”I declare after all there is no enjoyment like reading!” skrev den engelske forfatter Jane Austen i 1813.
Gode bøger har det nemlig med at gøre os klogere på os selv, hinanden og på verden.
Og indenfor filantropien og fondsverdenen er der heldigvis skrevet utallige bøger.
Men hvor skal man begynde?
Fundats har spurgt fire læseglade topledere fra sektoren om, hvad man skal læse, hvis man er ny i fondsverdenen eller blot mangler læseinspiration.
God læselyst.
Rie Odsbjerg Werner anbefaler: Klassisk filantropibog og én, som alle med magt burde læse
Tryghedsgruppens og Trygfondens direktør, Rie Odsbjerg Werner, har beskæftiget sig med filantropi og fonde i mere end et årti. Og så har hun læst bøger hele livet. Læsning giver nemlig ”inspiration” og ”mulighed for fordybelse”, som hun selv siger.
”Jeg har altid godt kunnet lide at læse, og jeg læser rigtig meget. Det er meget vigtigt for mig,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Hun er derfor heller ikke i tvivl om, hvilke to bøger hun vil anbefale både nye og gamle kollegaer i fondssektoren at kaste sig over, nu hvor vinterferien står for døren.
”Den ene er en meget klassisk filantropisk bog, som jeg selv læste, da jeg vendte tilbage til fondsverdenen for nogle år siden. Den gav mig en fantastisk indflyvning til sektoren. Den anden handler om, hvad magt er, og hvad magt gør ved mennesker. Den burde være pligtlæsning,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Tingene er ikke sort-hvide
Rie Odsbjerg Werners første boganbefaling hedder ’Giving done right: Effective Philanthropy and making every dollar count,’ og er skrevet af den amerikanske forfatter Phil Buchanan.
Bogen udkom i 2019, og den stiller blandt andet skarpt på, hvordan man får mest effekt af sine filantropiske midler.
Da jeg boede i USA, sad jeg i en amerikansk NGO-bestyrelse. Der sad også en fyr fra Bill and Melinda Gates Foundation, og han anbefalede mig bogen
Rie Odsbjerg Werner – Administrerende direktør, Tryghedsgruppen
”Det er en fantastisk bog, som formår at bevæge sig på det helt overordnede strategiske niveau om, hvordan man skaber impact i samfundet, og samtidig bevæger den sig på det helt nære, konkrete niveau, hvor den undersøger, hvilke værktøjer, man kan sætte i spil, og hvad de kan,” fortæller Rie Odsbjerg Werner.
Forfatteren Phil Buchanan ved, hvad han skriver om. Han har siden 2001 stået i spidsen for organisationen The Center for Effective Philanthropy, der arbejder for at gøre fonde og filantroper mere effektive.
”Forfatteren kender den her verden indefra, og han kender de dilemmaer, der er i den. Tingene er ofte ikke sort-hvide, og det formår han at vise i den her bog. Bogen rejser nogle dilemmaer, som man skal være opmærksom på, og den beskriver dem meget nuanceret. Det er det, der gør den her bog til noget særligt,” siger Rie Odsbjerg Werrner.
Direktørens kendskab til bogen skyldes i øvrigt selv en anbefaling fra en fondskollega.
”Da jeg boede i USA, sad jeg i en amerikansk NGO-bestyrelse. Der sad også en fyr fra Bill and Melinda Gates Foundation, og han anbefalede mig bogen,” fortæller hun.
Magt korrumperer mennesker
Rie Odsbjerg Wernes anden bog knytter sig ikke direkte til hverken filantropi eller fonde. Den handler om magt og indflydelse, og den fokuserer på, hvad magt er, og hvad magt kan gøre ved mennesker.
Bogen hedder ‘The Power Paradox’ og er skrevet af den amerikanske psykolog og forsker ved Stanford University Dacher Keltner.
