Bryggeriarbejderne vil i bestyrelsen i Danmarks måske ældste erhvervsdrivende fond, Carlsbergfondet.
Det siger fællestillidsmand og bryggeriarbejder Hans Andersen fra Carlsberg Supply Company Danmark A/S.
Siden 1876 har bestyrelsen i den traditionsrige fond bestået af fem fremtrædende professorer valgt blandt medlemmerne af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.
Det her er jo noget, der kommer helt bag på os alle sammen. Der er ingen, der har anet en brik om det
Hans Andersen – Fællestillidsmand og bryggeriarbejder, Carlsberg Supply Company Danmark A/S
Men medarbejderne i fondens datterselskaber har ifølge erhvervsfondsloven også ret til mindst tre pladser i fondens bestyrelse. Den mulighed for indflydelse agter koncernens bryggeriarbejdere at lægge billet ind på, siger Hans Andersen.
Fællestillidsmanden er meget overrasket over, at bryggeriets medarbejdere har ret til at sidde i fondsbestyrelsen, da Fundats spørger, hvorfor medarbejderne i Carlsberg ikke har repræsentanter i fondsbestyrelsen som en række andre store fondskoncerner:
"Som udgangspunkt vil vi som bryggeriarbejdere altid gøre krav på de bestyrelsespladser, vi har krav på. Og gøre brug af al den indflydelse, vi har ret til. Det er altid udgangspunktet, og det er sådan set ikke til diskussion. Men det her er jo noget, der kommer helt bag på os alle sammen. Der er ingen, der har anet en brik om det," siger Hans Andersen.
Han har som fællestillidsmand for bryggeriarbejderne været medarbejdervalgt til bryggeriets bestyrelse siden 1998. I den tid har Hans Andersen været en del af flere konflikter mellem ansatte og ledelse i Carlsberg, blandt andet en meget omtalt strejke i 2010 på grund af løn- og arbejdsvilkår. Hans Andersen har også undervejs kraftigt kritiseret lønstigninger til C20-bosser.
Men på intet tidspunkt har han hørt om, at medarbejderne har ret til at sidde i ejerfondens bestyrelse, hverken internt i Carlsbergkoncernen eller sit fagforeningsbagland.
"Jeg har selv siddet temmelig mange år i Carlsbergs bestyrelse, og jeg har ikke været klar over det her. Jeg tror ikke, at nogen vidste det, hvis jeg skal være hudløst ærlig. Og det kan da egentlig undre mig, at vi i fagbevægelsen ikke har hørt om det her. Men det er da helt bombesikkert, at hvis vi har den rettighed, så vil vi da gribe den," siger Hans Andersen.
Indflydelse på aktivt ejerskab
Når medarbejderrepræsentanter fra datterselskaberne i en fondskoncern træder ind i bestyrelseslokalet, så deltager de på lige fod med de øvrige bestyrelsesmedlemmer, når det kommer til spørgsmål om fondens erhvervsudøvelse.
Og fondens erhvervsudøvelse må “ikke forstås i en for snæver betydning,” skriver Erhvervsfondsudvalget i sin rapport fra 2012.
Det betyder, at medarbejderrepræsentanterne eksempelvis har indflydelse på spørgsmål om indskrænkning, udvidelse eller omlægning af fondens dattervirksomheder.
De er også med til at bestemme, om fonden skal konsolidere erhvervsvirksomheden eller uddele til fondens almennyttige formål.
Ændring af fondens tegningsregel og godkendelse af fondens årsregnskab er også dispositioner, som falder ind under de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmers kompetence.
Desuden er valget af fondens formand og eventuelle næstformand også spørgsmål, der ifølge Erhvervsstyrelsen berører fondens erhvervsvirksomhed. Derfor deltager de eventuelle medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer på lige fod med fondens øvrige bestyrelsesmedlemmer i fonden om den type beslutninger, ligesom de også deltager i udpegningen af ledelsen i fondens dattervirksomheder.
Til gengæld kan medarbejderne ikke deltage i beslutninger om, hvem fonden skal uddele til, ligesom de heller ikke kan være med til at ændre fondens vedtægtsbestemte uddelingsformål.
Respekterer medarbejdervalg
Ifølge Erhvervsstyrelsen har medarbejderne i en erhvervsdrivende fonds datterselskaber ret for at vælge medlemmer til fondens bestyrelse – det kaldes også koncernrepræsentation.
For at retten kan blive aktuel, skal fondskoncernen have ansat mindst 35 medarbejdere i 3 år. Derudover skal medarbejderne ønske at benytte sig af muligheden for at vælge bestyrelsesmedlemmer.
Medarbejderrepræsentation i fondsbestyrelsen er en lovbestemt mulighed, som medarbejderne i Carlsberg har. Den respekterer vi naturligvis i Carlsbergfondets bestyrelse
Flemming Besenbacher – Formand, Carlsbergfondet
Fundats har bedt om interview med Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, på baggrund af Hans Andersens udmelding om, at bryggeriarbejderne ønsker at benytte sig af muligheden for at vælge bestyrelsesmedlemmer til fondens bestyrelse.
Interviewet skulle handle om, hvordan fondsbestyrelsen ser på muligheden for at få medarbejdere ind i fondsbestyrelsen.
Flemming Besenbacher stiller ikke op til interview, men har i stedet sendt en skriftlig udtalelse.
”Medarbejderrepræsentation i fondsbestyrelsen er en lovbestemt mulighed, som medarbejderne i Carlsberg har. Den respekterer vi naturligvis i Carlsbergfondets bestyrelse. Det er ikke noget, vi hidtil har modtaget henvendelse om i bestyrelsen, og dette specifikke ønske er nyt for os. Men vi vil selvfølgelig forholde os til en sådan henvendelse, når eller hvis vi modtager den fra de pågældende medarbejdere,” udtaler Flemming Besenbacher.