Medlemslisten er blevet lidt længere hos Fondenes Videnscenter, som netop har optaget både den erhvervsdrivende fond Life Fonden og den filantropiske forening Velliv Foreningen som nye medlemmer.
Dermed kommer det samlede antal medlemmer af videnscentret, der blev stiftet i 2017, op på 45.
For Life Fonden er der ifølge administrerende direktør Christine Antorini to primære grunde til at melde sig under fanerne hos Fondenes Videnscenter.
”Som helt ny fond har vi både lyst til og brug for at lære af de andre fonde. Blandt medlemmerne i Fondenes Videnscenter er der nogle dygtige læremestre i et bredt udvalg af meget forskellige fonde, som kan hjælpe os og dele erfaringer med os i forhold til, hvordan vi sikrer en god dialog med omverdenen, hvad det er vigtigt at informere om og så videre,” siger Christine Antorini til Fundats.
Den anden årsag til medlemskabet er ønsket om at blive en del af et fællesskab, hvor der kan udveksles og formuleres politiske synspunkter. Christine Antorini håber således, at fondene får en tydelige stemme i samfundsdebatten baseret på fakta fra videnscentret.
”Det er nyt, at danske fonde begynder at drøfte, om de skal være en stemme i debatten. Min oplevelse er, at fondene hidtil har været meget tilbageholdende måske af hensyn til deres almennyttige sigte og har gjort sig umage med ikke blive sat i bås i forhold til blandt andet politiske strømninger. Men der ér jo emner, som er relevante, og hvor fondene også bør have en stemme. Så for os handler medlemskabet af Fondenes Videnscenter ikke kun om, hvad vi kan lære af de andre fonde i et netværkssamarbejde, men også om, hvordan vi som fonde kan få en tydeligere stemme i den samfundspolitiske debat. Fondene skal efter min mening ikke være bange for at have en offentlig stemme i fondsrelevante spørgsmål,” siger Christine Antorini.
En fælles stemme gavner
Konkret mener Christine Antorini, at Fondenes Videnscenter skal bidrage med fakta, tal og undersøgelser, som medlemmerne kan bruge som råstof til koordinerede indsatser.
Samtidig henviser hun til den evaluering af Fondenes Videnscenter, der – som omtalt i Fundats i april – blev fremlagt på videnscentrets generalforsamling i år. Her lød opfordringen blandt andet, at Fondenes Videnscenter skal ”gå mere til stålet” i sine analyser og udgivelser.
”Fondenes Videnscenter er sekretariat for samarbejdet mellem de 45 fonde, og det er en god og vigtig opgave for sekretariatet at lave faktuelle analyser og undersøgelser, som fondene blandt andet kan bruge, når der er behov for, at fondene har en stemme i debatten. Samtidig giver det god mening i forhold til ønsket om, at videnscentret skal gå mere til stålet. Men det er vigtigt at understrege, at Fondenes Videnscenter netop er et videnscenter og ikke en interesseorganisation, så jeg ser ikke centret som fondenes talerør, men som dem, der laver de analyser og undersøgelser, fondene sammen eller hver for sig kan spille ind i den politiske debat,” siger Christine Antorini.
Jeg er rundet af et syn på, at det er til gavn for Danmark, når foreninger og interessenter løbende drøfter emner af fælles interesse med hinanden
Christine Antorini – Direktør, Life Fonden
Som eksempel på, hvor Life Fondens direktør ønsker, at fondene får en mere klar stemme i den offentlige debat, nævner hun fondslovgivningen.
”Er der ændringer på trapperne i forhold til fondslovgivningen, som har betydning for alle fonde, er det en god idé at snakke sammen, om det er noget, vi som medlemmer af Fondenes Videnscenter har en fælles holdning til. Dermed bliver vi en stærkere stemme i forhold til den politiske proces, og jeg er rundet af et syn på, at det er til gavn for Danmark, når foreninger og interessenter løbende drøfter emner af fælles interesse med hinanden. Samtidig er det en hjælp for det politiske system, når interessenter – i dette tilfælde fonde – har en fælles stemme,” siger Christine Antorini, der bag sig har en mangeårig karriere som medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og som børne- og undervisningsminister i Helle Thorning-Schmidts regering.
