De seneste 10 år er der blevet afviklet 58 gratis fredagsbarer under navnet ’SMK Fridays’ på Statens Museum for Kunst i København med tilsammen knap 200.000 gæster, som blandt meget andet har overnattet på museet, deltaget i samtalesaloner og hørt musik med udgangspunkt i samlingen af kunst.
De kommende ni år skal succesen forsøges udvidet og nyudviklet.
Bikubenfonden har støttet SMK Fridays gennem alle årene, og ifølge en pressemeddelelse fra fonden har den indgået et ni-årigt strategisk partnerskab med SMK, der både skal udvikle SMK Fridays og være med til at understøtte museets ønske om at være mødested for flere og for flere forskellige mennesker.
”Den oprindelige drøm med SMK Fridays var at gøre SMK relevant for unge og at skabe en anderledes og uformel museumsoplevelse særligt for dem. De unge kom, men formatet har vist sig at være attraktivt for gæster i alle aldre. Og det har kun tændt en større ild: At gøre SMK Fridays velkommende for endnu flere og flere forskellige – i både digitale og fysiske fællesskaber, nationalt og internationalt," siger SMK’s direktør Mikkel Bogh.
Den nye bevillingsperiode starter i august 2023, og partnerskabet er opdelt i tre faser af tre års varighed. Den første bevilling er på 13 millioner kroner.
Støtte til nyt kulturhus i Ølgod
Vi bliver i kunsten og kulturens verden, men springer fra hovedstaden til Ølgod i Sydvestjylland, hvor der er planer om at gøre et tidligere konserveringscenter og kulturhus til nyt samlingspunkt for moderne kulturliv.
Ifølge en pressemeddelelse fra Varde Kommune har den filantropiske forening Realdania netop meddelt, at den støtter projektet med en bevilling på 12,7 millioner kroner, og dermed kan der sættes gang i en gennemgribende renovering og nytænkning af bygningen med en række nye funktioner.
Planen er, at huset blandt andet skal rumme et værksted, en mindre café, en kultursal, et kombineret biblioteks- og museumsmiljø samt et lokalhistorisk arkiv.
Det er bemærkelsesværdigt, at vi nu er tæt på at kunne realisere et moderne kulturhus i en by med knap 4.000 indbyggere
Mads Sørensen – Borgmester (V), Varde Kommune
Næste skridt er at finde den manglende finansiering med forventning om, at det første spadestik kan tages i foråret 2024.
”Det er bemærkelsesværdigt, at vi nu er tæt på at kunne realisere et moderne kulturhus i en by med knap 4.000 indbyggere. Realdanias flotte blåstempling af projektet skal ses i lyset af, at en gruppe frivillige i årevis har stået sammen og kæmpet for, at kulturen også har en plads i mindre lokalsamfund. Den slags ihærdighed er ikke blot imponerende, men også altafgørende for den fortsatte udvikling i vores kommune,” siger Mads Sørensen, der er borgmester for Venstre i Varde Kommune, i pressemeddelelsen.
Forventningen er, at det færdige kulturhus vil koste 39 millioner kroner. Varde Kommune har tilkendegivet at støtte med et beløb på niveau med Realdanias.
100 unge fra trængte familier på efterskole
Det er en dyr fornøjelse at sende sit barn på efterskole, og for mange økonomisk trængte familier er prisen for høj til, at de unges ønske om et efterskoleophold kan blive opfyldt.
Men en ny partnerskabsbevilling på to millioner kroner fra Egmont Fonden til efterskolernes interesseorganisation Efterskolerne giver nu knap 100 unge fra økonomisk pressede muligheder for alligevel at komme af sted.
Med fondsstøtten på 20.000 kroner pr. familie kan de pågældende familier nemlig få dækket noget af egenbetalingen til deres barns efterskoleophold. Indsatsen er målrettet unge, som har særligt behov for efterskole på grund af indlæringsvanskeligheder eller problemer i skolen eller hjemmet, skriver Egmont Fonden på LinkedIn.
Støtten sker som en del af programmet ’En Håndsrækning’, der har fokus på via partnerorganisationer – i dette tilfælde Efterskolerne – at give direkte økonomisk hjælp til familier og enkeltpersoner i udsatte positioner.
Vil sikre Hærvejen som ikonisk vandre- og cykelrute
Med 8,4 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden bliver det nu muligt for de 15 kommuner bag udviklingen af Hærvejen frem til 2026 at få den viden, der kan realisere visionen om, at Hærvejen bliver en ikonisk vandre- og cykelrute med national og international tiltrækningskraft.
