Det gælder om at holde tungen lige i munden og øjet på bolden, når redaktør Carsten Terp til februar 2022 beriger det danske medielandskab med et nyt medie kaldet Impact Insider.
På den ene side er det mediets formål, skriver redaktøren i en mail til modtagerne af mediets nystartede nyhedsbrev, grundigt og metodisk at udforske de dilemmaer, vanskeligheder og muligheder, som impact-universet er fyldt med.
Selvfølgelig skal vi sørge for, at fondene på ingen måde får indflydelse på det redaktionelle indhold. Men det er der heller ingen af dem, der har udtrykt interesse for
Carsten Terp – Redaktør, Impact Insider
På den anden side bliver Impact Insider skudt i gang med midler fra dele af den verden, som mediet vil tage under kritisk behandling. Impact Insider har nemlig fået 400.000 kroner af Oak Foundation Danmark og dernæst 300.000 kroner fra Bikubenfonden i støtte til sit første leveår – penge, der ifølge redaktøren skal bruges til at udvikle mediet og dets platform.
”Det er klart, der er nogle etiske udfordringer, men jeg synes, at de er mere principielle, end at de er daglige, praktiske udfordringer. Selvfølgelig skal vi sørge for, at fondene på ingen måde får indflydelse på det redaktionelle indhold. Men det er der heller ingen af dem, der har udtrykt interesse for – tværtimod er de selv opmærksomme på, at i det øjeblik, de begynder at farve indholdet, mister mediet troværdighed og relevans. Så for os handler det om at holde tungen lige i munden og øjet på bolden – og i virkeligheden gøre det, man altid skal gøre som journalist: Behandle ting ud fra redaktionelle metoder og sørge for at have fokus på at være afbalanceret, relevant og stille kritiske spørgsmål til kilder fra alle sider,” siger Carsten Terp til Fundats.
Medie sætter fokus på noget, der er svært
Direktør i Bikubenfonden Sine Egede Eskesen, der er ansvarlig for fondens overordnede strategi og udvikling af nye indsatser og samarbejdsrelationer på det sociale område, håber, at det nye medie kan generere brugbar viden i forhold til at måle impact.
Så når vi finder mediet interessant, er det fordi, de vil specialisere sig i denne impact-diskussion og -udfordring
Sine Egede Eskesen – Direktør, Bikubenfonden
”Vi støtter det nye medie, fordi dets formål er at sætte fokus på noget af det, der er svært på socialområdet: Nemlig at måle impact af sociale indsatser. Det er noget, der optager os rigtig meget, og som vi selv drøfter i et netværk med en række af vores samarbejdspartnere. Så når vi finder mediet interessant, er det fordi, de vil specialisere sig i denne impact-diskussion og -udfordring,” siger Sine Egede Eskesen.
Hun understreger, at støtten på 300.000 kroner til Carsten Terps nye medie ikke skal tages som et udtryk for en ny generel mediesatsning fra Bikubenfonden.
”Det er ikke fordi, vi generelt vil til at støtte medier. Grunden til, at vi gør det her, er, at dette medies formål taler lige ind i vores arbejde på socialområdet og et behov, som vi deler. Vi har brug for at blive dygtigere og få mere viden, når det gælder impact på socialområdet,” siger Sine Egede Eskesen.
- Kan der, set med Bikubenfondens øjne, være principielle udfordringer i at medfinansiere et medie, der blandt andet må tænkes at ville skrive om jeres aktiviteter?
”Det er jo ikke sikkert, de skriver om vores aktiviteter. Men det er ikke noget, som vi blander os i. Vi interesserer os for, hvordan vi kan lære af andres erfaringer fra sociale indsatser – vi er Ikke kun optaget af vores egne indsatser i den sammenhæng,” siger Sine Egede Eskesen.
- Så der er ikke nogen etiske problemstillinger set med jeres øjne ved at agere økonomisk bagland for et medie, som beskæftiger sig blandt andet med fondssektoren?
”Nej, ikke så længe, vi holder snitterne for os selv i forhold til indholdet og det redaktionelle. Og det har vi intet med at gøre.”
- Og der er ikke noget til hinder for, at det nye medie kan skrive kritiske artikler om Bikubenfondens arbejde?
