab, så vi kan bygge ambitiøse eksempler på attraktive boliger, hvor klimaaftrykket er reduceret til en fjerdedel. Og hvor al den nye viden og innovation, vi forhåbentlig genererer undervejs i indsatsen, bliver sat i spil og prøvet af,” siger Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania.
Flere fondspenge til genrejsning af musiklivet i Aarhus
Fundats´ gennemgang af ugens udvalgte fondsuddelinger fortsætter til Aarhus, hvor initiativerne under navnet ’Music City Aarhus 2022’ netop har modtaget en økonomisk saltvandsindsprøjtning fra den aarhusianske kunstfond Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond på 4,1 millioner kroner.
Pengene kommer oveni en bevilling i efteråret fra samme fond på 2,75 millioner kroner, og dermed ender fondens samlede støtte til årets musikarrangementer i Smilets By på 6,85 millioner kroner.
Tonerne skal nå ud til aarhusianerne – og musiklivet og musikscenerne skal igen blomstre op og gødes
Peter Rønnow – Bestyrelsesformand, Kirsten og Gunnar Fonden
”Nu skal Aarhus igen fyldes af musik. Tonerne skal nå ud til aarhusianerne – og musiklivet og musikscenerne skal igen blomstre op og gødes. Fonden ønsker med denne ekstraordinære bevilling på 4,1 millioner kroner til 27 projekter at støtte et smukkere Aarhus. Et Aarhus, hvor både større og mindre projekter i forbindelse med Music City Aarhus 2022 kommer aarhusianerne for øre og udvikler byens kulturliv,” siger Peter Rønnow, advokat og bestyrelsesformand i Kirsten og Gunnar Fonden, i en nyhed fra Musik City Aarhus 2022.
Jesper Mardahl, der er sekretariatsleder ved Music City Aarhus 2022, er taknemlig for fondsstøtten.
“Det har en enorm betydning for genstarten af musikken i Aarhus,” siger Jesper Mardahl.
Hæderspris til advokat og tegnestue
Dreyers Fond har i den forløbne uge uddelt sine årlige hæderspriser, hvor der både er én af slagsen til en advokat og én til en arkitekt.
Fondens advokatpris går i 2022 til Jonas Christoffersen, der har haft en alsidig karriere med spænd fra fuldmægtig i Højesteret til forsvarer i den nyligt afviklede Rigsretssag og derimellem 11 år som direktør i Institut for Menneskerettigheder. I dag er 52-årige Jonas Christoffersen praktiserende advokat og i Advokatrådet engageret i advokatens rolle i samfundet.
”Jonas Christoffersen er et fagligt fyrtårn, der til stadighed gør en indsats for at sætte vigtige retsprincipper til bred demokratisk debat, også når det kræver at gå imod systemet og siddende regeringer. Jonas Christoffersen har desuden vist, at man som advokat kan spænde vidt fra at forsvare Inger Støjberg i rigsretssagen til at være bisidder for en minister i minksagen. Jonas Christoffersens virke illustrerer integritet og en forbilledlig udfyldelse af advokatrollen, der er en hæderspris værdig,” lyder det blandt andet i motivationen for at give prisen til Jonas Christoffersen.
Dreyers Fonds hæderspris til arkitekter går i 2022 til Johansen Skovsted Arkitekter for tegnestuens særlige evne til at forvandle det forhåndenværende til originale poetiske projekter.
”Materialer og konstruktioner vælges efter nøje studier af opgavens særkende og efter, hvad der er tilgængeligt, og håndteres med udsøgt sans for proportionering og rumlige virkemidler. At kunne løfte det velkendte og almindelige til nye betydninger, er en hæderspris værdigt,” lyder en del af fondens motivation.
Innovationshub skal skabe digital revolution i energisektoren
Elforsyningen skal være smartere, og der skal fart på udviklingen af digitale løsninger og forretningsmodeller for at nå i mål med den grønne omstilling.
Det er målet i et nyt ambitiøst samarbejde på energiområdet, som Industriens Fond står bag. Fonden er gået sammen med en række partnere om at skabe Digital Energy Hub, der skal fremtidssikre Danmarks energiteknologiske styrkeposition ved at løfte de digitale kompetencer inden for blandt andet kunstig intelligens og Machine Learning.
”Vi står overfor en stor positiv udfordring med at sikre en intelligent elforsyning, efterhånden som efterspørgslen efter el stiger, og vedvarende energikilder vinder frem. Den udfordring tror vi på, Digital Energy Hub kan bidrage til at løse. Dertil kommer, at Digital Energy Hub også kommer til at spille en central rolle med at understøtte bæredygtigheden i dansk erhvervsliv, hvor digitale og intelligente energiløsninger i stigende grad bliver en afgørende forudsætning for, at produktionsvirksomheder kan elektrificere produktionen og nedbringe CO2-udledningen,” siger Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond.
Digital Energy Hub er et samarbejde mellem Industriens Fond, Center Denmark, Energy Cluster Denmark, DigitalLead, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Innovation Centre Denmark Silicon Valley.