Optimismen og entusiasmen fejler bestemt ikke noget hos 78-årige Poul Nyrup Rasmussen, når det handler om den nye fond, som han i går, mandag den 23. maj, lancerede ved et arrangement på Christiansborg.
Fondens navn er Lone Dybkjær Fonden, opkaldt efter Poul Nyrup Rasmussens afdøde hustru, som på lanceringsdagen ville være fyldt 82 år. Den tidligere statsminister har store forventninger til, at fonden vil kunne sikre et stort antal unge kvinder fra lande som Afghanistan og Myanmar en treårig studieplads på Asian University for Women i Bangladesh. Et universitet kun for kvinder åbnet i 2008, som Lone Dybkjær var medinitiativtager til og dybt engageret i frem til sin død i sommeren 2020.
”Jeg er ret sikker på, vi kan gøre en konkret forskel ved at sikre, at et antal kvinder, som ellers ikke havde chancen, kan komme i gang med at tage en videregående uddannelse og dermed begynde at stige op af trinnene mod en ledende position,” siger Poul Nyrup Rasmussen i et eksklusivt interview med Fundats.
Bag fonden står ud over Poul Nyrup Rasmussen en gruppe mennesker, som alle havde en relation til Lone Dybkjær, blandt andre forhenværende Danske Bank-formand Karsten Dybvad, administrerende direktør i Maj Invest Jeppe Christiansen og Flemming Mieth, der er partner i kommunikationsbureauet Rostra. Alle arbejder ulønnet for sagen, fordi de deler Lone Dybkjærs tanker om, at uddannelse er en forudsætning for udvikling og ligestilling.
Jeg tror på, vi kan gøre en afgørende forskel, og der kommer i hvert fald ikke til at mangle energi herfra
Poul Nyrup Rasmussen – Stifter og bestyrelsesformand, Lone Dybkjær Fonden
Poul Nyrup Rasmussen mener, at fondens succes afhænger af tre faktorer:
”Dels afhænger det af vores og min evne til at argumentere, gøre os synlige og fremlægge dokumentation om projektet. Dels afhænger det af vores evne som land og folk til at hæve blikket, selv om der er krig i Ukraine, så vi ikke glemmer Asien, Afghanistan og de fuldstændig sindsoprivende billeder, som man kan se af unge teenagekvinder, der står og græder, fordi Taliban ikke vil lade dem få en uddannelse. Og dels skal man ikke undervurdere Lones gennemslagskraft, selvom hun ikke længere er blandt os. Der er blandt yngre kvinder stadig en erindring om hendes status og hendes rådgivning til kvinder, som var i tvivl om deres eget værd. ’Se nu at komme videre, I er gode nok,’ sagde hun til dem. De tre ting gør, at jeg tror på, vi kan gøre en afgørende forskel, og der kommer i hvert fald ikke til at mangle energi herfra,” understreger bestyrelsesformanden og stifteren.
Flere invitationer til samtaler
Den fundraising, som Poul Nyrup Rasmussen og de øvrige kræfter i Lone Dybkjær Fonden nu går i gang med, kommer udelukkende til at ske i Danmark. Håbet er, at både private fonde og virksomheder samt enkeltpersoner har lyst til at skyde penge ind i finansieringen af stipendier til kvinders uddannelse på Asian University for Women.
”Vi vil gå til fondene, virksomhederne og til den brede befolkning og sige: ’Hver eneste krone, I giver, vil ubeskåret gå til at finansiere kvinders uddannelse’. Jeg kunne godt forestille mig, der blandt andre er store virksomheder, som synes, der er et godt perspektiv i at finansiere måske tre-fire kvinders uddannelse, måske især blandt virksomheder med datterselskaber i Asien,” siger Poul Nyrup Rasmussen.
Ifølge den tidligere statsminister er der ikke nogen konkrete aftaler i hus med virksomheder og fonde, men det benarbejde, som har været i gang i trekvart år, har ført til dialog med en række virksomheder og, som han udtrykker det, ’flere invitationer til samtaler, som er spundet af interesse’.
”Og det er dé samtaler, som vi går i gang med at føre nu, hvor fonden er blevet officielt lanceret,” siger Poul Nyrup Rasmussen.
Der er endnu ikke defineret et præcist mål for, hvor mange penge fonden skal forsøge at fundraise per år og dermed, hvor mange kvinder der kan blive tilbudt en gratis treårig uddannelse på kvindeuniversitet i Bangladesh. Men det hidtidige sonderingsarbejde giver Poul Nyrup Rasmussen en tro på, at velviljen er til stede i erhvervslivet.
Det, vi siger, og det, som Lone sagde, er, at magtesløshed kan vi ikke bruge til noget
Poul Nyrup Rasmussen – Stifter og bestyrelsesformand, Lone Dybkjær Fonden
”Jeg vil gerne være ambitiøs på fondens vegne, og jeg kan mærke, at der er et vindue åbent for den her form for hjælp. Der er så meget magtesløshed nu og mange folk, der siger: ’Vi kan alligevel ikke gøre noget ved Afghanistan, Myanmar og Bangladesh’. Det, vi siger, og det, som Lone sagde, er, at magtesløshed kan vi ikke bruge til noget. Derfor glæder det mig, at vi kan mærke en betydelig interesse fra de virksomheder, vi allerede har haft dialog med,” siger Poul Nyrup Rasmussen.
Lone Dybkjær Fonden har ved stiftelsen fået tilført en million kroner som bunden formue, og derudover råder fonden ifølge Poul Nyrup Rasmussen over ubundne midler på en million kroner.
Kan bruge baggrund og gennemslagskraft
- Ville det ikke være mere nærliggende, at en dansk fond fokuserer på ligestillingsproblemer i Danmark frem for i Asien?
”Jeg har altid ment – og er fuldstændig sikker på, at Lone også altid har ment – at det ene ikke udelukker det andet. Og det er meget interessant, at når man følger Lones spor gennem politik, var hun aldrig begrænset til Danmark. Det så man blandt andet i hendes arbejde for ligestilling i Europa Parlamentet og i det internationale udvalg i parlamentet, hvor hun rejste til Bangladesh og var én af de drivende kræfter bag, at det her universitet forbeholdt kvinder overhovedet blev til noget. Hendes grundlæggende pointe var, at det er for smalt kun at se på os selv – og hun var fuldstændig skånselsløs og frygtløs i sit fokus på ligestilling i den tredje verden,” siger Poul Nyrup Rasmussen
Lone Dybkjærs blå bog
- Lone Dybkjær (f. Vincents)
- Født: 23. maj 1940. Døde i en alder af 80 år i 2020.
- Uddannelse: Civilingeniør
- Politisk karriere: Medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre 1973-77, 1979-1994 og 2005-2011
- Miljøminister 1988-1990
- Medlem af Europa Parlamentet 1994-2004
- Gift med fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen 1994-2020.
- Hvor meget af din tid forventer du fremover at skulle lægge i arbejdet med Lone Dybkjær Fonden?
”What it takes. Efter jeg mistede Lone, har dette arbejde en meget konkret betydning for mig, og jeg kan se et enormt perspektiv – samtidig med, at jeg véd, hvor meget det optog hende at sikre kvinder i disse lande muligheden for at få en videregående uddannelse. Ligesom med psykisk sårbare unge og med mit formandskab for EuroSkills, hvor vi arbejder for, at unge kan få en faglig uddannelse, føler jeg også her, at jeg kan bruge min platform, min baggrund og min gennemslagskraft til noget, som har en konkret betydning. Så i alt det, jeg laver, er der en rød tråd, der giver mening for mig,” fastslår Poul Nyrup Rasmussen.