Handicapfyrtårn, komiker, iværksætter og far.
Det er nogle af de betegnelser, der kan hæftes på Jacob Nossell – og nu kan han også kalde sig prismodtager. Elsass Fonden har nemlig netop hædret Jacob Nossell, der har cerebral parese, med landets største handicappris, Helene Elsass Prisen 2023 på 150.000 kroner.
”Jacob Nossell har gjort alt for at modbevise alle, der tvivlede på ham. Det har han gjort som komiker, skuespiller, iværksætter og senest som far til to små børn. Det er denne livslange kamp for at finde essensen i livet – og hjælpe andre med det – som han nu bliver hædret for med Helene Elsass Prisen,” siger Elsass Fondens formand Nick Elsass i en pressemeddelelse.
Det er Elsass Fonden og CP Danmark, der står bag prisen, som blev overrakt af organisationernes protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte.
Prisen uddeles én gang om året til en person eller en institution, der har gjort en særlig indsats for mennesker med cerebral parese.
Fondsstøtte til patentstøtteordning
På rundturen blandt fondsuddelinger fra den seneste uge tager vi et ordentligt indholdsmæssigt spring til Novo Nordisk Fonden, som med en bevilling på fem millioner kroner støtter en ny patentstøtteordning, der giver iværksættere og små virksomheder økonomisk tilskud til udgifter relateret til patentansøgninger.
Beløbet skal bidrage til, at flere iværksættere og små virksomheder kan få patenteret innovativ teknologi, så de sikrer sig eneret til egne innovationer og ideer, der ofte er ressourcetungt at udvikle.
”Danmark skal være det bedste land for iværksætteri og konkurrencedygtigt erhvervsliv. Og det kræver blandt andet, at danske virksomheder får mest muligt ud af deres innovative ideer gennem patenter. Man skal simpelthen have retten til ens egne ideer. Derfor er det rigtig godt, at vi med Novo Nordisk Fondens støtte kan sikre, at endnu flere danske virksomheder og iværksættere får beskyttet deres retmæssige ideer,” siger erhvervsminister Morten Bødskov (Soc.dem.) i en pressemeddelelse fra Patent- og varemærkestyrelsen.
Danmark skal være det bedste land for iværksætteri og konkurrencedygtigt erhvervsliv
Morten Bødskov – Erhvervsminister (Soc.dem.)
Med ordningen, som Erhvervsministeriet står bag, kan virksomheder få op til 75.000 kroner i støtte.
”I Danmark lever vi af innovation og gode ideer, men vi oplever et globalt pres på vores konkurrenceevne. Derfor er vi glade for at investere mere i innovationen i Danmark og i virksomheders fremtidige muligheder for at udbrede deres teknologi – navnlig inden for life science og green tech til gavn for patienter og for klimaet,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, der er administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.
Patentvoucherordningen administreres af Erhvervshus Nordjylland.
Penge til etablering af park i Aabenraa
Vi fortsætter til Aabenraa, hvor byrådet i december sidste år vedtog en helhedsplan for udvikling af Rødekro bymidte. Og som første projekt fra helhedsplanen etableres nu en park kaldet Hærvejsparken finansieret med 936.000 kroner fra Nordea-fonden og supplerende midler fra udviklingspuljen i Rødekro Kommune.
Anlægget af parken forventes påbegyndt i sensommeren i år, og målsætningen er, at den står færdig inden året er slut.
”Med en engageret arbejdsgruppe i spidsen kan vi nu for alvor komme i gang med arbejdet i helhedsplanen. Jeg glæder mig meget til, at parken står færdig, og at borgere og gæster i Rødekro kan få endnu mere ud af byen. Jeg er desuden glad for, at Nordea-fonden har set med positive øjne på vores projekt, som kommer til at rumme en lang række bæredygtige tiltag, herunder fokus på flora, fauna og biodiversitet,” siger Dorte Soll, der er formand for plan- og teknikudvalget, i en pressemeddelelse fra Aabenraa Kommune.
Ifølge Helle Lausten, som er formand for udviklingsrådet i Rødekro, gør fondsmidlerne, at der kan komme flere detaljer med i projektet og at parken kan blive lidt større end først planlagt.
