Flere sårbare borgere skal deltage i foreningslivet og gennem de nye fællesskaber få en bedre hverdag.
Sådan lyder målsætningen for et nyt projekt, som Velux Fonden støtter med 4,5 millioner kroner. Det hedder ’Spil Sammen’ og ledes af Socialt Udviklingscenter i København (SUS) i samarbejde med kommunerne Esbjerg, Aarhus, Frederikssund, Furesø og Rudersdal.
Projektet er treårigt og bygger blandt andet på de erfaringer, der er blevet høstet i Esbjerg Kommune via blandt andet Esbjerg Familie- og Firmaidræts motionshold ’Sjov Motion’, som primært er for borgere i udsatte positioner.
I en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune fortæller Sara, Anders og Gardar, tre af deltagerne i Sjov Motion, at projektet har skubbet deres psykiske udfordringer i baggrunden og givet dem nye venskaber, der er med til at få dem ud af sengen hver dag.
”Jeg havde social angst, som corona bare gjorde værre. Ikke engang min mor kunne komme ind i min lejlighed. Men med det her tilbud er jeg lige så stille vendt tilbage til omverdenen. Her er vi sammen med ligesindede. Der er ikke alle mulige krav og forventninger, som ellers godt kan være svært at håndtere, når hovedet først driller,” fortæller 26-årige Sara Ottosen Larsen.
Ungdomsakademi skal bringe unge forskere sammen
Velux Fondens søsterfond Villum Fonden står bag ugens anden uddelingsnyhed fra fondssektoren. Villum Fonden har med fem millioner støttekroner støbt en væsentlig del af fundamentet til ’Young Academy of Technology, Science and Innovation’ (forkortet YATSI).
YATSI får 40 medlemmer, der beskæftiger sig med teknisk eller naturvidenskabelig forskning, og som vælges fra den akademiske verden eller industrien på grundlag af generel motivation og individuel videnskabelig dygtighed.
Målet er at bringe unge forskere og fagfolk fra den akademiske verden og industrien sammen på tværs af STEM-fagene i et unikt videnskabeligt netværk.
"Vi vil arbejde for at gøre YATSI til et tværfagligt forum med bred repræsentation fra den tekniske og naturvidenskabelige forskning på tværs af danske institutioner og virksomheder og med både nationale og internationale medlemmer," siger professor Andreas Hougaard Laustsen-Kiel fra Danmarks Tekniske Universitet, der er en af initiativtagerne til YATSI, i en nyhed på Velux Fondenes hjemmeside.
Jeg håber, at det vil føre til etablering af nye samarbejder og potentielt tidligere implementering af ny viden og teknologi i industrien
Thomas Bjørnholm – Forskningsdirektør, Villum Fonden
Thomas Bjørnholm, der er forskningsdirektør i Villum Fonden, betegner ungdomsakademiet som et spændende forskerdrevet initiativ, der vil fremme nye samarbejder inden for forskning, udvikling og innovation.
”Jeg forventer, at det vil hjælpe unge forskere og teknologer med at opbygge faglige netværk, og jeg håber, at det vil føre til etablering af nye samarbejder og potentielt tidligere implementering af ny viden og teknologi i industrien," siger Thomas Bjørnholm.
Sætter fokus i radioen på unges mentale helbred
Det handler også om unge, nærmere bestemt unge danskeres mistrivsel og mentale helbred, i et nyt projekt fra Danmarks Radio, som er blevet søsat med 10 millioner kroner fra Ebbefos Fonden og den filantropiske forening Østifterne.
Projektet hedder 'P3 Missionen: Hvad gør dig glad?' og vil i resten af året på tværs af P3's platforme sætte fokus på den mentale trivsel hos unge. Det første af en række tiltag er 'Operation Ha' det godt', der løber af stablen på torsdag den 9. marts på ungdomsuddannelser rundt i landet.
De unges mentale helbred er et anliggende, der vedrører hele det danske samfund
Maria Rørbye Rønn – Generaldirektør, Danmarks Radio
"De unges mentale helbred er et anliggende, der vedrører hele det danske samfund. Derfor er det et både oplagt og vigtigt emne, P3 Missionen nu tager op. Jeg er rigtig glad for, at det kan ske gennem samarbejder med en række andre stærke kræfter fra blandt andre Ebbefos Fonden, Østifterne og et hav af andre dedikerede og fagligt stærke organisationer. Det giver flere og nye muligheder for at komme omkring trivselsudfordringen," siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn i en pressemeddelelse fra DR.
