Da den administrerende direktør i Realdania Jesper Nygård for et år siden over for Fundats skulle sætte nogle overordnede ord på den filantropiske forenings 2020-regnskab, brugte han udtrykket ”ganske godt skuldret”.
Nu, hvor det er 2021-regnskabet, som Jesper Nygård sidder med i hånden, går han yderligere et par skridt i sin begejstring over, hvad det er for en historie, som det netop offentliggjorte regnskab fortæller.
”På regnskabssprog hedder det ’tilfredsstillende’, men jeg synes godt, man kan putte et par ekstra superlativer på: Det er et virkelig flot resultat,” siger Jesper Nygård.
Realdanias samlede resultat efter filantropiske uddelinger, skat og omkostninger i 2021 blev et overskud på knap 3,1 milliarder kroner, og investeringsafkastet er opgjort til knap 4,7 milliarder kroner.
Overskuddet er noget større end i 2019 og 2020, hvor Realdania kom ud med et plus på henholdsvis 1,2 og knap 1,1 milliarder kroner.
Ifølge Jesper Nygård er der én primær forklaring på, hvorfor overskuddet i 2021 gav både 2019- og 2020-bundlinjen baghjul.
”Det er primært, fordi vores investeringsafkast er så flot, som det er. Dertil kommer ud fra devisen mange bække små blandt andet også, at vi har sparet over 20 millioner kroner på driftsomkostninger,” siger Jesper Nygård.
På uddelingssiden nåede Realdania i 2021 op på at dele godt én milliard kroner ud til filantropiske projekter i det byggede miljø. Listen over projekter og delprojekter, der i 2021 fik støtte fra den filantropiske forening, tæller 264 navne.
I alt er Realdania ifølge årsrapporten engageret i 1.000 igangværende projekter til en samlet værdi på mere end 26,5 milliarder kroner per 31. december 2021, og Realdanias andel heraf er er opgjort til godt 12 milliarder kroner.
100 procent fokus på bæredygtighed
Siden starten på det filantropiske arbejde i 2000 har bæredygtighed været en rød tråd for Realdania, og årsrapporten for 2021 afspejler, at der det seneste år er skruet yderligere op for foreningens fokus på klimamæssig bæredygtighed i de støttede projekter.
Det gælder for eksempel en indsats, der skal gøre det lettere for danskerne at træffe bæredygtige valg i forhold til boligen og filantropisk støtte til 95 danske kommuner, der går efter at blive klimaneutrale senest i 2050 gennem projektet DK2020.
”Vi har 100 procent fokus på bæredygtighed forstået på den måde, at der ikke er et eneste projekt, der får støtte, hvor vi ikke har haft overvejelser om, hvad vi og projektet kan gøre for at sikre bæredygtighed,” siger Jesper Nygård.
Det er vanvittig nemt at være socialt bæredygtig, hvis man ikke interesserer sig for, hvor mange penge man bruger
Jesper Nygård – administrerende direktør, Realdania
Han understreger, at for Realdania er bæredygtighed et bredere begreb end alene klima.
”Klima er vanvittigt vigtig, men vi opererer med et holistisk bæredygtighedsbegreb, som har fire elementer: Klima/miljø, økonomisk bæredygtighed, social bæredygtighed og kulturel bæredygtighed. Det, der i virkeligheden er den helt store udfordring, når vi arbejder med bæredygtighed, er at få de fire elementer til at fungere samtidig. Det er vanvittig nemt at være socialt bæredygtig, hvis man ikke interesserer sig for, hvor mange penge man bruger, og det er let at være økonomisk bæredygtig, hvis man er ligeglad med den sociale og klimamæssige side. Kunsten er at få de fire begreber til at spille sammen, og det bruger vi meget tid på,” siger Jesper Nygård.
2022 ligner ikke et godt år
Mens fokus på bæredygtighed er kommet for at blive, er det til gengæld langt fra sikkert, at Realdania kan fortsætte med at uddele omkring en milliard kroner om året. Ifølge årsrapporten er det Realdanias forventning at lande på 500-600 millioner kroner i år.
Det kan umiddelbart lyde som en defensiv udmelding fra en forening, der de senere år har ligget lige under og over en milliard uddelte kroner. Men Jesper Nygård fastholder, at som verden ser ud lige nu, tør han ikke gætte på, om milliarden i uddelinger er inden for rækkevidde.
”Min erfaring er, at det først er nytårsaften, at jeg ved, hvor meget vi har haft af indtægter i det forgangne år. Når man her medio marts kigger på, hvordan det er gået indtil videre i 2022, tyder det ikke på, at vi får et positivt afkast, og det ligner ikke et godt år. Verdensmarkedet har det ikke særlig godt oven på en januar med stigende renter og voksende inflation og siden slutningen af februar en krigssituation, som har ført til ustabilitet i hele verden,” siger Jesper Nygård.
Han understreger, at de anslåede 500-600 millioner kroner er baseret på en meget grundig generationsanalyse af, hvordan afkastet ser ud de næste 30 år.
”Vi forsøger at holde fast i, at vi kan dele 500-600 millioner kroner ud hvert år – også i de år, hvor der måtte være tab. Når man er langsigtet investor, vil der være år med store gevinster, år med små gevinster og år med tab, og det skal man ikke ryste på hånden over,” understreger han – og tilføjer, at de 100 millioner kroner, som Realdania netop har besluttet at give til krigens ofre i Ukraine, ikke går fra det almindelige filantropiske arbejde.
”Så uanset, hvad der i øvrigt sker i år med vores filantropiske uddelinger, kommer de 100 millioner kroner til Ukraine på toppen heraf,” siger Jesper Nygård.
Pluk fra Realdanias årsrapport 2021
- Afkast af den kommercielle investeringsformue: 4.684 mio. kr.
- Årets overskud: 3.086 mio. kr.
- Årets bevilgede uddelinger: 1.036 mio. kr.
- Egenkapital pr. 31. december 2021: 27.394 mio. kr.
- Kommerciel investeringsformue pr. 31. december 2021: 27.979 mio. kr.
- Antal medlemmer: Ca. 175.000