At erhvervsdrivende fonde i Danmark bliver anvendt til meget andet og mere end at drive erhvervsvirksomhed, fremgår med al tydelighed, når man nærstuderer de 20 nystartede erhvervsfonde, som i 2021 fik en plads i cvr-registret.
Det viser Fundats´ gennemgang af de nye erhvervsdrivende fonde.
Spændvidden er stor og går lige fra Gl. Skanderborg Fonden, som baseret på penge fra salget af Nem Forsikring har store uddelingsmæssige ambitioner, over en række kunstfonde med meget specifikke formål til Børnefægtefonden, der via samarbejdsaftaler med blandt andre flere kommuner ønsker at udbrede børns kendskabet til fægtesporten.
2021-listen over nye erhvervsfonde, der kan ses i sin helhed i bunden af denne artikel, indbefatter på bestyrelsesniveau også flere kendte danskere og ikke mindst kendte navne fra fondssektoren.
På listen optræder således blandt andre den prisbelønnede billedhugger og performancekunstner Bjørn Nørgaard, som står i spidsen for en ny fond, der udlejer atelierpladser til unge kunstnere, tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, som er med i bestyrelsen for en ny kunstfond, og den i fondssektoren allestedsnærværende advokat Knud Foldschack, der har taget plads i tre af de 20 nye fondes bestyrelser.
Forventer uddelinger for tocifret millionbeløb
Én af de økonomisk betragtet største nye erhvervsdrivende fonde er Gl. Skanderborg Fonden, der blev stiftet efter salget i efteråret 2021 af Nem Forsikring til den norske forsikringskoncern Gjensidige.
”De cirka 35.000 kunder i Nem Forsikring ejede via en forening, Nem s.m.b.a., 40 procent af Nem Forsikring, og de delegerede i foreningen valgte blandt forskellige muligheder, at foreningens tilbageværende midler efter salget til Gjensidige skulle føres ind i en erhvervsdrivende fond,” siger Søren Odgaard Pedersen, der er bestyrelsesmedlem i Gl. Skanderborg Fonden og økonomichef i Nem Forsikring.
Økonomisk hviler den nye fond på et tungt fundament.
”Jeg må ikke udtale mig om, hvad Nem Forsikring er blevet solgt for, men jeg kan oplyse, at Gl. Skanderborg Fonden er blevet stiftet med en grundkapital på 165 millioner kroner. Og derudover er der også penge til uddeling,” siger Søren Odgaard Pedersen til Fundats.
Vi skal gerne i gang med at dele ud allerede her i 2022, og vi regner med at uddele et pænt tocifret millionbeløb i løbet af de kommende fem år
Søren Odgaard Pedersen – Bestyrelsesmedlem, Gl. Skanderborg Fonden
Fonden kommer til at uddele midler til, som det i første omgang er formuleret, ’almennyttige formål til gavn for erhvervsliv og borgere i Midt- og Østjylland’.
”Det er jo en meget bred formulering, men mere konkret er vores uddelingsstrategi målrettet tre områder: Bekæmpelse af social udsathed, udvikling af landdistrikter og styrkelse af fællesskaber. Vi skal gerne i gang med at dele ud allerede her i 2022, og vi regner med at uddele et pænt tocifret millionbeløb i løbet af de kommende fem år,” siger Søren Odgaard Pedersen.
Navnet Gl. Skanderborg Fonden relaterer sig til forsikringsselskabets gamle navn. Gl. Skanderborg Forsikring var et selvstændigt, lokalt, kundeejet forsikringsselskab, indtil det i 2011 fusionerede med aktieselskabet Forsikring Fyn.
”I forhold til fonden syntes de tidligere delegererede, at det er naturligt at gå med det navn, hvor midlerne oprindeligt kommer fra,” forklarer Søren Odgaard Pedersen.
Formand for bestyrelsen i Gl. Skanderborg Fonden er Jesper Tjørnager Jakobsen, der tidligere var næstformand i Nen Forsikrings A/S´ bestyrelse og tidligere bestyrelsesmedlem i Nem s.m.b.a.
Bjørn Nørgaard-fond understøtter nye kunstneres drømme
Et noget mere kendt navn i den brede befolkning finder man i formandsstolen i en anden af de nye erhvervsdrivende fonde, der så dagens lys i 2021. Professor, billedhugger, performancekunstner og manden bag de 17 gobeliner om Danmarks historie, der hænger på Christiansborg, Bjørn Nørgaard, står nemlig i spidsen for Fonden Containerakademiet.
Fondens formål er på et almennyttigt grundlag at understøtte nye kunstneres drømme og visioner ved at udleje atelierplads i tre-fem år til kunstnerne i den kæmpestore Tunnelfabrikken på Ydre Nordhavn i København. Det var her, tunnelelementerne til Øresundsforbindelsen tilbage i 1990´erne blev støbt.
Den 74-årige kunstners mål med Containerakademiet er at skabe et fællesskab af værksteder for nyuddannede kunstnere, der endnu ikke har etableret sig på kunstscenen og som derfor ikke har økonomi til at købe eget værksted. Bjørn Nørgaard tilbyder kunstnerne en lav leje i Containerakademiet, som kommer til at bestå af 30 kunstnerværksteder i de ombyggede, brugte shippingcontainere.