Skal ikke udtale sig på vegne af fondene
Når Velliv Foreningen nu har meldt sig under fanerne i Fondenes Videnscenter, er det ifølge administrerende direktør i den filantropiske forening Lars Wallberg ikke for at sætte turbo på fondsdeltagelsen i den samfundspolitiske debat.
Det er jo netop ikke en interesseorganisation, der skal udtale sig på fondenes vegne
Lars Wallberg – Administrerende direktør, Velliv Foreningen
”Generelt er der behov for en synliggørelse af den store indsats, fondene yder i samfundet. Men ellers er det vigtigt, at vi hver især har vores egen stemme inden for de områder, vi arbejder for – i vores tilfælde mental sundhed. De 45 medlemmer har naturligvis nogle fælles interesser i forhold til at sikre de bedst mulige rammevilkår for fondene og foreningerne, og dér skal Fondenes Videnscenter være et sted, hvor myndighederne kan henvende sig og få faktuelle oplysninger. Men grundlæggende kan jeg godt lide videnscentrets mere eller mindre officielle slogan, der siger, at de gerne taler om fondene, ikke for fondene. Det er jo netop ikke en interesseorganisation, der skal udtale sig på fondenes vegne. Det skal vi nok hver især sørge for,” siger Lars Wallberg.
Veliv Foreningens medlemskab af Fondenes Videnscenter er især hægtet op på et ønske om sparring og netværk med ligesindede, understreger Lars Wallberg.
”Vi har holdt øje med videnscentrets aktiviteter i et par år og synes, tiden nu er moden til at blive meldt ind. Vores almennyttige aktiviteter inden for mental sundhed er sammenlignelige med det arbejde, som der sker i mange fonde, og vi har blandt andet noteret os, at én af de uddelende organisationer, der ligner os ganske meget, nemlig Tryghedsgruppen, også er medlem af Fondenes Videnscenter. Vi ser frem til at være en del af et fagligt netværk for vores organisation som helhed og for nøglemedarbejdere,” siger Lars Wallberg, der selv deltager i fondsforeningens direktørnetværk.
”Når man har fælles problemstillinger, giver det god mening at drøfte det med andre i stedet for, at vi bokser med det hver især,” siger han.
Medlemmer vil have endnu mere
Da sekretariatschef i Fondenes Videnscenter Hanne Elisabeth Rasmussen i april over for Fundats kommenterede evalueringen af videnscentret, oplyste hun blandt andet, at sekretariatet og bestyrelsen i de kommende måneder vil drøfte, hvordan opfordringen om at ”gå mere til stålet” konkret skal føres ud i livet.
”Det er da en opfordring, vi glæder os til at udleve. Budskabet er klart: Vi må godt være lidt mindre midtsøgende i vores arbejde og ind imellem bevæge os ind i nye typer af data og fakta på områder, der er relevante for fondsverdenen. Det betyder, at vi måske skal til også at levere lidt andre typer af analyser end hidtil og nå længere ud med viden,” lød det i april fra Hanne Elisabeth Rasmussen.
Præsenteret for Christine Antorinis synspunkt om, at videnscentret i højere grad skal danne grobund for, at fondene får en mere tydelig stemme i den samfundspolitiske debat, skriver Hanne Elisabeth Rasmussen i en mail til Fundats:
”Først og fremmest er det en fornøjelse, at vores medlemmer har interesse for – og holdninger til – hvad de gerne vil med Fondenes Videnscenter. Og så læser jeg det som en bekræftelse af, at alle vores medlemmer – også de nye – er tilfredse med vores arbejde, og gerne vil have endnu mere. Hvordan det ’mere’ kan udmøntes, skal vi nu tilbage og tale med vores bestyrelse om. Men helt konkret står vi jo netop overfor at holdes vores første fondskonference 18. august i år. Her glæder vi os til at skrue op for dialogen med både fondene og andre samfundsaktører. Konferencens titel er ”Fondsdanmark i forandring”, og under det tema kommer vi rundt om, hvordan filantropien skal udvikle sig de kommende år, og hvordan interaktionen imellem fondene og omverdenen kan komme til at se ud,” lyder det fra Hanne Elisabeth Rasmussen.
