Da den almennyttige, erhvervsdrivende fond Schackenborg Fonden blev stiftet i sommeren 2014 og overtog Schackenborg Slot og det dertilhørende landbrug, sørgede de fire stiftere, Prins Joachim, Bitten & Mads Clausens Fond, Ole Kirks Fond og Ecco Holding, for at sikre den kongelige familie gratis fremtidige ophold på slottet i Møgeltønder.
Ét af fondens fire formål er således 'at give Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Marie, Prins Joachims efterkommere samt andre medlemmer af den danske kongefamilie mulighed for lejlighedsvise ophold på Schackenborg.'
Fundats giver ordet til fondeneFedter fondene for kongehuset?
I en artikel i dagbladet Politiken den 25. januar blev flere uddelende fonde beskyldt for at fedte for de royale for at opnå kongehusets gunst. Fondenes svar fremgik ikke af artiklen.
Fundats har derfor bedt magtforskeren, CBS-lektor ph.d. Christoph Houman Ellersgaard, om at uddybe sin kritik.
Og vi har set nærmere på relationerne mellem kongehuset og fondene.
I en denne miniserie lader vi nu fondene selv komme ordentligt til orde, så de kan forklare deres syn på de royale relationer.
For er det virkelig rigtigt, at fondene fedter for kongehuset?
I Fundats i sidste uge blev Schackenborg Fondens generøsitet over for kongefamilien fremhævet som ét af eksemplerne på gaver, sponsorater og donationer fra store danske fonde til det danske kongehus, der kan oplistes fra de senere år.
Én af landets førende forskere i magt og eliter, sociolog og lektor Christoph Houman Ellersgaard fra Copenhagen Business School (CBS), der er forfatter til bogen ’Magteliten – hvordan 423 danskere styrer landet’, var hård i sin vurdering af fondenes ageren.
”At ’fedte’ er ikke et pænt ord at bruge, men jeg synes, det i dette tilfælde er meget dækkende. Der er et stort ønske om at ’please’ kongehuset, hvis man skal sige det på en pænere måde end at ’fedte’. Pengene sidder løst hos flere af de store fonde, når det er noget, kongehuset ønsker sig. Og når man så samtidig husker på, at fonde skal være almennyttige, må man sige, at det er endog meget svært at se, at nogle af de her bevillinger kommer almenvellet voldsomt til gavn,” sagde Christoph Houman Ellersgaard blandt andet.
Værdifuldt besøgsmål
Men både direktør Lars Tveen fra Bitten & Mads Clausens Fond og direktør Karin Skjødt Hindkjær fra Ole Kirks Fond afviser, at der er noget odiøst i formålet om gratis royale ophold på slottet.
”Prins Joachim, Ole Kirks Fond, Ecco Holding og Bitten & Mads Clausens Fond primære formål med at stifte Schackenborg Fonden var at sikre, at en historisk bygning i vores lokalområde forblev på danske hænder og kunne omdannes til et værdifuldt besøgsmål for besøgende og turister. Aftalen med kongefamilien om lejlighedsvise ophold på Schackenborg begrænser sig til en enkelt fløj af slottet, men er ikke desto mindre en måde, hvorpå der kan fastholdes en historisk tradition for stedet og for Sønderjylland,” siger Lars Tveen.
Danfoss-fondens direktør pointerer, at kongefamiliens tilknytning til området betyder meget i grænselandet og i Sønderjylland.
Bitten & Mads Clausen Fond har ikke som erklæret formål at sørge for favorable vilkår for det danske kongehus
Lars Tveen – Direktør, Bitten & Mads Clausens Fond
”Det er således, set med fondens øjne, til fælles gavn, at Schackenborg Slot fortsætter med at have en tilknytning til medlemmerne af den danske kongefamilie,” understreger Lars Tveen og fortsætter:
“Bitten & Mads Clausen Fond har ikke som erklæret formål at sørge for favorable vilkår for det danske kongehus, men er en erhvervsdrivende fond, der virker til gavn for Danfoss og det lokalområde, virksomheden er forankret i. Schackenborg Slot er del af det arbejde, fordi det ligger i Sønderjylland. Her indgår slottet i et bredere fokus på at gøre landsdelen attraktiv for virksomheder, bosætning, uddannelser og turister,” siger Lars Tveen.
I en kortfattet mail betoner Karin Skjødt Hindkjær, at det primære formål med stiftelsen af Schackenborg Fonden i 2014 var at ”bevare en kulturhistorisk vigtig bygning”.