Jeg synes, at alle ledere burde læse den her bog, men særligt i fondsverdenen. Den burde være pligtlæsning
Rie Odsbjerg Werner – Administrerende direktør, Tryghedsgruppen
”Et af budskaberne i bogen er, at magt kan korrumpere en, hvis man ikke er opmærksom på det. Jeg tror, at det er ekstremt vigtigt, at vi er opmærksomme på det som fonde. Der kan ofte opstå magtassymetri, når vi har mange midler at dele ud. Derfor skal vi være opmærksomme på, hvordan vi forvalter vores magt og indflydelse. Både som organisation og som mennesker, når vi går på arbejde,” siger Rie Odsbjerg Werner.
For Tryghedsgruppens direktør betyder bogen blandt andet, at hun selv er opmærksom på at udvise ydmyghed og respekt i de relationer, hun indgår i.
”Man skal holde fast i, hvorfor det er, at man sidder her. At det er for at gøre en forskel for andre,” forklarer Rie Odsbjerg Werner og tilføjer:
”Jeg synes, at alle ledere burde læse den her bog, men særligt i fondsverdenen. Den burde være pligtlæsning.”
Christine Buhl Andersen anbefaler: Sigge Winther og konsulentrapporter
Anden person på listen til at komme med sine boganbefalinger er forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen. Hun er uddannet cand. mag. i dansk og kunsthistorie og har læst hele sit liv.
”Lige siden jeg var barn, har jeg læst rigtig meget. Jeg læser skønlitteratur som digte og romaner og et bredt udvalg af faglitteratur. Jeg er ret altædende, når det kommer til litteratur, og jeg har tit gang i flere bøger på én gang,” fortæller Christine Buhl Andersen.
Her nøjes hun dog med at anbefale en enkelt bog og en særlig fondsanalyse, som hun altid læser.
Fondene kan gøre dansk politik bedre
Øverst på listen over Christine Buhl Andersens anbefalelsesværdige bøger står bogen ’Entreprenørstaten’ af Sigge Winther Nielsen, der er ph.d. i statskundskab og tidligere DR2 Deadline-vært. Bogen udkom sidste år og tager temperaturen på det danske folkestyre, hvor dansk politik tilsyneladende går i tomgang, og hvor reformer kun sjældent løser problemerne.
Men der er en vej ud af moradset, lyder det fra forfatteren. Løsningen er en entreprenørstat, hvor problemer løses på tværs af den offentlige og private sektor og civilsamfundet. Her kan fondene spille en stor rolle, og det gør bogen interessant, lyder det fra Christine Buhl Andersen.
Pointen er, at både politikere og fonde bør lade sig informere grundigt om de problemer, der er ude i samfundet, ved at gå i dialog med hinanden og de samfundsaktører, det handler om. Det adresserer den her bog rigtig godt
Christine Buhl Andersen – Forkvinde, Ny Carlsbergfondet
”Bogen gør én klogere på, hvad man som fond kan bidrage med til samfundet i samspil med det politiske system. Pointen er, at både politikere og fonde bør lade sig informere grundigt om de problemer, der er ude i samfundet, ved at gå i dialog med hinanden og de samfundsaktører, det handler om. Det adresserer den her bog rigtig godt,” siger Christine Buhl Andersen.
I bogen præsenterer forfatteren sine læsere for tre nøglebegreber, der kan hjælpe politikerne med at implementere politiske forandringer bedre. De starter alle med V – Christine Buhl Andersen kalder dem derfor ”de tre V’er” – og så kan de ifølge Ny Carlsbergfondets direktør med stor fordel også anvendes i fondssektoren.
”Man kan godt anvende den samme model, når man som fond laver strategi og politik. De tre V’er står for viden, vilje og vedholdenhed. Det er vigtigt, at man har viden om det område, som man vil udvikle eller ændre på. Det er vigtigt, at man har viljen og modet til at gennemføre sine projekter, og så er det vigtigt, at man er vedholdende. Den her bog har virkelig oplyst mig om, hvordan man som fond kan tænke sig selv som en del af samfundet. Derfor vil jeg gerne anbefale andre at læse den,” lyder det fra Christine Buhl Andersen.
Analyser giver vigtig viden
Udover bogen om entreprenørstaten vil Christine Buhl Andersen anbefale sine nye kollegaer i fondssektoren at holde øje med ’Den Danske Fondsanalyse, som hvert år udarbejdes af konsulentvirksomheden Kraft & Partners.