Forventer 50 medlemmer ved årsskiftet
I evalueringen af videnscentret blev det konkluderet, at der blandt medlemmerne er opbakning til en løbende udvidelse af medlemskredsen med fonde af relevant størrelse. Og ifølge Hanne Elisabeth Rasmussen vil optagelsen af Life Fonden og Velliv Foreningen da også inden årets udgang få følgeskab af yderligere en håndfuld nye medlemmer.
Samtidigt er der en reel udfordring i forhold til netværkene ved at blive mange flere
Hanne Elisabeth Rasmussen – Sekretariatschef, Fondenes Videnscenter
På spørgsmålet, om der er konkrete sonderinger i gang med hensyn til optagelse af flere nye medlemmer, svarer hun:
”Ja, det er der – og det er vi rigtigt glade for. Vi har p.t. et par fonde, som har henvendt sig om medlemskab. Vi håber, at vi nærmer os de 50 medlemmer ved årsskiftet.”
- I evalueringen rejses spørgsmålet mellem på den ene side at få flere medlemmer og dermed øget legitimitet, på den anden side om flere medlemmer vil svække attraktiviteten af blandt andet jeres netværk. Hvordan ser I selv i FVC´s ledelse/bestyrelse på det spørgsmål?
”Som videnscenter har vi legitimitet i at kende og have viden om mange typer af fonde, og dermed er det vigtigt at have flere medlemmer med forskellige opgaver og tilgange. Samtidigt er der en reel udfordring i forhold til netværkene ved at blive mange flere. Der er en grænse for, hvor stort et netværk kan være for at fungere godt for deltagerne,” pointerer Hanne Elisabeth Rasmussen.
Flere små medlemmer kræver ændring af aktiviteter
Sekretariatschefen tilføjer, at bestyrelsen som refleksion på evalueringen har konkluderet, at det mulige antal medlemmer påvirkes af de konkrete forhold i sektoren.
”Videnscentret har allerede på nuværende tidspunkt langt hovedparten af de potentielle medlemmer blandt større danske fonde og fondslignede foreninger som medlem. En større stigning i medlemstallet ville altså indebære, at flere af de mindre fonde blev medlemmer. Kontingentsatserne for de mindre fonde er imidlertid relativt lave, og det vil derfor kræve en markant stigning i antallet af medlemmer at tilvejebringe den nødvendige finansiering, hvilket i givet fald ville skabe et behov for at gentænke flere af FVC’s funktioner og aktiviteter, da medlemmerne i så fald vil spænde endog meget vidt. Og med bare tre år siden stiftelsen af videnscentret er det for tidligt at overveje sådan en udvikling,” skriver Hanne Elisabeth Rasmussen.
Begge de seneste navne på medlemslisten synes, de er for grønne til at kunne komme med en klar tilkendegivelse af, om de ønsker, antallet af medlemmer i Fondenes Videnscenter øges yderligere – eller om der måske snarere er nogle særlige fordele ved at være en mindre, mere eksklusiv klub af store fonde.
”Det har jeg ikke taget stilling til – nu skal vi først lige lære Fondenes Videnscenter at kende,” siger Christine Antorini fra Life Fonden.
Også Velliv Foreningens administrerende direktør Lars Wallberg vil gerne se tiden an.
”Vi ser gerne et større fællesskab, og grundlæggende synes vi, at det er naturligt, at de større fonde og foreninger er medlemmer. Men nu skal vi først have nogle flere erfaringer – vi er jo lige trådt ind,” siger Lars Wallberg.