”Samtidig blev hovedparten af området omdannet til et besøgsmål for offentligheden og turister. Kongefamiliens mulighed for lejlighedsvist at opholde sig i én enkelt fløj af Schackenborg slottet gav samtidig mulighed for at videreføre det traditionsrige forhold mellem kongefamilien og lokalområdet,” lyder det fra Karin Skjødt Hindkjær i et sammenfattet svar på en række spørgsmål fra Fundats.
Professionel relation til kongehuset
Ifølge Christoph Houman Ellersgaard er den primære årsag til fondenes ’fedteri’ for kongehuset den symbolske anerkendelse og blåstempling, som en nær relation til de royale fører med sig.
”Relationen gør, at den pågældende fond får yderligere adgang til bestemte netværk og også særligt symbolske netværk, hvilket kan betyde, at man for eksempel bliver inviteret, når der er statsbesøg og nytårstaffel. Samtidig kommer fonden på radaren hos andre som én, der er vigtigt og skal tages hensyn til frem for andre fonde uden en tilsvarende relation til kongehuset,” forklarede Christoph Houman Ellersgaard blandt andet i Fundats i sidste uge.
Der er tale om en professionel relation, hvor bestyrelsen i Bitten & Mads Clausens Fond til hver en tid er selvbestemmende omkring sine uddelinger
Lars Tveen – Direktør, Bitten & Mads Clausens Fond
På spørgsmålet om, hvordan han vil beskrive relationen mellem Bitten & Mads Clausens Fond og kongehuset, svarer Lars Tveen:
”Der er tale om en professionel relation, hvor bestyrelsen i Bitten & Mads Clausens Fond til hver en tid er selvbestemmende omkring sine uddelinger, og baserer disse på et overordnet fokus om at gavne landsdelen og derigennem Danfoss A/S.”
Han tilføjer, at det i Sønderjylland har en historisk og tilknytningsmæssig betydning, at kongehuset stadig kommer i området.
”Det gør sig blandt andet gældende ved Gråsten Slot, som er et eksempel på en fin sameksistens mellem kongehus og lokalområde. Ved Gråsten slot er der – ligesom ved Schackenborg – adgang for offentligheden til dele af slottet, til parkerne og den kongelige køkkenhave. Som et konkret og praktisk eksempel på en almennyttig aktivitet på Gråsten Slot kan desuden nævnes, at Den Kongelige Køkkenhave samarbejder med socialpsykiatrien i Sønderborg Kommune, som via den beskyttede beskæftigelse ’Væksthuset’ lader borgere med psykologiske lidelser og udfordringer arbejde ved Gråsten Slot med støtte fra socialpædagoger,” siger Lars Tveen.
På samme måde var det ifølge Lars Tveen helt naturligt for Bitten & Mads Clausens Fond i forbindelse med stiftelsen af Schackenborg Fonden sammen med de øvrige parter at gå i dialog med kongehuset om en ”gensidig anvendelse, der gavner alle involverede, og som bygger videre på den tradition for sameksistens, som man i Sønderjylland har med det danske kongehus”.
Engagement grundet historisk DNA i grænselandet
- Ifølge Christoph Houman Ellersgaard ”sidder pengene løst hos flere af de fonde, der egentlig skulle være almennyttige, når der er noget, kongehuset ønsker sig”. Han bruger udtrykket, at mange fonde ”fedter for” og har et stort ønske om at ”please” kongehuset. Kan du følge ham i dén opfattelse?
”Bitten & Mads Clausens Fond er ikke en almennyttig fond, men derimod en erhvervsdrivende fond, der arbejder selvstændigt og uafhængigt af andre hensyn end de, der indgår i fondens formålsbestemmelse,” svarer Lars Tveen.
- Christoph Houman Ellersgaard mener, at risikoen for fondene ved at give gaver og særlige vilkår til kongehuset og dets medlemmer er, at det dels kan føre til ny politisk fokus på fondenes skattevilkår, dels at det kan prikke til nogle danskeres retfærdighedsfølelse og dermed svække fondenes legitimitet. Kan du følge ham i dén vurdering?
”Bitten & Mads Clausens Fonds engagement i Schackenborg Fonden er grundet vores historiske DNA i grænselandet, og investeringer i slottet har fokus på at øge attraktiviteten og tilgængeligheden for besøgende og turister. Fondens syn på udviklingen af Schackenborg Fonden har således meget lidt at gøre med kongefamilien, og meget at gøre med ønsket om at skabe udvikling og værdi til en historisk og værdifuld attraktion i vores egn. Udbygning af turistoplevelsen i Møgeltønder og ved Schackenborg Slot kommer, ligesom projekterne i Tønder Marsken og Vadehavet, hele landsdelen til gode,” understreger direktøren i Bitten & Mads Clausens Fond.