Efter et overskud i 2021 på mere end seks milliarder kroner, landede Nordea-fonden sidste år med røde tal på bundlinjen.
Den store sparekassefond kom ud af året med et underskud på 435 millioner kroner, fremgår det af fondens netop offentliggjorte årsrapport.
Det negative resultat skyldes dog primært urealiserede tab på fondens aktiebeholdninger, som hovedsageligt består af Nordea-aktier, der tabte værdi i løbet af året.
Trods det negative resultat forventer Nordea-fonden alligevel at kunne hæve uddelingerne til 700 millioner kroner i indeværende år.
”Samlet set har vores investeringsportefølje været lidt udfordret i 2022. Til gengæld har vi realiserede indtægter på 779 millioner kroner – primært udbytte fra Nordea Bank Abp,” fortæller Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden.
Fondens aktier i den finske bank Nordea Bank Abp udgør i dag omkring 80 procent af fondens finansielle anlægsaktiver, men Nordea-fonden har en formuleret strategi om, at der skal ske en gradvis spredning af investeringerne.
”Vi bibeholder vores aktiebeholdning i Nordea Bank Abp, så vi sælger ikke ud af vores Nordea-aktier, men vores nye investeringer foregår i aktier, som hverken er Nordea eller andre finansielle aktier,” fortæller Henrik Lehmann Andersen.
Han understreger dog, at Nordea Bank-aktien ikke var den, der udviklede sig dårligst i det forgange år. Minusset i regnskabet for 2022 skyldes en blanding af udfordringer. Hvor krigen i Ukraine og den stigende inflation har medført generelt faldende aktiekurser og ejendomspriser samt store rentestigninger.
Fonden opnåede således et samlet urealiseret kurstab på de finansielle poster på 1,2 milliarder kroner, hvoraf kurstabet på beholdningen af nordea-aktier stod for de 833 millioner, fremgår det af regnskabet.
Oppe i gear efter corona-år
Med forventningen om at kunne uddele 700 millioner er Nordea-fonden ved at være oppe på niveauet fra før corona. I 2018 uddelte Nordea-fonden 708 millioner kroner. I 2019 faldt tallet til 416 millioner kroner. I 2020 var uddelingerne nede på 268 millioner kroner, og i 2021 blev der uddelt 339 millioner kroner.
”I 2022 fik vi fuld fart på igen med uddelinger for 479 millioner kroner, og for 2023 kommer vi endnu mere op i gear. Det kræver ændringer i de strategiske dimensioner og tankegange, og vi skal sikre, at både efterspørgslen og administrationen kan følge med,” forklarer Henrik Lehmann Andersen.
Fonden har derfor ansat et par ekstra medarbejdere, og ansøgere inspireres til at løfte deres projekter endnu mere.
”Vi har næsten glemt, hvordan det var, men nu kan vi igen lave mere opsøgende arbejde og udvide uddelingsrammerne,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Største uddeling på 28 millioner
I 2022 fordelte de 479 millioner kroner sig på 2.706 uddelinger. Af det samlede bevillingsbeløb gik 34 procent til fokusområdet ’Børn og unge godt på vej’, 31 procent til ’Ud i det fri’, 24 procent til ’Lyst til at deltage’ og 11 procent til fokusområdet ’Liv i det lokale’.
De fire største uddelinger løb hver op på mellem 20 og 28,8 millioner kroner. Organisationen Game fik 28,8 millioner kroner til at skabe flere mødesteder, hvor børn og unge kan dyrke gadeidræt sammen.
Fonden Ungdomsøen fik 28,1 millioner kroner til flere aktiviteter på Ungdomsøen. Københavns Kommune fik 25 millioner kroner til styrkelse af bæredygtighed på Papirøen, og Viborg Kommune løb med 20 millioner kroner til et velkomstcenter for brugere af Hærvejens vandre- og cykelruter.
Det er lidt specielt for 2022, at alle de fire største uddelinger er til nogle projekter, vi tidligere har støttet
Henrik Lehmann Andersen – Direktør, Nordea-fonden
”Det er lidt specielt for 2022, at alle de fire største uddelinger er til nogle projekter, vi tidligere har støttet, men som fond vil vi meget gerne tage ansvar for de projekter, vi støtter og støtte dem flere gange,” understreger Henrik Lehmann Andersen.
Ny pulje med fokus på deleøkonomi
Fondens nuværende uddelingsstrategi gælder for 2022-2024, så også i 2023 støtter Nordea-fonden gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur – inden for de fire fokusområder.
Derudover har fonden i år to nye puljer. En pulje målrettet kultur- og medborgerhuse, hvor der støttes med mellem 200.000 kroner og en million kroner. Den anden med fokus på deleøkonomi og målrettet foreninger, der vil deles om genstande og faciliteter. Her er loftet på omkring 15.000-20.000 kroner per uddeling.
”Begge puljer har en bæredygtighedsdimension, for bæredygtighed handler også om sociale fællesskaber,” fortæller Henrik Lehmann Andersen.
I puljen for deleøkonomi kan fonden for eksempel støtte en fælles trailer i en kolonihaveforening eller låneudstyr til nye medlemmer i en idrætsklub, så flere kan blive en del af fællesskabet.
I 2023 vil fonden også identificere og støtte en række større projekter med bevillinger over 25 millioner kroner.
”Vi vil gerne støtte større signaturprojekter, og med vores strategi for 2022-2024 vil vi også gerne give mere til det, der kommer op af jorden – flere byggerier og faciliter,” siger Henrik Lehmann Andersen.
I 2023 vil Nordea-fonden også fortsat have fokus på en bæredygtig samfundsudvikling. Både gennem fondens investeringer, egen drift og i uddelingerne.