I sidste uge kunne to nye medlemmer officielt tage plads i Spar Nord Fondens otte mands store bestyrelse.
De nye bestyrelsesmedlemmer tæller direktør på museet Køn Gender Museum Denmark, Julie Rokkjær Birch, og direktør på Aalborg Handelsskole, Rikke Christoffersen.
Rikke Christoffersen
- Uddannet Cand. Oecon fra Aalborg Universitet.
- Har blandt andet været direktør for Skanderborg-Odder Center for Uddannelse i en årrække.
- I dag er hun direktør på Aalborg Handelsskole.
De afløser Elsebeth Gerner Nielsen og Gitte Ørskou, der efter ni år i fondens bestyrelse træder ud, for at give plads til nye kræfter.
Og der er vitterligt tale om nye kræfter, lyder det fra Spar Nord Fondens formand, Michael Slavensky Dahl. Ingen af de nye bestyrelsesmedlemmer har nemlig tidligere erfaring fra fondssektoren.
”Vi syntes, at det var vigtigt at vores nye bestyrelsesmedlemmer er nogle, hvor der ikke kan sættes en finger på deres faglige kvalifikationer, men som samtidig ikke nødvendigvis på forhånd er involveret i fondsbestyrelsesarbejde,” fortæller, Michael Slavensky Dahl.
Kun hvert tredje bestyrelsesmedlem er kvinde
Årsagen til at den nordjyske bankfond ikke havde krav om, at de nye bestyrelsesmedlemmer skulle have erfaring fra fondssektoren var, at den allerede inden den skød rekrutteringsprocessen i gang, havde besluttet sig for, at de to bestyrelsesmedlemmer skulle være kvinder.
Julie Rokkjær Birch
- Uddannet cand. mag i litteratur og kunsthistorie på Aarhus Universitet.
- Har blandt andet arbejdet som museumsinspektør og publikumsudvikler på museet Køn.
- I dag er hun direktør på museet.
”Vi har i Spar Nord Fondens bestyrelse besluttet, at vi vil have en så lige kønsfordeling som muligt. Derfor var det naturligt for os at lade to kvinder efterfølge to kvinder i bestyrelsen,” siger Michael Slavensky Dahl.
Vi har i Spar Nord Fondens bestyrelse besluttet, at vi vil have en så lige kønsfordeling som muligt
Michael Slavensky Dahl – Formand, Spar Nord Fonden
Som Fundats tidligere har beskrevet, er der en klar overrepræsentation af mandlige bestyrelsesmedlemmer i den danske fondssektor. Kun hvert tredje bestyrelsesmedlem i Danmarks 100 mest uddelende fonde er en kvinde.
”En tredjedel er lidt højere end i andre selskabstyper, og fondene er dermed lidt bedre end andre selskaber til at sikre en mere ligelig kønsfordeling i bestyrelserne. Men det er klart, at man ikke af den grund skal stille sig tilfreds med en tredjedel,” siger Michael Slavensky Dahl.
Han fortæller, at fonden derfor satte sig for at finde nogle af de kvinder, som endnu ikke havde formået at sparke døren til bestyrelseslokalerne ind.
”Man taler meget om, at der er et glasloft, som kvinder ikke kan komme igennem. Det loft er nogle af os nødt til at slå i stykker. Vi går ikke på kompromis med kvalifikationer, men vi har kigget efter nogle kvinder, som endnu ikke var kommet op over glasloftet til bestyrelseslokalerne. Vi har kigget rundt og sagt: Hvem er det, som kunne være fremtidens dygtige bestyrelsesmedlemmer?” fortæller Michael Slavensky Dahl.
Nyt bestyrelsesmedlem: Svært at trænge gennem mandlige netværk
Den indstilling glæder Rikke Christoffersen, der efterfølger Elsebeth Gerner Nielsen som næstformand i bestyrelsen.
”Som kvinde kan det indimellem være svært at trænge igennem i nogle af de mandlige netværk, formelle som uformelle. Jeg er meget glad for at træde ind i en bestyrelse, hvor man er opmærksom på, at diversitet er en god ting,” siger Rikke Christoffersen.
Samme melding lyder fra Julie Rokkjær Birch.
”Forskning viser som bekendt, at det er givende at have diversitet i organisationer. Det er aldrig godt at være for enige. Og man er bare tit mest enig med dem, som ligner en selv. Friktion, dialog og det at bryde meninger får de bedste resultater frem efter min mening. Hvis man sidder og er alt for enig, så opstår der sjældent rum til det nytænkende,” siger Julie Rokkjær Birch.
Befolkningsrepræsentation
Michael Slavensky Dahl understreger, at ingen af de nye bestyrelsesmedlemmer er kommet til på et let mandat.
Inden Spar Nord Fonden startede sin egentlige rekruttering opsatte den daværende bestyrelse en række kriterier, som de kommende bestyrelsesmedlemmer skulle opfylde. De handlede ifølge fondsformanden først og fremmest om, at kandidaterne skulle være fagligt dybt forankrede. Når først fokusset blev sat på den konkrete faglighed, oplevede fonden, at ønskerne om, at de nye bestyrelsesmedlemmer også gerne måtte have erfaring med eksempelvis bankvirksomhed og bestyrelsesarbejde trådte i baggrunden.
Som kvinde kan det indimellem være svært at trænge igennem i nogle af de mandlige netværk, formelle som uformelle
Rikke Christoffersen – bestyrelsesmedlem, Spar Nord Fonden
”Vi valgte simpelthen at sige, at det absolut vigtigste for os var, at det var kvinder, som var dygtige til deres fagområder. Det er svært at finde mænd, der er bedre til det, end de er,” siger Michael Slavensky Dahl.
Han forklarer, at Spar Nord Fonden i flere måneder noterede navnene ned på mulige kandidater, der gjorde sig bemærkede indenfor hver deres felt.
Spar Nord Fondens Bestyrelse
- Michael Slavensky Dahl (formand)
- Rikke Christoffersen (næstformand)
- Julie Rokkjær Birch
- Kim Nøhr Skibsted
- Morten Bach Gaardboe
- Carsten Stenderup Nielsen
- Jannie Skovsen
- Mette Green Clausen
Til sidst endte fonden med et felt på fem forskellige kvinder, der med formandens ord alle ville have været et stort aktiv for fonden. At valget blev de to, handler ifølge formanden også om, hvordan de passede ind i den øvrige bestyrelse.
Han understreger, at fondens mål om at have så ligelig en kønsbalance i bestyrelsen som muligt, blandt andet handler om at reducere såkaldte blinde vinkler samt at sikre en bred repræsentation af befolkningen, når der eksempelvis skal uddeles midler.
”Får vi for mange kvinder på et tidspunkt, så må vi ud og positivt få fat i nogle yngre mænd,” siger Michael Slavensky Dahl, der samtidig glæder sig over, at bestyrelsen nu består af fire kvinder og fire mænd.