Himlen var blå, humøret højt og antallet af kendisser på og omkring scenen ekstraordinært stort, da omkring 1.000 mennesker en junilørdag i 2022 havde fundet vej til haven ved Brundlund Slot i Aabenraa.
Skuespilleren Asger Reher var konferencier, bandet Hugorm med Simon Kvamm i spidsen optrådte – og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte havde takket ja til at overrække legater til en række lokale musikere.
Men selvom lørdag den 18. juni 2022 var en solbeskinnet festdag i Aabenraa, var det også en dag fyldt med vemod hos arrangørerne, bestyrelsen i Kong Frederiks-Fonden til Musikkens Fremme i Sønderjylland.
Det såkaldte ’mindearrangement’ i Aabenraa var nemlig stablet på benene for at markere fondens opløsning og tømme dens pengekasse 44 år efter, at Dronning Ingrid i 1978 skænkede midler til stiftelsen.
Og Kong Frederiks-Fonden er langt fra den eneste almene fond, som blev lagt i graven i det forgangne år.
Ifølge en opgørelse, Civilstyrelsen har lavet for Fundats, gav styrelsen i 2022 i alt 218 nye tilladelser til fonde, som havde søgt om opløsning over en årrække – typisk tre år. Derudover blev der givet 139 tilladelser fra Civilstyrelsen til endelig opløsning af fonde.
Farvel til 300 fonde om året
Tallene er på niveau med den tendens, som har været fremherskende de seneste år, hvor der er sagt farvel til omkring 300 almene fonde om året.
I 2021 traf Civilstyrelsen dog i alt 435 afgørelser om opløsning af ikke-erhvervsdrivende fonde. Heraf var 190 tilladelser til opløsning over en årrække, mens 245 af fondene fik grønt lys til endelig opløsning.
Det mindre antal ansøgninger om opløsning skyldes formentlig, at de fonde, der havde midler op til 3-4 millioner kroner, og som ikke længere var levedygtige under de første bølger af corona, blev opløst i 2020 og 2021
Birthe V. Jespersen – Kontorchef, Civilstyrelsen
Ifølge Birthe V. Jespersen, der er kontorchef i Civilstyrelsen, modtog styrelsen lidt færre ansøgninger om opløsning i 2022 end i 2021, og det er årsagen til, at det samlede antal er faldet lidt fra 2021 til 2022.
”Der er således ikke meddelt flere afslag på opløsninger end tidligere. Det mindre antal ansøgninger om opløsning skyldes formentlig, at de fonde, der havde midler op til 3-4 millioner kroner, og som ikke længere var levedygtige under de første bølger af corona, blev opløst i 2020 og 2021,” skriver Birthe V. Jespersen i en mail til Fundats.
Birthe V. Jespersen vurderer, at et andet bud på et lille fald i antal ansøgninger i 2022 kan være forbedrede afkastmuligheder, hvormed fondene, som hun skriver, bedre kan få økonomien til at hænge sammen.
Mange spændende ansøgninger
Kong Frederiks-Fonden til Musikkens Fremme i Sønderjylland er et eksempel på en fond, som har kastet håndklædet i ringen, fordi økonomien netop ikke længere hang fornuftigt sammen.
Fonden blev administreret af de fire sønderjyske kommuner, Tønder, Haderslev, Sønderborg og Aabenraa, og bestyrelsen bestod af kommunernes kulturudvalgsformænd samt en repræsentant for henholdsvis musiklivet i Sønderjylland og Sønderjyllands Symfoniorkester.
Til sidst havde vi så lidt at dele ud af, at vi hverken helt eller halvt kunne honorere ansøgningerne
René Andersen – Formand, Kong Frederiks-Fonden til Musikkens Fremme i Sønderjylland
Formand for Kong Frederiks-Fonden, der havde som formål at støtte og styrke musiklivet i Sønderjylland, var kultur- og fritidsudvalgsformand i Tønder Kommune René Andersen (Tønder Listen). Når fonden valgte at søge Civilstyrelsen om at blive opløst, var årsagen ifølge René Andersen et svindende afkast af formuen og dermed efterhånden så få penge at dele ud af, at det ikke gav mening at fortsætte driften af fonden.
”Vi fik utroligt mange spændende ansøgninger hvert år, men til sidst havde vi så lidt at dele ud af, at vi hverken helt eller halvt kunne honorere ansøgningerne. Hvis vi havde måttet akkumulere fondens formue og springe uddelingerne over i måske tre til fem år, kunne tingene måske have ændret sig. Men det kunne vi ikke få lov til, og derfor var det naturligt for os at søge om opløsning og dele de sidste penge ud,” siger René Andersen.
Trist og ærgerligt
Han lægger ikke skjul på, at det var forbundet med en vis portion vemod at dele de sidste otte legater på hver 20.000 kroner ud i juni og derefter lukke fonden ned.
Antallet af fonde falder
Der findes ingen præcis opgørelse over det aktuelle samlede antal fonde i Danmark, men det anslås, at der er cirka 8.000 almene fonde og 1.400 erhvervsdrivende fonde.
Ifølge en rapport fra 2021 fra Fondenes Videnscenter har antallet af fonde i perioden 1999-2019 været konstant nedadgående. Selv om der blev oprettet 2.452 nye fonde og foreninger i perioden, forsvandt der samtidig 3.998.
Antallet af fonde faldt fra 11.343 i slutningen af 1999 til 9.797 i slutningen 2019 – et fald i løbet af 20 år på 1.545 fonde.
”Det er jo trist og ærgerligt at skulle nedlægge en fond, men for os gav det ikke mening at blive ved med at bruge tid, energi og økonomi på at holde noget i live med et så lille afkast. Til gengæld glæder vi os over den store, fine afslutning, vi fik holdt sidste sommer, og det var en særlig glæde, at Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte deltog og var med til at gøre det til en festdag. Dermed blev fondens virke afsluttet i kongehusets ånd,” siger René Andersen.
Han understreger, at Kong Frederiks-Fonden i dens levetid har gjort en stor forskel for det sønderjyske musikliv.
”De beløb, vi har delt ud til imødekomne ansøgninger, har haft en enormt stor betydning for hver især, men også for at løfte musikken i hele området. Så selvom de uddelte beløb ofte har været små, har vi været med til at sætte en dagsorden,” siger René Andersen.
I alt har fonden i løbet af de 42 år delt cirka to millioner kroner ud.