”Rapporterne bygger på interviews med fondene og data fra fondene. Udgivelserne er en del af konsulenthusets forretningsmodel, men når det er sagt, så synes jeg, at rapporterne er rigtig gode. Der er meget viden at hente i dem for nye medlemmer af fondsverdenen,” siger hun og forklarer, at rapporterne bearbejder forskellige temaer som transparens, good governance og legitimitet.
Især rapporten fra 2021 er ifølge Christine Buhl Andersen interessant.
Den siger, at fondene bør forholde sig til de store komplekse og globale problemstillinger, som klimaforandringer og diversitet, selvom emnerne ikke nødvendigvis står nævnt i fundatserne
Christine Buhl Andersen – Forkvinde, Ny Carlsbergfondet
”Den har et spændende fokus på fondenes rolle i samfundet og handler blandt andet om det, som kaldes fondenes samfundskontrakt. Den siger, at fondene bør forholde sig til de store komplekse og globale problemstillinger, som klimaforandringer og diversitet, selvom emnerne ikke nødvendigvis står nævnt i fundatserne. Det, synes jeg, er en meget vigtig pointe. Det er fondenes samfundsansvar,” lyder der fra Ny Carlsbergfondets direktør.
Jesper Nygård anbefaler: Gratis pdf og bog om stinkende rige amerikanere
For Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård, er der mange tekster, der har gjort indtryk gennem årene, men særligt to springer ham i øjnene, når det gælder om at anbefale tekster til nye kollegaer i fondsverdenen.
”Den nok vigtigste ting, jeg har læst og ladet mig inspirere af i nyere tid er ‘The Theory of the Foundation’ publiceret af Rockefeller Philanthropy Advisors efter inspiration fra ’The Theory of the Business’ skrevet af Peter F. Drucker i 1960’erne,” fortæller Jesper Nygård.
‘The Theory of the Foundation,’ blev udgivet i 2017 og er et 58 sider langt dokument udarbejdet af Rockefeller Philanthropy Advisors på baggrund af en flerårig dialog og samarbejde med europæiske fonde. Overordnet set udgør de knap 60 sider en sammenfatning og en diskussion af, hvordan fondene arbejder.
”Man kan bruge publikationen til at få et metodisk og et definitorisk indblik i, hvordan fonde globalt set arbejder. Der er forskellige bud på, hvordan bestyrelserne arbejder i de forskellige typer af fonde, og der er rejses nogle spørgsmål, man som fond, bør stille sig selv: Hvem står vi til regnskab overfor? Er det dem, vi bevilger penge til? Er det den fremtidige generation? Er det offentligheden eller stifters nulevende familie? Er man en bevilgende fond eller er man en operativ fond? Laver man sin egen forskning? Det er sindssygt spændende diskussioner og begreber, og de diskuteres alle i de 58 sider,” siger Jesper Nygård.
Den viden, man opbygger gennem sit filantropiske arbejde, er også en del af det, der gives tilbage til almenvellet
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
En særlig ting, som Jesper Nygård i sin tid hæftede sig ved, da han læste dokumentet, var formuleringerne om, hvad forskellene blandt andet er på filantropiske institutioner og kommercielle virksomheder.
”En af de største grundlæggende forskelle på det at drive en forretning og det at drive en filantropisk forening eller fond er, at det, der i virksomheden er en forretningshemmelighed, i filantropien er viden en open source. Den viden, man opbygger gennem sit filantropiske arbejde, er også en del af det, der gives tilbage til almenvellet. Jeg har hele tiden ment, at Realdania arbejder sådan, men det var en øjenåbner at se det formuleret på skrift,” fortæller Jesper Nygård.
Fremtidens filantroper er stinkende rige og i live
Nummer to på Jesper Nygårds liste over anbefalelsesværdige tekster er bogen ‘Generation Impact: How next gen donors are revolutionizing giving. Den mangeårige Realdania-direktør stiftede kendskab til bogen, da han engang i forbindelse med en ferie ”samlede den op i lufthavnen,” som han formulerer det.
