Ugens første udvalgte uddelinger kommer fra Villum Fonden. I denne uge har fonden nemlig støttet Nordens største kollegium, Øresundskollegiet i København, med 2,8 mio. kr. til projektet Grobund for nye fællesskaber, som er iværksat af kollegiets beboerråd.
Bevillingen betyder, at kollegiets tagterrasse på 1.300 kvadratmeter – det svarer til cirka halvanden parcelhusgrund – vil blive forvandlet til et grønt og indbydende fællesareal og et samlingspunkt for kollegiets beboere.
Over 100 frivillige beboere er med i projektet, der falder sammen med, at kollegiet står over for at blive omdannet til almene ungdomsboliger, hvor nogle af pladserne i fremtiden skal gå til socialt udsatte unge.
Idéen er, at omdannelsen af de fysiske rammer giver bedre muligheder for at integrere den nye beboergruppe.
Længere mod nord har Villum Fonden også netop bevilget 1 mio. kr. til et andet udendørsprojekt, nemlig opbygning af cirkusscenen Karrusellen i Morsø Multipark.
Pengene kommer fra fondens pulje Dagslys og frisk luft, og fonden begrunder blandt andet bevillingen med, at cirkusscenen kan være med til at sikre nye og inspirerende udendørsaktiviteter til gavn og glæde for mange.
Nye underværker støttet af Realdania
I alt 18 projekter kan nu blive til virkelighed med samlet 14 mio. kr. i støtte fra Realdanias pulje Underværker. Puljen understøtter frivillige ildsjæleprojekter i det byggede miljø, og spreder sig over hele landet på tværs af land og by.
For Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania, er ansøgernes blik for de særlige lokale muligheder for at lade unge mødes om deres interesser i en svær coronatid værd at bemærke.
Ildsjælene bygger ikke for sig selv – de bygger for hinanden.
Stine Lea Jacobi – programchef, Realdania
”Coronaepidemien sætter en kæp i hjulet for det sociale samvær – men heldigvis blomstrer de frivillige fællesskaber stadig over hele landet. Ildsjælene bygger ikke for sig selv – de bygger for hinanden. De har øje for hvert steds særlige muligheder, og de arbejder utrætteligt for at skabe en positiv forandring, som kommer flere til gode. Derfor er det altid en særlig glæde at gennemgå de mange projektansøgninger og mærke det stærke frivillige engagement, der i den grad bobler derude,” siger Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania.
I Ringkøbings fredede stationsbygning er både et frivilligt drevet ungdomshus og en café for eksempel på vej. De skal styrke egnens ungemiljø og skabe liv og aktivitet i en historisk bygning.
I alt fik Realdania 82 ansøgninger til puljen i denne ombæring. De 18 støttede projekter er udvalgt med hjælp fra et eksternt bedømmelsesudvalg. For projekter, der ikke nåede at byde ind i denne omgang, åbnes for en ny ansøgningsmulighed til foråret 2021.
Poul Due Jensens Fond uddeler pris
Også forskningen modtog i denne uge fondsmidler. Denne gang i form af en hædersbevisning, nemlig Grundfosprisen 2020, der består af statuetten Be-Think-Innovate og i alt 1 mio. kr.
Heraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave, mens 750.000 kr. frit kan anvendes til forskning inden for prismodtagerens forskningsområde.
Prismodtageren i år blev lektor Dorthe Bomholdt Ravnsbæk fra Syddansk Universitets Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, som fik overrakt prisen ved et uformelt arrangement i Bjerringbro den 12. november.
Prisen er en anerkendelse af Dorthe Bomholdt Ravnsbæks forskning inden for især lithiumbatterier, som findes overalt fra mobiltelefoner til elbiler og er en afgørende komponent i den grønne omstilling.
"Dorthe Bomholdt Ravnsbæks forskning anvender særdeles avancerede eksperimentelle analysemetoder uden nogensinde at tabe det overordnede mål om forbedret energilagring af syne. Hendes brede kontaktnet sikrer desuden hurtig formidling, også industrielt, af de opnåede resultater, og hendes forskning er derfor et fornemt eksempel på nytteinspireret grundforskning," siger Jens Maaløe, bestyrelsesformand i Poul Due Jensens Fond og formand for Grundfospris-komitéen.