Ebbefos Fonden fastslår på det sociale medie LinkedIn, at fonden har store forventninger til det partnerskab, der er indgået med DR om P3 Missionen.
Coronaideer får penge til at leve videre
Under coronakrisens nedlukninger og restriktioner fandt foreninger og fællesskaber rundt om i hele landet nye måder at mødes på om deres aktiviteter. Nu får 27 af de kreative projekter, der opstod under coronakrisen, økonomisk støtte fra den filantropiske forening Realdania til at fortsætte eller blive genoptaget.
Der er i alt tale om to millioner kroner i en pulje kaldet ’De nye folkerum’, hvor 27 projekter, udvalgt blandt 262 ansøgninger, får op til 100.000 kroner hver at gøre godt med.
”Vi har fået mange gode ideer ind fra fællesskaber og foreninger til, hvordan vi kan bruge både vores bygninger og områderne uden om bygningerne på nye måder, når vi skal passe på og holde afstand. Det har været fantastisk at opleve mangfoldigheden i de mange ansøgninger, og vi nu har valgt at støtte 27 projekter økonomisk. De mange projekter siger noget om innovationskraften og iderigdommen i civilsamfundet,” siger Anne Gade Iversen, der er projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse.
Et af de støttede projekter er fra Aarhus Kunstakademi, som under corona flyttede en del af undervisningen ud i baggården. Planen er nu at etablere et fleksibelt grønt uderum i baggården, der både kan bruges til undervisning, udstillinger og sociale aktiviteter.
Gammelt teater i Rønne moderniseres
Vi fortsætter med et par nyheder fra de to A.P. Møller-fonde.
Med en bevilling på 15,7 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden bliver Rønne Theaters fremtid sikret. Teatret har i 200 år dannet ramme om det bornholmske teaterliv for både den engagerede amatørscene og de professionelle teatre. Det blev opført i 1823 af lokale borgere og teaterentusiaster og er dermed Danmarks ældst fungerende teater.
Moderniseringen af Rønne Theater skal bidrage til, at der skabes bedre publikumsoplevelser og bedre rammer for arbejdet på scenen, blandt andet med elektrisk scenetræk, nyt sceneloft og -gulv, renovering af skuespillergarderobe, isolering og ventilation.
I en noget anden boldgade har Den A.P. Møllerske Støttefond netop bevilget 20 millioner kroner til indsatsen ’Boss Ladies FGU’, som Foreningen Divérs står bag, oplyser A.P. Møller Fonden på hjemmesiden.
Baggrunden for bevillingen er dels manglen på faglært arbejdskraft i Danmark, dels det faktum at kun få unge kvinder har erhvervsuddannelsen som førsteprioritet efter grundskolen.
Projektet henvender sig til unge kvinder på FGU-skoler i hele Danmark. Første skridt i indsatsen er at sikre, at de unge kvinder ikke står alene i deres uddannelsesvalg og vise dem uddannelsesmuligheder, de ikke anede eksisterede. Andet skridt er at styrke FGU-skolernes kønsbevidsthed og forbindelse til det lokale erhvervsliv, så unge kvinder kan få den læreplads eller det job, de drømmer om.
Novozymes Prisen til planteforsker og digter
Novo Nordisk Fonden har netop offentliggjort, at planteforskeren og digteren Anne Osbourn modtager 2023-udgaven af Novozymes Prisen.
Anne Osbourn får prisen for sit pionerarbejde, der har åbnet muligheden for at producere vigtige lægemidler i større mængder og forbedre planternes naturlige forsvarssystemer.
Prisen er på fem millioner kroner og tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger.
På højden af sin videnskabelige karriere besluttede den britiske professor at tage et sabbatår for at studere poesi. I dag indgår poesien og planteforskningen i en symbiose for hende, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.
Anne Osbourn modtager officielt Novozymes Prisen ved en prisoverrækkelse den 21. april i Bagsværd.
Finder voksenvenner til børn
’Flere matchere for flere venskaber’ er navnet på et projekt fra foreningen Børns Voksenvenner, som netop har modtaget 8,5 millioner kroner fra Nordea-fonden. Det oplyser fonden på sin hjemmeside.
