Et nyt partnerskab mellem staten, Kommunernes Landsforening og tre fonde lancerer nu et initiativ, der med i alt 86 millioner kroner skal understøtte læring og trivsel hos børn i udsatte positioner og hjælpe dem med at indhente det faglige efterslæb efter corona-nedlukningerne.
Største bidragyder er Novo Nordisk Fonden, som støtter initiativet med 50 millioner kroner, oplyser parterne i en pressemeddelelse.
Det er vigtigt for os, at vi sammen kan slå ring om børnene i bredt offentligt-privat partnerskab med staten og kommunerne
Søren Nedergaard – Chief Operating Officer, Novo Nordisk Fonden
Baggrunden er, at skolebørn i udsatte positioner har været hårdt ramt af corona-nedlukningerne. De har lært mindre under de lange perioder med hjemmeundervisning, og for manges vedkommende er tiden væk fra kammerater og skole gået ud over lysten til at lære.
Derfor har regeringen, et bredt flertal af Folketingets partier samt Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden og Egmont Fonden besluttet at investere i særlige undervisningsindsatser for børn i udsatte positioner.
Det sker i 25 kommuner med en særlig stor andel af børn i målgruppen. Udvælgelsen af kommunerne er sket på baggrund af registerdata.
De indsatser, der sættes i gang, kan for eksempel være undervisning i små grupper, en ekstra lærer eller ressourceperson eller intensive læringsforløb.
Jeg ser i høj grad samarbejdet som et nybrud – som et godt eksempel på, hvordan vi alle under covid-19 har måttet nytænke måden, vi samarbejder på om konkrete samfundsproblemer
Astrid Krag – Social- og ældreminister
”Hos Novo Nordisk Fonden er vi glade for at kunne bidrage til at styrke læring og trivsel blandt de børn, der har mest brug for det. Det er vigtigt for os, at vi sammen kan slå ring om børnene i bredt offentligt-privat partnerskab med staten og kommunerne. Vi har høje forventninger til, at indsatsen kan skabe generel kapacitetsopbygning på skolerne, og at den indbyggede evaluering kan skabe viden om og forståelse for, hvordan vi på længere sigt sikrer de bedst mulige vilkår for børnene,” siger Søren Nedergaard, Chief Operating Officer hos Novo Nordisk Fonden, i pressemeddelelsen.
Ny måde at samarbejde på
Social- og ældreminister Astrid Krag betegner samarbejdet som ’et nybrud’ og et godt eksempel på en ny måde at løse samfundets problemer.
”Vi står over for en meget stor opgave med at hjælpe de her børn til at genfinde lysten til læring og støtte dem, så de ikke fagligt kommer bagud i deres videre skolegang. Ved at investere ekstra i de mest udsatte børn og unge kan vi forhåbentlig forhindre, at ulighed i uddannelse bliver større som følge af covid-19.
Stor tak til fondene og partnerskabet for at støtte en vigtig sag. Jeg ser i høj grad samarbejdet som et nybrud – som et godt eksempel på, hvordan vi alle under covid-19 har måttet nytænke måden, vi samarbejder på om konkrete samfundsproblemer. Det håber jeg, at vi kan tage med os fremover," siger Astrid Krag.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil understreger, at nedlukningen har ramt nogle børn hårdere end andre.
”Dem skal vi give et ekstra rygstød, så de kan finde sig til rette igen i skolen og få hjælp til at følge med i det faglige. Derfor skal der lyde en stor tak til fondene og partnerskabet for, at de vil være med til at lave skoleunderstøttende indsatser. Det er et fælles ansvar at løfte de mest udsatte børn, og det er kun godt, at vi står sammen om løsningerne," siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Læs mere om offentlig-fondslige partnerskaber her.
Fakta om initiativet for udsatte børns trivsel og læring
- Der er i alt afsat 86 mio. kr. til initiativet.
- Heraf udmøntes nu i alt 77 mio. kr. til længerevarende undervisningsindsatser. 27 mio. kr. er statsligt finansieret, mens Novo Nordisk Fonden støtter med 50 mio. kr.
- Midlerne udmøntes til 25 udvalgte kommuner, der er udvalgt på baggrund af registerdata
- Kommunerne kan få hjælp og vejledning til indsatserne fra Socialstyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
- Der er i sommer udmøntet knapt ni mio. kr. til ferielejre og aktiviteter for udsatte børn og unge. Heraf var fem mio. kr. statsligt finansieret, mens Villum Fonden støttede med knap fire mio. kr.
- Initiativet evalueres af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd). Hertil støtter Egmont Fonden initiativet med viden om udsatte børns læring og uddannelse.