Det skriver Nordea-fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Projektet har en ambitiøs plan om at indsamle og analysere tilbundsgående data om brugere af Hærvejens vandre- og cykelrute. Den nye viden vil give alle aktører mulighed for at skræddersy faciliteter, tilbud og ruter til de faktiske behov og ønsker hos nuværende og fremtidige brugere af ruten.
”Projektet skal sikre langsigtet og relevant empirisk grundlag for udviklingen af Hærvejens vandre- og cykelrute – viden, som forhåbentlig kommer hele natur- og friluftsdanmark til gode, så vi kan få endnu flere kvalificerede aktiviteter ude i det fri,” siger Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.
Vandreruten er 638 km lang og cykelruten 454 km lang. Ruterne løber gennem tre regioner og 15 kommuner.
International forskergruppe får hjerneforskningspris
En international gruppe af forskere fra USA, England og Tyskland har revolutioneret forståelsen af de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det udløste i sidste uge verdens største hjerneforskningspris The Brain Prize, som uddeles af Lundbeckfonden.
Prisen og en pengesum på 10 millioner kroner går til professor Michael Greenberg ved Harvard Medical School i USA, professor Christine Holt ved University of Cambridge i England og professor Erin Schuman ved Max Planck Institute for Brain Research i Tyskland.
Deres arbejde giver også vigtig ny indsigt i årsagerne og mekanismerne bag nogle af de mest ødelæggende lidelser i hjernen
Lene Skole – Administrerende direktør, Lundbeckfonden
Lene Skole, der er administrerende direktør i Lundbeckfonden, betegner de tre prisvindere som pionerer inden for deres felt.
”Deres banebrydende forskning har givet dyb indsigt i de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Deres arbejde giver også vigtig ny indsigt i årsagerne og mekanismerne bag nogle af de mest ødelæggende lidelser i hjernen. Prisen er helt igennem velfortjent," understreger Lene Skole i en pressemeddelelse fra Lundbeckfonden.
Priser til naturfagslærere
Også Novo Nordisk Fonden har i den forgangne uge uddelt priser, endda hele otte af slagsen, om end i en lidt mere beskeden økonomisk størrelse end hjerneforskningsprisen.
Mette Hesselholt Henne Hansen fra Læreruddannelsen på VIA i Silkeborg sætter en ære i at undervise næste generation af dygtige biologilærere, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse. Nu modtager hun fondens årlige pris til en naturfagsunderviser på læreruddannelsen.
Med anerkendelsen følger 250.000 kroner, hvoraf 50.000 kroner er en personlig pris, mens 200.000 kroner går til professionshøjskolen.
Ida Guldager fra UC SYD i Aabenraa modtager Novo Nordisk Fondens pris til en naturfagsunderviser på pædagoguddannelsen for hendes engagement i undervisningen og udvikling af science-pædagogikken. Også dén og de øvrige uddelte priser er på en kvart million kroner.
Jakob Warming fra Vittenbergskolen Vadehav i Ribe får fondens naturfagslærerpris i det vestlige Danmark for sin iver for at gøre eleverne nysgerrige på naturen.
Øst for Storebælt går den tilsvarende pris til skolelærer Helene Aakilde Lauridsen fra Gåsetårnskolen i Vordingborg. Hun er overbevist om, at hvis hun kan hjælpe børn og unge med at holde fast i deres medfødte barnlige nysgerrighed, skal de nok finde frem til løsninger på de 17 verdensmål.
Pernille Sveistrup Olsen fra Grydemoseskolen i Espergærde modtager fondens natur- og teknologilærerprisen i Østdanmark for at give sine elever et naturvidenskabeligt sprog, der skaber større forståelse for den verden, de lever i.
Skolelærer Iben Leth Jensen fra Østbirk Skole modtager natur- og teknologilærerprisen vest for Storebælt. Det sker som en anerkendelse af Iben Leth Jensens evne til at inspirere både elever og kollegaer med sin smittende begejstring for naturfagsundervisningen.
Anders Torp fra Ørestad Gymnasium sætter en ære i, at hans fysik- og matematikundervisning ikke bare skal være interessant, men også morsom. Dette, og meget mere, er årsagen til, at han modtager Novo Nordisk Fondens naturvidenskabelige gymnasielærerpris øst for Storebælt.
Sidste person på listen over prismodtagere er gymnasielærer Klaus Møller Kristensen fra Tradium Teknisk Gymnasium i Randers, som får den naturvidenskabelige gymnasielærerpris for Vestdanmark. Det sker som en anerkendelse af hans udvikling af undervisning i STEM-fagene i hele Randers.