Hvordan ser hjernen ud, hvis den skæres over midt mellem frontallapperne? Og hvor lille er lillehjernen egentlig?
Fremover behøver neurologer, undervisere og studerende ikke at grave dybt i lommerne, ty til mangelfulde illustrationer eller bruge rigtige menneskehjerner for at blive klogere på hjernens anatomi.
Lundbeckfonden har nemlig lanceret en ny platform – kaldet Neurotorium, – der blandt andet gør det muligt at gå på opdagelse i en digital 3D-udgave af menneskehjernen.
Platformen er gratis og kan tilgås af hjerneinteresserede over hele verden.
Det fortæller Jan Egebjerg, der er forskningsdirektør i Lundbeckfonden.
”Neurotorium er en vigtig satsning for os, for vi mener, at der er et stort behov for en platform, hvor viden og forskning om hjernen gøres let tilgængeligt,” siger Jan Egebjerg.
Siden er målrettet fagfolk
Hjemmesiden Neurotorium.org henvender sig først og fremmest til fagpersoner og har til formål at give fri og let adgang til materialer om hjernen og hjernesygdomme. Neurotorium rummer alt fra artikler og billeder til visuelle grafikker, og siden opdateres løbende med nyt indhold. Da ikke al materialet er relevant for alle, giver platformen mulighed for, at brugerne kan sammensætte deres egne såkaldte work spaces, som de kan dele med andre – eksempelvis kollegaer eller studerende.
Det kan være rigtig svært at finde godt undervisningsmateriale, og det kan være noget, som undervisere risikerer at skulle bruge unødig lang tid på
Maria Nordfang – Forskningsprogramdirektør, Lundbeckfonden
Håbet fra Lundbeckfonden er, at fagpersoner indenfor sundhed- og lægevidenskaben vil benytte siden til at opdatere deres egen viden om hjernen, samt at siden kan gøre livet lettere for undervisere.
Det fortæller Maria Nordfang, der er uddannet psykolog og forskningsprogramdirektør hos Lundbeckfonden.
”Jeg kommer selv fra en klinisk baggrund og har oplevet, at det kan være svært i hverdagen at have tid til hele tiden at holde sig opdateret. Den her platform er målrettet klinikere, men også folk, der underviser klinikere. Det kan være rigtig svært at finde godt undervisningsmateriale, og det kan være noget, som undervisere risikerer at skulle bruge unødig lang tid på. Det håber vi, at platformen kan afhjælpe,” siger Maria Nordfang.
Eksperter gennemgår materialet
Al materialet til Neurotorium udarbejdes af Lundbeckfonden selv i samarbejde med internationalt førende forskere og en række af fondens samarbejdspartnere. En gang årligt gennemgås det af et ekspertpanel bestående af 54 internationale forskere og eksperter.
Det giver brugerne garanti for, at materialet er validt, lyder det fra Maria Nordfang.
”Det fremgår af materialet på hjemmesiden, hvornår det er blevet uploadet, og hvornår det er blevet gennemgået af eksperterne. Vi gør det så transparent som muligt, så brugerne ved, hvad det er, de har med at gøre,” siger Maria Nordfang.
Tilsvarende materiale er bag betalingsmure
Materialet på Neurotorium tager udgangspunkt i forskning og viden, som allerede er publiceret, men på den nye platform formidles indholdet på en måde, så det ifølge Jan Egebjerg bliver lettere absorberbart og lettere tilgængeligt.
”Meget af den viden, som findes på det her område, taler ind i en meget snæver videnskabelig ramme, der ikke altid rammer publikum. Det kan samtidig være meget svært at finde frem. Vi forsøger at komme med en ’oversættelse’ af noget forholdsvist kompliceret materiale, og så fortæller vi baggrunden bag,” siger Jan Egebjerg.
Ifølge forskningsdirektøren adskiller platformen sig fra andre tilsvarende værktøjer ved, at den er gratis at tilgå.
Vi rækker ud til nogle, som ikke nødvendigvis har råd til at være medlem af de her selskaber. De kan nu få adgang til højtkvalificeret materiale
Jan Egebjerg – Forskningsdirektør, Lundbeckfonden
”Andre videnskabelige selskaber har tilsvarende materiale indenfor deres specifikke områder. Men det er meget fragmenteret, og man skal betale for at få adgang til det. Man kan heller ikke altid være sikker på lødigheden af det. Med Neurotorium rækker vi ud globalt. Vi rækker ud til nogle, som ikke nødvendigvis har råd til at være medlem af de her selskaber. De kan nu få adgang til højtkvalificeret materiale,” siger Jan Egebjerg.
- Så der er ikke risiko for, at I om et år har lagt Neurotoriom ind bag en betalingsmur?
”Nej. Det er et must for os, at det har vi ikke,” lyder det fra Jan Egebjerg.
Hvor mange ressourcer Lundbeckfonden har kastet efter den nye platform, ønsker fonden ikke at oplyse. Men Jan Egebjerg understreger, at projektet har været – og stadig er – en af fondens ”topprioriteter.”