I takt med at bomberne falder stadig tættere over Ukraine, vokser listen over vestlige sanktioner mod bjørnen i øst.
Det samme gør listen over organisationer, der vil af med russiske værdipapirer.
Blandt dem tilhører Danmarks største fonde.
Et rundspørge, som Fundats har foretaget, blandt de 25 største fonde målt på uddelinger viser, at de fonde, der ligger inde med russiske værdipapirer, vil af med dem, så snart det bliver muligt.
Hovedparten af fondene har ingen aktiver i Rusland
Ud af de 25 fonde, som Fundats har henvendt sig til og spurgt, om de ligger inde med russiske værdipapirer har 23 fonde givet svar. Af de 23 fonde ejer seks fonde russiske værdipapirer i form af enten russiske statsobligationer eller aktier i statskontrollerede russiske virksomheder. Værdipapirerne er oftest investeret af eksterne kapitalforvaltere i enten indeksfonde eller i såkaldte ETF’ere.
De seks fonde tæller Carlsbergfondet, Industriens Fond, Villum Fonden, Velux Fonden, Leo Foundation samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Fondene oplyser til Fundats, at deres beholdninger af russiske værdipapirer er lille. For Carlsbergfondet gælder det ca. 0,002 procent af fondens samlede formue, for Leo Fondet er tallet 0,1, mens det for Villum Fonden og Velux Fonden er 0,18 procent.
Fonde vil af med aktiverne
Carlsbergfondets russiske aktiver består af en enkelt virksomhedsobligation, som fonden vil frasælge, så snart det er muligt.
”Salg af denne er iværksat, men grundet markedsforholdene er dette en vanskelig proces p.t.,” oplyser fonden til Fundats.
Stort set samme melding kommer fra Industriens Fond, der har en ”meget lille eksponering af russiske aktier,” som vil blive afhændet, ”så snart, at det er muligt,” lyder det fra fonden.
Leo Fondet oplyser, at fonden er i dialog med dens eksterne kapitalforvaltere om at afklare mulighederne for frasalg af fondens russiske positioner.
De to Velux-fonde oplyser, at de ligeledes er i dialog med deres eksterne kapitalforvaltere, som allerede har nedbragt andelen af fondenes russiske værdipapirer.
Fonde uden russiske værdipapirer:
16 af Danmarks 25 største fonde oplyser til Fundats, at de ingen investeringer har i russiske statsobligationer og eller statskontrollerede russisk selskaber.
Fondene tæller:
Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden, Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond, Trygfonden, Lundbeckfonden, Nordea-fonden, Den A.P. Møllerske Støttefond, Det Obelske Familiefond, Ny Carlsbergfondet, Købmand Herman Sallings Fond, Ole Kirks’ Fond, Poul Due Jensens Fond, Rockwool Fonden, Augustinus Fonden og William Demant Fonden.
Til Fundats oplyser fondene endvidere:
”Vi har en tæt dialog med de forvaltere, som har russiske investeringer, om den ulykkelige situation i Ukraine. Givet situationens alvor kommer forvalternes håndtering af krigen i Ukraine til at være et centralt element i vores løbende vurdering af forvalterne. Hvis de ikke håndterer situationen tilfredsstillende, vil vi finde alternative forvaltere.”
Med "tilfredsstillende" mener I så, at I ønsker, at jeres forvaltere sælger ud af de russiske værdipapirer, når det bliver muligt?
”Ja, det er vores udgangspunkt, at vores forvaltere sælger ud af de russiske værdipapirer vi nu engang har, når det engang bliver muligt. Vores forvaltere har allerede solgt en del russiske papirer, men nuancer kan spille ind. Vi lytter altid til argumenter fra vores forvaltere, som er specialiserede og meget erfarne i at investere i Emerging Markets (lande med høj udvikling og lav indkomst per indbygger, som for eksempel Rusland, Kina og Indien, red.). Vi forventer som et absolut minimum, at forvalterne forholder sig til den meget alvorlige situation i Ukraine og til de fremadrettede konsekvenser ved en eventuel fortsat eksponering til Rusland,” oplyser fonden.
Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden fortæller til Fundats, at fonden afventer situationen, til den russiske børs åbner igen.
Aarhus Universitets Forskningsfond oplyser til Fundats, at fonden ikke har nogle russiske værdipapirer i sine indeksfonde, men at fondens lille beholdning af ETF’ere nu er ved at blive gennemgået. ETF’erne følger MSCI-indekset, og da MSCI har besluttet at ekskludere russiske aktier fra sine Emerging Markets-indeks, vil eventuelle russiske aktier blive solgt hurtigst muligt.
På linje med resten af Vestens fonde
Når de danske fonde vil af med deres russiske aktiver ligger de på linje med de øvrige fonde i Vesten.
Politisk er det bare ikke accepteret, at man ligger inde med de her aktiver
Jacob Pedersen – Aktieanalysechef, Sydbank
Det fortæller Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank til Fundats.
”Politisk er det bare ikke accepteret, at man ligger inde med de her aktiver. Der er ikke nogen vestlige fonde, som kan kigge sig selv i øjnene, hvis de om et halvt eller et helt år kan bryste sig af rigtig gode afkast på russiske aktiver, siger Jacob Pedersen.”
Fonde kan brænde inde med papirerne
Men hvordan og hvornår kan fondene komme af med deres russiske værdipapirer?
De spørgsmål har fyldt en hel del blandt investorer og kapitalforvaltere verden over, siden Rusland lukkede børsen i kølvandet på invasionen af Ukraine og i praksis gjorde det umuligt at sælge og købe russiske værdipapirer.
”Vi ved ikke, hvornår den russiske børs åbner igen, for russerne er nødt til at beskytte deres valuta,” siger Jacob Pedersen.
Dermed kan fondene komme til at hænge på de uønskede russiske værdipapirer i noget tid endnu. Sidste gang, Rusland lukkede for aktiehandelen, var i 1917, og de åbnede først 75 år efter.
Så lang tid, kommer der dog næppe til at gå denne gang.
”Jeg vil tro, at vi taler om dage eller uger. Om der kan gå måneder, før markedet åbner igen, er et åbent spørgsmål. Det er jo Rusland vi taler om, så alt er i princippet muligt,” forklarer Jacob Pedersen.
Kan man sælge sine værdipapirer udenom den russiske børs?
”Det er svært at forestille sig, men det er ikke til at vide, om der opstår nogle andre muligheder, hvis det her trækker i langdrag,” siger Jacob Pedersen.
Enorme tab lurer i horisonten
Mens det er usikkert, hvornår den russiske børs åbner igen, så er det helt sikkert, at de danske fonde kommer til at lide økonomiske tab, når de afhænder deres aktiver, vurderer Jacob Pedersen.
”Worst case scenario er, at aktiverne er fuldstændig værdiløse. Det bliver kolossale tab,” lyder det fra aktieanalytikeren.
At fondene risikerer at tabe deres investeringer på gulvet, er de helt bevidste om.
I hvert fald konstaterer Velux-fondene, at tabsrisikoen er ”til stede for alle investeringer.”