Kongstanken bag projektet er, at ingen børn skal vente forgæves på en voksenven. Både børn og frivillige voksne står i kø for at komme i et venskab gennem Børns Voksenvenner, men ingen venskaber bliver skabt uden de frivillige matchere, som er kernen i Børns Voksenvenners arbejde. Det er nemlig dem, der screener og godkender ansøgere og derefter matcher hvert barn med den helt rigtige voksenven.
Fundamentet for gode liv bygger på trygge, nære relationer, hvilket vi ser et stort potentiale i, at projektet vil skabe mellem mange voksne og børn
Christine Paludan-Müller – Uddelingschef, Nordea-fonden
”Det er fantastisk, at så mange ønsker at blive voksenven. Det aktuelle behov for at rekruttere og uddanne flere matchere skal derfor imødekommes, så de frivillige kræfter kan sættes i spil der, hvor de gør en forskel – ude blandt børnene. Fundamentet for gode liv bygger på trygge, nære relationer, hvilket vi ser et stort potentiale i, at projektet vil skabe mellem mange voksne og børn,” fortæller Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef i Nordea-fonden.
Aktuelt venter 600 børn hos Børns Voksenvenner på at få en voksenven.
Børns Voksenvenner har cirka 30 lokalforeninger og aktiviteter i omkring 60 kommuner.
Kunstfond støtter land art-projekt i Aarhus
I Aarhus har bestyrelsen i Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond – i daglig tale Kirsten og Gunnar Fonden – besluttet at uddele den hidtil største donation på 900.000 kroner til et ambitiøst land art-projekt på Sydhavnen i Aarhus.
”Efter at have modtaget mange interessante ansøgninger til puljen målrettet land art, valgte vi projektet ’Havnesporet – udvikling af et nyt grønt byrum med kunstneriske metoder’. Med denne donation støtter vi et helt unikt kunstprojekt, der understøtter den kreative udvikling af Sydhavnskvarteret, som lige nu er i fuld gang,” siger fondens bestyrelsesformand Peter Rønnow i en pressemeddelelse.
Projektet placeres i det nye byrum, som er under udvikling mellem Aarhus Banegård og Østhavnen. Byrummet har ifølge fonden potentiale til at blive et særligt, rekreativt offentligt byrum, der både har karakter af at være en grøn plads og en vigtig forbindelse, der leder og fordeler de besøgende ned og rundt i bydelen.
Kirsten og Gunnar Fonden er stiftet for at støtte det aarhusianske kunst- og kulturliv. Det sker dels gennem årlige legatuddelinger, dels ved en donation til et skulpturelt værk til de nye havnearealer på Aarhus Havn.
Støtter trygt natteliv i Odense
Med en bevilling fra den filantropiske forening Østifterne på 689.000 kroner har Fonden for Socialt Ansvar nu mulighed for at opstarte ungeindsatsen ’Unge Ravne’ i Odense samt at sætte endnu mere fokus på at styrke og støtte inkluderende ungefællesskaber. Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Unge Ravne er allerede til stede i København og Aarhus, og med bevillingen fra Østifterne vil Unge Ravne kunne brede sig til Danmarks tredjestørste by.
I Unge Ravne møder de frivillige Unge Ravne andre unge i øjenhøjde i nattelivet og er gode rollemodeller, samtidig med at de skaber tryghed
Mikkel Hyldebrandt Jensen – Chef for programudvikling, Fonden for Socialt Ansvar
Intentionen er, at Unge Ravne kan være til stede i nattelivet i Odense til efteråret i år, når gymnasieelever og studerende fra de odenseanske uddannelsesinstitutioner er tilbage i skole og på studier og bevæger sig rundt i nattelivet.
”Vi er rigtig glade for bevillingen fra Østifterne, så vi kan opstarte Unge Ravne i Odense, så endnu flere får gavn af indsatsen. I Unge Ravne møder de frivillige Unge Ravne andre unge i øjenhøjde i nattelivet og er gode rollemodeller, samtidig med at de skaber tryghed. Det er trygt og inkluderende frivilligt fællesskab, hvor der er plads til alle, og hvor de unge får mulighed for at tage ansvar,” siger Mikkel Hyldebrandt Jensen, der er chef for programudvikling i Fonden for Socialt Ansvar.