”Det giver hele byen et løft, og jeg er vildt glad for, at vi kan efterleve den efterspørgsel, vi har fået fra flere af byens borgere, der har ment, at der snart skulle gøres noget ved bymidten,” siger Helle Lausten.
Støtte til grønne og blå åndehuller
Nordea-fonden står også bag uddelingen af 29 millioner kroner til grønne og blå åndehuller i byer landet over. Det sker gennem fondens ’Her gror vi’-pulje.
Puljen er søsat for at støtte blå og grønne borgerdrevne initiativer, som får både bynaturen til at gro og fællesskaberne til at vokse.
Danmark er fyldt med både frivillige ildsjæle og professionelle aktører, der virkelig lægger sig i selen for at fremme fællesskabet, bæredygtigheden og det gode liv i byerne
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-fonden
45 foreninger og organisationer får del i de 29 millioner kroner i puljens første uddelingsrunde, og dem er der nu sat navn på. Mange af de støttede projekter er mindre anlægs- og facilitetsprojekter, som omdanner asfalterede områder og uudnyttede græsarealer til grønne åndehuller og samlingssteder i byerne. Samtidig muliggør projekterne også en bred vifte af udendørs aktiviteter og oplevelser i bynaturen.
”Jeg er enormt begejstret over den idérigdom og det engagement, de støttede projekter er udtryk for. Danmark er fyldt med både frivillige ildsjæle og professionelle aktører, der virkelig lægger sig i selen for at fremme fællesskabet, bæredygtigheden og det gode liv i byerne,” siger Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
De 45 projektideer kommer fra både større og mindre byer i hele landet: Fra Skagen i Nord til Lysabild i syd – og fra Limfjorden til Lillebælt. 60 procent af støttemodtagerne er foreninger, mens 26 procent er fonde og selvejende institutioner såsom gymnasier, lokale miljøpunkter, museer og højskoler.
Flere unge skal redde liv
Flere unge skal kunne give livreddende førstehjælp. Det er målet med et nyt undervisningskoncept fra Dansk Råd for Genoplivning, som A.P. Møller Fonden netop har besluttet at støtte med en bevilling på 7,3 millioner kroner.
Pengene skal bruges til at udvikle undervisningsforløb- og materialer, som kan støtte lærere i at undervise elever i 6.-8. klasse i livreddende førstehjælp og i symptomerne på stroke, det vil sige blodprop og blødning i hjernen.
Undervisningsforløbene kan bruges i fag som natur- og teknik og biologi eller i forbindelse med temadage, skriver A.P. Møller Fonden på fondens hjemmeside.
Undervisningsmaterialer, genoplivningsdukker og hjertestarter-trænere stilles gratis til rådighed for udvalgte skoler. Konceptet bliver udviklet i 2023 og udbredes på skoler rundt om i landet fra skoleåret 2024/25.
Ambitionen er, at 60.000 unge årligt får viden om, hvordan de kan træde til, hvis de er vidner til et hjertestop eller stroke.
13 projekter får penge fra sparekassefond
Vi slutter i den lidt mere beskedne ende rent økonomisk med nyheden om, at 13 forskellige projekter eller foreninger er blevet tilgodeset i en uddeling fra Fanefjord Sparekasses Fond med i alt 234.000 kroner.
Lokalmediet sn.dk beretter, at sparekassefonden havde 43 ansøgninger at tygge sig igennem forud for årets første uddeling. Ved seneste uddeling i november 2022 modtog Fanefjord Sparekasses Fond kun 17 ansøgninger.
Højeste beløb, der er uddelt i denne omgang, er ifølge sn.dk 25.000 kroner, som blev tildelt to foreninger: Møns Handelsstandsforening, der får støtte til en scene til brug under jubilæet for tirsdagsmarkederne, og Møns Svømmeklub, som får penge til diverse materialer.
Mindste bevilling går til Møns Løbe- og Motionsklub, der nu har 4.000 kroner at købe markeringsudstyr for.
Fanefjord Sparekasses Fond deler penge ud næste gang i maj med ansøgningsfrist den 1. maj.