Fonden Mødrehjælpen, der rådgiver og støtter enlige forsørgere, gravide og børnefamilier, havde et økonomisk særdeles indbringende 2021.
Mødrehjælpens samlede indtægter steg således med næsten 21 millioner kroner – fra 94,5 millioner kroner i regnskabsåret året før til 115,3 millioner kroner i 2021.
Stigningen skyldtes især en markant forøgelse af Mødrehjælpens indtægter fra ’private midler’ med 13 millioner kroner. Rubrikken ’private midler’ i den almene fonds regnskab omfatter penge fra privatpersoner, virksomheder og fonde og beløb sig i alt til næsten 76 millioner kroner i 2021, svarende til 66 procent af Mødrehjælpens samlede indtægter.
En nærliggende tanke kunne være, at Mødrehjælpen har haft succes med sin fundraising. Men ifølge direktør i Mødrehjælpen Ninna Thomsen skyldes den opadgående kurve for private midler ikke, at de private danske fonde har skruet op for den økonomiske kærlighed til Mødrehjælpens socialhumanitære arbejde – tværtimod.
”Fra 2020 til 2021 har vi registreret et fald i fondsbidragene på 10-15 procent, og det er faktisk gennem flere år, at vi har registreret en stagnation og for nogle fondes vedkommende ligefrem en nedgang i, hvad vi modtager af frie midler. Så dér, hvor vi især vækster, er på indtægter fra virksomheder, individuelle donationer fra private og vores kampagnearbejde,” siger Ninna Thomsen.
Vi lykkes med at få projektmidler fra fondene, mens de ikke nødvendigvis vil støtte op om det arbejde, vi har lavet i mange, mange år, for eksempel vores rådgivning
Ninna Thomsen – Direktør, Fonden Mødrehjælpen
Fondsdirektøren, der har en fortid som sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, er ikke i tvivl om, hvad årsagen til tendensen er.
”Fondene er blevet mere og mere fokuserede på at give projektpenge og støtte udvikling af nye metoder. Så vi lykkes med at få projektmidler fra fondene, mens de ikke nødvendigvis vil støtte op om det arbejde, vi har lavet i mange, mange år, for eksempel vores rådgivning. Vi oplever simpelthen, at det er svært at få frie midler fra fondene til vores kerneindsatser, og det er en udfordring for os, for vi er stadig dybt afhængige af fondsmidler,” understreger Ninna Thomsen.
I dialog med fonde
Mødrehjælpen har rådgivningshuse i København, Aarhus og Aalborg samt et rådgiverkontor i Odense. Rådgivningen er vital for Mødrehjælpens arbejde, så selvom Ninna Thomsen understreger, at Mødrehjælpen meget gerne vil arbejde udviklingsorienteret og have fondsstøtte dertil, er det samtidig vigtigt at få penge i kassen til den generelle drift.
”Vi har i mange år har lavet rådgivning, og vi véd, vi er gode til det og at det virker. Så vi ønsker en balance mellem på den ene side at nytænke og arbejde udviklingsorienteret, som også er en del af vores dna, men samtidig at sikre midler til vores drift. Fondene bør overveje, om de ud over udviklingsmidler ikke også kan finde midler til at understøtte driften af nogle af civilsamfundets stærke indsatser,” lyder appellen fra Ninna Thomsen.
Fondene bør overveje, om de ud over udviklingsmidler ikke også kan finde midler til at understøtte driften af nogle af civilsamfundets stærke indsatser
Ninna Thomsen – Direktør, Fonden Mødrehjælpen
I flere omgange har hun været i dialog med de uddelende fonde om, hvor vigtig støtten til kerneindsatserne er for Mødrehjælpen.
”Vi sender fortsat rigtig mange ansøgninger af sted til fondene, og når vi har mere strategiske drøftelser med nogle fonde om, hvad de vil give midler til, prøver vi også at argumentere for, at de skal understøtte den generelle drift. Det har vi nogle gange held med, men det hører til sjældenhederne,” siger Ninna Thomsen.
Har ’mosaikøkonomi’
Fonden Mødrehjælpen har det, Ninna Thomsen betegner som en ’mosaikøkonomi’. Kongstanken er at have et miks af indtægter og ikke risikere at blive for afhængig af én indtægtskilde.
”Vores finansieringsstrategi er, at vi både får offentlige midler fra stat og kommuner, får midler fra private og midler fra vores genbrugsbutikker. Bredden er med til at sikre, at vi er mere uafhængige, for det er enormt farligt kun at have én indtægtskilde og for eksempel være totalt afhængig af offentlige midler. For så bliver man sårbar, hvis de politiske vinde skifter retning,” siger Ninna Thomsen.
I Isobro, der er brancheorganisation for de indsamlende fonde i ngo-sektoren, er der ikke lavet opgørelser, der viser, om Mødrehjælpens udfordringer med faldende fondsindtægter går hånd i hånd med en generel tendens.
Ifølge sekretariatschef i Isobro Jette Schmidt Lund er dog svar på vej i en analyse, som ventes klar i starten af 2023.