Det er dog hverken i dag eller i morgen, at der kan rykke kunstnere ind i Containerakademiet. Projektet er grundet selve lokalplansgodkendelsen blevet foreløbig et par år forsinket. I øjeblikket er lokalplanen for Tunnelfabrikken i høring for anden gang, og den forventes endeligt vedtaget til maj. Først derefter kan selve ombygningen af Tunnelfabrikken og indretningen af Containerakademiet gå i gang.
Tilbage i 2019-2020 støttede A.P. Møller Fonden, Det Obelske Familiefond og Augustinus Fonden etableringen af Containerakademiet med henholdsvis seks, fem og fire millioner kroner.
Fonde med fokus på opkøb og styrkelse af kunst
Kunst og kultur er også den røde tråd i en håndfuld af de øvrige nystiftede erhvervsdrivende fonde.
Én af dem er Fonden Værtskabsteatret, hvor den tidligere administrerende direktør i Tivoli og tidligere formand for TV2 Danmark Lars Liebst sidder for bordenden i bestyrelsen. Fonden står bag den nye dansefestival København Danser og har netop modtaget 1,5 millioner kroner i støtte fra Augustinus Fonden til København Dansers 2022-sæson.
En anden ny fond hedder Fortuna-fonden. Fondens formål er blandt andet at erhverve den svenskfødte kunstner Annalena Svendsens malerier og akvareller for derefter at fremme kendskabet til dem samt at erhverve rettighederne og fremme kendskabet til afdøde Frank Anton Svendsens kompositioner.
Frank Anton Svendsen var far til Henrik Anton Svendsen, som sidder i bestyrelsen for den nye fond. Det samme gør blandt andre Ulla Tofte, der er direktør på M/S Museet for Søfart i Helsingør og tidligere har været direktør for fonden Golden Days.
Formålet for en anden af de nye erhvervsdrivende fonde med fokus på kunst, Fonden Chart, er at styrke og fremme dansk og nordisk kunst og kunstnerisk kreativ praksis i Danmark og internationalt. Desuden er intentionen at arbejde for at samle det kunstfaglige miljø samt præsentere førende gallerier, kunstnere og nye talenter for en bred offentlighed.
I Fonden Charts bestyrelse sidder blandt andre iværksætteren og tidligere uddannelses- og forskningsminister for Venstre Tommy Ahlers. Det samme gør advokat Knud Foldschack, som bedst er kendt for sit engagement i fristaden Christiania, kampen for at bevare Ungdomshuset på Jagtvej i København og senest for at være advokat for nogle af de danske kvinder i syriske fangelejre.
Knud Foldschack sidder endvidere med ved bordet, når bestyrelsen holder møder i to andre af de erhvervsfonde, der blev stiftet i 2021: Dels Ejendomsfonden Nørrebrogade 27 og dels Fonden Raadvad Fabrik.
Som Fundats kunne afsløre i september 2021, er Knud Foldschack den ukronede konge af de erhvervsdrivende fonde i Danmark. På daværende tidspunkt havde Knud Foldschack plads i i alt 20 erhvervsdrivende fondes bestyrelser, og én af de tre nye fonde, han er kommet i bestyrelsen for, Fonden Chart, var ikke regnet med blandt de 20.
En anden ny og ambitiøs erhvervsdrivende fond fra 2021 er Ebbefos Fonden, som er stiftet af ægteparret Morten Ebbesen og Vibeke Nyfos. Fonden forventer at komme i gang med sine uddelinger i anden halvdel af 2022, og fra og med næste år vil der blive uddelt 50 millioner kroner årligt til almennyttige initiativer, der kan forbedre trivsel og forebygge mistrivsel blandt danskere på såvel kort som på langt sigt.
Flere børn skal prøve at fægte
I en helt anden boldgade finder vi Børnefægtefonden, som er stiftet i 2021 af Dansk Fægte Forbund. Fondens formål er at udvikle fællesskaber for børn og unge inden for fægtesporten og få flere børn til at fægte, både i skoleregi og i civilsamfundsregi.
Konkret arbejder Børnefægtefonden frem til 2024 især på at udvikle fægtning som et tilbud i grundskolen, og derfor er fonden p.t. i dialog med en række kommuner, fortæller fondens formand Knud Skadborg.
”I første omgang taler vi med fem-syv kommuner om at udvikle fægtemiljøer, og vores håb er, at vi kan få sporten ind i skolerne. Derfor udbyder vi folkeskoleundervisning i sporten som en ydelse, kommunerne kan benytte sig af,” siger Knud Skadborg.
Med inspiration fra blandt andre Børnebasketfonden vil vi arbejde for, at fægtesporten de kommende år kommer til sin ret i Danmark
Knud Skadborg – Formand, Børnefægtefonden
Inspirationen kommer blandt andet fra en anden fond.
”Mange ser fægtning som en marginalsport, der primært foregår udenfor Danmark, og vi har blandt andet en stor mangel på fægtesale. Med inspiration fra blandt andre Børnebasketfonden vil vi arbejde for, at fægtesporten de kommende år kommer til sin ret i Danmark,” siger Knud Skadborg.
Fondens målsætning inden for de næste 3-10 år er at få mellem 1.000 og 2.000 nye børnemedlemmer af Dansk Fægte Forbund. I dag er der ifølge Knud Skadborg kun cirka 1.000 børn, der dyrker den traditionsrige sportsgren – langt de fleste i københavnsområdet.