”Nej, det vil jeg da næsten håbe, at de gør. Måske kan vi og andre lære af de fejl, som vi begår. Vi vil gerne være bannerfører, også når det gælder om at vise det frem, som ikke lykkes, så længe vi kan hjælpe hinanden med at trække gode indsigter ud af projekterne, der kan gøre os alle klogere,” siger Sine Egede Eskesen.
Verden har ikke brug for et jubelmedie
På spørgsmålet, om Carsten Terp kan forestille sig, at der kommer kritiske artikler om Oak Foundation og Bikubenfondens gøren og laden i Impact Insider, lyder svaret prompte: ”Ja, det kan du tro.”
”Pointen er, jo at hvis mediet skal være noget værd, skal vi både udforske dem, der opnår impact og beskrive hvilke metoder, de har brugt. Men vi kommer også til at skrive om dem, der ikke får gjort den forskel, de har sat sig for, og hvorfor de måske er snublet i empirien eller har brugt forkerte målemetoder. Den slags historier er vi nødt til også at lave for at være relevante. Ellers bliver vi bare sådan et jubelmedie, og det har verden ikke brug for. Og Bikubenfonden har også brug for at blive set kritisk efter i sømmene – ellers kunne de bare have kastet pengene efter et kommunikationsfirma, der kunne lave en flot årsrapport for dem,” siger Carsten Terp.
Så Realdania og Trygfonden blev fortalt, hvad der skete, og fik løbende afrapportering om, hvordan projektet udviklede sig, men vi diskuterede aldrig det redaktionelle indhold med dem
Carsten Terp – Redaktør, Impact Insider
Det er ikke uvant for Carsten Terp at arbejde på et fondsstøttet medie. Han kommer fra en stilling som redaktør på Altinget Civilsamfund, som blev skudt i gang med midler fra både Trygfonden og den filantropiske forening Realdania.
Derudover blev Altingets sektion under Civilsamfundsportalen kaldet Civilsamfundets Videnscenter startet med udviklingspenge fra Tuborgfondet.
Ifølge Carsten Terp har det ikke givet redaktionelle udfordringer på Altingets Civilsamfunds-portal at have fondspenge i ryggen.
”Nej, det synes jeg ikke. Vi havde i praksis en styregruppe, hvor Realdania og Trygfonden sad, men hurtigt sagde Anker Brink Lund, som også sad i styregruppen, at det skulle være en følgegruppe og ikke en styregruppe. Så Realdania og Trygfonden blev fortalt, hvad der skete, og fik løbende afrapportering om, hvordan projektet udviklede sig, men vi diskuterede aldrig det redaktionelle indhold med dem,” pointerer Carsten Terp.
Får hjælp fra frivillige
Som omtalt i Fundats medio august har Den Sociale Investeringsfond netop lanceret et nyt fælles samlingssted for alle, der arbejder med eller er interesserede i sociale investeringer. Sitet socialeinvesteringer.nu er støttet af Trygfonden og Bikubenfonden med henholdsvis 500.000 og 750.000 kroner, og målgruppen er blandt andre offentlige myndigheder, investorer, leverandører af velfærdsydelser, fonde, forskere og medarbejdere, der skal implementere sociale investeringer i hverdagen.
Umiddelbart kunne det lyde som om, der er et vist sammenfald mellem socialeinvesteringer.nu og Impact Insider, men ifølge Carsten Terp er forskellen stor.
”Socialeinvesteringer.nu beskæftiger sig med en delmængde af det, jeg beskæftiger mig med. Deres fokus er rent på sociale investeringer, mens mit medie kommer til at gå på tværs af civilsamfund, det offentlige og det private erhvervsliv. Den diskussion, jeg tager, er bredere og retter sig mod flere aktører,” understreger Carsten Terp.
P.t. er han – med hjælp fra et par frivillige og med en frivillig bestyrelse som kritisk sparringspartner – netop gået i luften med en landing page, hvor man kan læse om tankerne bag mediet.
I de kommende måneder skal sitet og de redaktionelle formater bygges op og testes, og så er planen, hvis alt går, som redaktøren håber og ønsker, at lancere mediet i februar 2022.