LæsetipDe store brancheorganisationer for fonde og filantropi udgiver ofte deres egne publikationer. Det gælder for eksempel PHILEA og FONDENES VIDENSCENTER. Hold øje med dem, hvis du løbende vil orienteres om, hvad der sker i branchen.
”Bogen giver et indblik i, hvordan nogle unge, meget velhavende, amerikanere tænker om, hvordan de kan blive stinkende rige ved at udvikle et produkt og samtidig give noget tilbage til samfundet. De er meget operative i forhold til den danske, filantropiske verden. Jeg synes, at bogen er inspirerende, fordi den viser, hvordan nogle filantroper arbejder internationalt,” siger Jesper Nygård.
Han fortæller, at bogen også illustrerer nye tendenser og forskellen mellem filantropiens barndom og de nye generationer af filantroper.
”I gamle dage, var det virksomhedsgrundlæggeren og ejeren, der skabte formuen, og som besluttede at den skulle indkapsles i en fond, men reelt blev pengene først brugt, da ejeren døde, ” siger Jesper Nygård.
Sådan er det ikke længere i dag.
De nyere generationer af filantroper har et begreb, der hedder ”giving while living,” hvor de donerer, mens de er i live, og dermed selv er med til at sætte retningen
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
”De nyere generationer af filantroper har et begreb, der hedder ”giving while living,” hvor de donerer, mens de er i live, og dermed selv er med til at sætte retningen. Bogen er et forsøg på at give et indblik i, hvordan de her mennesker tænker og arbejder, og hvordan den næste generation af donere vil arbejde,” fortæller Jesper Nygård.
Anne-Marie Skov anbefaler: Velskrevet historieformidling
Med en kandidatgrad i nordisk filologi og engelsk fra Københavns Universitet har læsestof altid udgjort en stor del af tilværelsen for Anne-Marie Skov, der er bestyrelsesforkvinde i Tuborgfondet.
Til de helt nye i fondssektoren, er der særligt to bøger, som forkvinden finder anbefalelsesværdige.
Den ene er bogen ‘Fonde i Bevægelse - fra diskrete velgørere til synlige samfundsaktører,’ skrevet af Birgitte Boesen, og den anden er ’De klogeste og de skarpeste: Historien om Carlsbergfondet, bryggeriet og vores øl’” skrevet af historiker Ditlev Tamm.
”Fonde i bevægelse, giver en god indføring i, hvad der er sket i den danske fondssektor indenfor de sidste 10-15 år på en meget letlæselig måde,” siger Anne-Marie Skov.
Hun fortæller, at bogen forklarer den udvikling, som fondene har gennemgået, hvor de har bevæget sig fra at være lukkede, og på mange måder gammeldags i deres filantropiske tilgang, til at være mere transparente, aktivt kommunikerende og til i langt højere grad at arbejde med partnerskaber og alliancer.
”Jeg har selv haft en medarbejder, der lige var startet, som læste bogen. Han sagde, at bogen gav ham det bedste og hurtigste indblik i, hvad der sker i fondsverdenen,” siger Anne-Marie Skov.
Underholdende bryggerihistorie
En anden bog i den historiske genre om de danske fonde, er ifølge Anne-Marie Skov, bogen ‘De klogeste og de skarpeste – historien om Carlsbergfondet, bryggeriet og vores øl’ af historiker Ditlev Tamm.
”Bogen handler om Carlsberg-familien fra grundlæggerne og op til i dag, men den fortæller også om, hvordan de to bryggere overdrog deres bryggerier til en fond, Carlsbergfondet, som dermed blev en af verdens første erhvervsdrivende fonde. Dermed sætter den også fokus på sammenhængen mellem stiftere, erhvervsdrivende fonde og udviklingen til store ikoniske virksomheder som Carlsberg, Novo Nordisk og A. P. Møller Mærsk,” siger Anne-Marie Skov.
Hun tilføjer, at bogen tilmed er “fantastisk velskrevet, skarp, spændende og ganske underholdende”.
”Det er ikke en traditionel historiebog,” lyder det fra Tuborgfondets bestyrelsesforkvinde.