Villum Fonden og Velux Fonden intensiverer nu markant fokus på klimadagsordenen i Danmark.
Det sker med en ekstraordinær bevilling fra de to fonde på 320 millioner kroner over fem år, som blandt andet skal understøtte målsætningen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.
Velux Fondenes initiativ kaldes ’70i30’ og offentliggøres ved en officiel onlinelancering tirsdag den 4. maj.
”Klimaforandringerne er vor tids største udfordring, og Danmark skal igennem store transformationer frem mod 2030 og videre mod 2050. Vi vil gerne bidrage til dette og støtte op omkring, at de nødvendige tiltag baseres på den nyeste viden og de mest opdaterede tal, således at vi kan gøre modstridende interesser til et fælles anliggende. Derfor har vi i forbindelse med Villum Fondens 50-årsjubilæum og Velux Fondens 40-årsjubilæum i 2021 bevilget i alt 320 millioner til projektet 70i30,” siger formand for Villum Fonden Jens Kann-Rasmussen til Fundats.
Det er klart, at nye teknologier er en uomgængelig del af løsningen, men det er i sig selv utilstrækkeligt
Brian Valbjørn Sørensen – Direktør, KR Foundation
Velux Fondene har i årtier arbejdet med klima og miljø både i Danmark og internationalt – blandt andet med stiftelsen i december 2014 af den internationale klimafond KR Foundation, som modtager én milliard kroner af Villum Fonden og efterkommere af Villum Kann Rasmussen til at uddele over en 10-årig periode, svarende til cirka 100 millioner kroner om året.
Kan dække hullerne i det samlede billede
Direktør i KR Foundation Brian Valbjørn Sørensen har store forventninger til 70i30-initiativerne – herunder til den del, der omhandler mobilisering af engagerede unge mennesker.
”Jeg forventer, at initiativerne kan gå ind på nogle vigtige og oversete områder og dermed supplere de mange andre initiativer, der skubber Danmark i retning af at nå de 70 procent i 2030. Som vi senest har set med regeringens udspil til et grønnere landbrug, så sætter man i vidt omfang sin lid til nye teknologier som løsningen på klimaudfordringen. Det er klart, at nye teknologier er en uomgængelig del af løsningen, men det er i sig selv utilstrækkeligt. Der er også brug for indsatser, der for eksempel aktivt engagerer os som borgere i kampen mod klimaforandringerne, og som ruster de yngre generationer til at begå sig i en verden udfordret af et klima i stadig forandring. På den måde forventer jeg, at 70i30 kan være med til at dække nogle af ”hullerne” i det samlede billede af klimaløsninger,” siger Brian Valbjørn Sørensen.
Det nye initiativ sker i samarbejde mellem Aalborg Universitet, den socialøkonomiske virksomhed Deltagerdanmark, Villum Fondens Børn, Unge og Science-program, den grønne tænketank Concito og KR Foundation. KR Foundation har det koordinerende ansvar for det samlede program.
70i30 omhandler en række sammenhængende klimainitiativer inden for områderne viden og kommunikation, folkeligt engagement og uddannelse. Initiativet består af fem konkrete initiativer:
”Bedre klimadata”: Her er devisen, at skal klimamålsætningerne nås, er det nødvendigt med et solidt vidensgrundlag at træffe beslutninger ud fra. Dette initiativs primære formål er at udvikle en klimaaftryksberegner, der med et opdateret datagrundlag skal gøre myndigheder, virksomheder og privatpersoner klogere på de CO2-aftryk, vi sætter.
Aalborg Universitet har ansvaret for dette initiativ og har en bevilling på 39 millioner kroner at gøre godt med frem til 2025.
Det økonomisk set suverænt største af de fem initiativer har overskriften ”Klimaviden i spil”. Her ligger ansvaret hos Concito, som over de næste fem år bevilges 156 millioner kroner blandt andet til, fremgår det af projektets faktaark, at etablere en række dedikerede programområder med fokus på hovedelementerne i den grønne omstilling.
”Dette initiativs primære formål er at styrke Concitos rolle som videnspartner for alle i den grønne omstilling,” hedder det i fondenes faktaark om 70i30.
Bygge bro mellem dansk og international indsats
Det tredje konkrete initiativ har overskriften ”Klimakommunikation”, og her deler flere partnere blandt andet via udbud en pose penge indeholdende 49 millioner kroner. KR Foundation står for uddelingerne inden for dette område, hvor udgangspunktet er et ønske om mere klar kommunikation om, hvilke løsninger på klimaudfordringerne der er mest hensigtsmæssige.
Fra KR Foundations side ser vi frem til at arbejde i Danmark
Brian Valbjørn Sørensen – Direktør, KR Foundation
”Der er brug for, at de konstruktive og engagerende narrativer får kraftigere medvind, og at videnskabeligt funderede svar på befolkningens tvivl og spørgsmål er dem, der fylder i det offentlige rum. Den folkelige mobilisering og opbakning er ligeledes essentiel for, at der kan skabes rum til at gennemføre de gennemgribende forandringer, der er behov for de næste 10 år,” hedder det i fondenes beskrivelse af initiativet.
For KR Foundation er det nyt også at støtte og beskæftige sig med danske klimaprojekter.
”Fra KR Foundations side ser vi frem til at arbejde i Danmark. Der er rigtig mange synergier mellem de internationale projekter, vi støtter, og så den danske indsats. Vi håber på at kunne være med til at bygge bro mellem den danske og den internationale klimaindsats. Det gælder i begge retninger – så vi kan hente inspiration fra udlandet, og så vi kan bringe de danske erfaringer ud i verden,” siger Brian Valbjørn Sørensen.
Han understreger, at KR Foundations erfaring fra den internationale scene er, at koordination og samarbejde på tværs af fonde og mellem bevillingsmodtagere kan have stor impact, fordi det gør det muligt at udnytte synergier og udvikle mere effektive strategier.
”Derfor byder vi også gerne andre danske fonde, der kunne se en fordel i at koordinere indsatserne på klimaområdet, på en kop kaffe,” fastslår Brian Valbjørn Sørensen.
Udvikling og kvalificering af samtalen
Initiativ nummer fire hedder ”Folkeligt engagement i klimasagen”. Her får Deltagerdanmark 36 millioner kroner til, som det hedder, ”at udvikle og kvalificere den nationale samtale om klimaforandring: en hybrid mellem dialog og deltagelse, der skal forankre den kollektive klimabevægelse i lokalsamfundene i Danmark.”
Femte og sidste konkrete initiativ under ’70i30’ har overskriften ”Klimaundervisning”. Det bevilgede beløb er 40 millioner kroner, som Villum Fondens Børn, Unge og Science-program ventes at fordele mellem flere partnere via udbud.
De primære formål med klimaundervisningsinitiativet er blandt andre at styrke børn og unges viden, engagement og handlekompetence på klimaområdet samt at styrke lærernes kompetencer.