Selvom den forløbne uge i høj grad har stået i påskens tegn, er stadig blevet uddelt nye penge fra de danske fonde.
Vi starter ugens rundtur blandt udvalgte fondsuddelinger på de skrå brædder. Med millionstøtte fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Færchfonden er det økonomiske grundlag således på plads for en række teateraktiviteter i de kommende fire år på både Grønlands Nationalteater og Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret i Holstebro.
Samarbejdet vil ikke blot give os nye opdagelser mellem verdener, men forhåbentlig skabe et evigt venskab mellem teatrene
Per Kap Bech Jensen – Leder, Odin Teatret i Holstebro
Fondsmidlerne skydes ind i et partnerskab mellem de to teatre frem til 2024, hvor der vil blive søsat mange aktiviteter både i Holstebro og på Grønland. Partnerskabet har fået titlen ”Corvus Corax 20XX”.
“Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret har både mange års erfaring med internationale samarbejder, men de har også et fast greb i lokalbefolkningen, og så arbejder de med mange aspekter af scenekunsten. Det vil vi rigtig gerne lære noget af. Jeg ser virkelig frem til at lave en udveksling og bygge noget op sammen med de gode folk fra Holstebro,” siger lederen af Grønlands Nationalteater Susanne Andreasen i en pressemeddelelse fra Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret.
Holstebro-teatrets leder Per Kap Bech Jensen betegner det nye samarbejde med Grønlands Nationalteater som ”et nyt eventyr”.
”Til trods for at have besøgt mere end 33 procent af alle lande på kloden, har vi endnu ikke været på Grønland. Det Grønlandske Nationalteater har et særligt publikum, som strækker sig ud over mange tusinde kilometer af fantastisk natur, myter og kultur, som vi glæder os til at opleve og skabe sammen med. Samarbejdet vil ikke blot give os nye opdagelser mellem verdener, men forhåbentlig skabe et evigt venskab mellem teatrene,“ siger Per Kap Bech Jensen.
Samarbejdet skydes i gang til oktober med to begivenheder: Dels rejser Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret for første gang på turné til Nuuk. Og dels sender Grønlands Nationalteater en forestilling til Holstebro.
Fokus på bæredygtig i undervisningen
Vi fortsætter til professionshøjskolen VIA University College i Aarhus, som netop har fået tilsagn fra Novo Nordisk Fonden om 4,5 millioner kroner til et forskningsprojekt kaldet ’Nyt liv i bæredygtighedsundervisningen’.
Projektet har til formål at fremme elevernes handlekompetence, motivation og engagement til at løse hverdagens bæredygtighedsudfordringer, og som en del af projektet bliver naturfagslærernes undervisningskompetencer opkvalificeret.
Lektor og forsker i Program for matematik og naturfagsdidaktik ved VIA University College, Søren Witzel Clausen, der står i spidsen for projektet, understreger, at bæredygtighed allerede er et tema i undervisningen af elever fra indskolingen til udskolingen.
”Sammen med naturfagslærerne skal dén undervisning videreudvikles ved at inddrage eksterne læringsmiljøer og gøre bæredygtighedsundervisningen mere praksisnær i forhold til elevers hverdag. Det at tænke og leve bæredygtigt skal være en naturlig del af elevers hverdag, hvorfor de skal kunne se sig selv i det store bæredygtighedsbillede”, siger Søren Witzel Clausen i en pressemeddelelse fra VIA University College.
Projektet ligger i forlængelse af vores arbejde i Aarhus, hvor børn og unge ikke blot lærer om bæredygtighed, men får konkrete handlemuligheder til at leve bæredygtigt
Thomas Medom – Rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune
Som en del af projektet er der indledt et samarbejde med Aarhus Kommune, som i første fase af projektet bidrager med aktionslæringsteams af fire naturfagslærere pr. skole og deres naturfagselever, der skal afprøve den udviklede naturfagsundervisning. Og rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune Thomas Medom ser spændende perspektiver i samarbejdet.
”Projektet ligger i forlængelse af vores arbejde i Aarhus, hvor børn og unge ikke blot lærer om bæredygtighed, men får konkrete handlemuligheder til at leve bæredygtigt. Det kræver noget ekstra af lærerne, og med samarbejdet får vi udviklet og delt ny viden, der styrker lærernes didaktiske kompetencer og en undervisning, der kan motivere og engagere eleverne og gøre bæredygtighed nærværende i deres liv,” siger Thomas Medom.
Støtte i hjemmet til gravide og nye forældre
Vi slutter uddelingsrundturen med en nyhed fra Egmont Fonden, som støtter en ny indsats fra Dansk Røde Kors kaldet ’God start på livet’ med ni millioner kroner.
Der er tale om et nyt tilbud til gravide og nybagte forældre om individuel støtte direkte i hjemmet. Støtten gives af frivillige såkaldte ’forældrestøtter’, der kan hjælpe forældrene i den nye rolle med alt fra at få struktur på hverdagen til at komme med ideer til lege og aktiviteter.
”Vi håber, at tilbuddet kan hjælpe forældrene, så de bliver trygge i forældrerollen og kan give barnet en omsorgsfuld og stimulerende start på livet. For vi ved, at de første 1.000 dage af et barns liv har afgørende betydning for barnets trivsel og udvikling – både på kort og på lang sigt,” skriver Egmont Fonden på Linkedin.
Røde Kors skriver på sin hjemmeside, at den frivillige forældrestøtte typisk kommer hjem til forældrene et par timer om ugen i et forløb på seks måneder. Det er gratis at benytte sig af tilbuddet.