Med en ambition om at bane vejen for at kurere hudsygdomme skruer Leo Fondet nu gevaldigt op for uddelingerne. Sidste år uddelte den erhvervsdrivende fond 217 millioner kroner. Det tal skal mere end fordobles – til 500 millioner kroner årligt i 2030.
Opjusteringen af fondens strategi og ambitionerne frem mod 2030 hænger tæt sammen med de seneste års arbejde inden for både fondens filantropiske aktiviteter, investeringer og tilpasningen af datterselskabet Leo Pharma, der i det netop offentliggjorte regnskab for 2023 har hentet knap 80 procent af sin omsætning via produkter inden for hudsygdomme.
”Med de seneste års strategiske arbejde er der opstået en modenhed, der gør, at vi nu kan læne os længere frem og med troværdighed sige, at vi kan gøre en forskel inden for hudsygdomme. Vi har en plads, vi har en stemme, og med fremtidsudsigterne for både fonden og Leo Pharma hæver vi nu ambitionerne og øger uddelingerne markant,” fortæller Peter Haahr, administrerende direktør i Leo Fondet.
En global nichestrategi
Selvom Leo Fondets fundats giver mulighed for at støtte mere bredt til ”medicin, kemi og farmaci”, så fortsætter fonden altså sit fokus på huden i sin uddelingsstrategi.
”Med de penge, vi har til rådighed, er det her, vi mener, vi kan gøre en mærkbar forskel. Så vi vil fortsat forfølge vores nichestrategi og støtte forskningen i huden og hudsygdomme, og det vil vi gerne gøre globalt,” siger Peter Haahr.
Ifølge fonden er hudsygdomme blandt de mest almindelige sundhedslidelser, der rammer omkring hver tredje af os. Behandlingsmulighederne for de omkring 3.000 eksisterende hudsygdomme er væsentligt forbedret, men mange patienter mangler stadig effektiv behandling, lyder fondens analyse.
Den udfordring vil fonden gerne være med til at løse via ambitionerne for 2030.
”Leo Fondet bygger på en stolt historie med forskning i og behandling af hudsygdomme som omdrejningspunkt, lige siden Leo Pharma for knap 60 år siden lancerede deres første produkt inden for hudsygdomme – Fucidin,” siger Peter Haahr.
Lidt bredere uddelingsstrategi
Selvom Leo Fondet fortsætter sit fokus på hud og hudsygdomme, så vil fonden med løftet i bevillingsniveau også gå en anelse bredere ud.
Det kunne være støtte til forskning i autoimmune sygdomme i bredere forstand, fordi bedre viden om grundlæggende sygdomsmekanismer også vil kunne komme mennesker med hudsygdomme til gode
Peter Haahr – Administrerende direktør, Leo Fondet
”Kernen frem mod 2030 er fortsat hud og hudsygdomme, men i og med at vi sætter flere penge i spil, så vil vores uddelingsstrategi også have fokus på den yderste del af kernen. Det kunne være støtte til forskning i autoimmune sygdomme i bredere forstand, fordi bedre viden om grundlæggende sygdomsmekanismer også vil kunne komme mennesker med hudsygdomme til gode,” siger Peter Haahr.
Et andet eksempel kunne være støtte inden for systems medicine – discipliner og forskningsområder inden for biologi, genetik, dataanalyse og informationsteknologi, som i udgangspunktet ikke har fokus på hud, men som i sidste ende kan være med til at forbedre den individuelle patients livskvalitet, fordi diagnostik og behandling bliver bedre tilpasset den enkelte.
Mellem 50 og 75 procent i Danmark
Gennem de sidste 10 år har Leo Fondet bevilget i alt 1,2 milliarder kroner. Heraf godt halvdelen - 694 millioner kroner - til forskere på forskningsinstitutioner i mere end 20 lande.
Derudover har fonden givet 436 millioner til langsigtede strategiske forskningscentre – herunder 400 millioner kroner til Leo Foundation Skin Immunology Research Center under Københavns Universitet.
36 millioner kroner er brugt på Skabelse og deling af viden, og 45 millioner kroner på Fremtidens forskere og synlighed.
Fakta om Leo Fondet
- Stiftet i 1984 af medicinalselskabet Leo Pharmas ejer Knud Abildgaard
- En erhvervsdrivende fond med det primære formål at sikre videreførelsen af Leo Pharma
- Fondens formue var med udgangen af 2023 på 16,5 mia. kr
- Uddelte 217 mio. kr. i 2023. Et beløb der stiger til 275 mio. kr. i 2024
- Bestyrelsesformand i den 11 personers store bestyrelse er Lars Olsen
- Adm. direktør siden den 1. september 2021 er Peter Haahr, der kom fra et job som finansdirektør i Novo Holdings
Fordelingen mellem de forskellige ben, forventer Peter Haahr, nogenlunde vil fortsætte med det øgede bevillingsniveau.
”Vi vil gerne have lidt fleksibilitet, for vi vil gerne have mulighed for at kunne støtte gode ideer, når de kommer ind. Men den historiske fordeling er nok ikke helt skæv i forhold til de fremtidige uddelinger,” siger han.
I samme årti er omkring 75 procent uddelt i Danmark. Et isoleret kig på 2023 viser til gengæld kun 44 procent af uddelingerne i Danmark.
”Lidt på forventet efterbevilling af bestyrelsens godkendelse af fremtidige større strategiske satsninger i Danmark, tror jeg, at niveauet mellem 50 og 75 procent på danske uddelinger kommer til at passe fremadrettet.”
Vækst i antal ansatte
Ambitionen om årlige uddelinger på en halv milliard kroner fra 2030 kommer også til at kræve ekstra personale hos Leo Fondet. Lige nu søger fonden to ekstra medarbejdere til uddelingsteamet, hvor der i dag sidder tre medarbejdere.
”Med udgangen af 2024 forventer vi at være 15 ansatte i Leo Fondet – inklusiv vores to medarbejdere på museet i Ballerup,” siger Peter Haahr.
”Vi arbejder ud fra en filosofi om crawl, walk, run. Altså vi skal kunne kravle, før vi kan gå, og inden vi kan løbe. Så de sidste år har vi sat vores uddelingsapparat op med systemer og processer, og nu er vi klar til at se frem mod 2030 og komme i løb,” fortsætter han.
To nye virkemidler i jubilæumsår
Allerede i indeværende år øger fonden uddelingerne til 275 millioner kroner. Hvor Leo Fondet sidste år lancerede to nye virkemidler i form af Serendipity grants og Dr. Abildgaard Fellowships, søsætter fonden endnu to nye filantropiske virkemidler i år.
Det ene program skal støtte videnskabelig netværksaktivitet – blandt andet møder og konferencer inden for hud og forskning i hudsygdomme.
Det andet skal støtte talentudvikling og internationalt samarbejde inden for de samme områder ved at bevilge penge til udveksling af forskere til og fra Danmark fra tre måneder og op til et år.
2024 er jubilæumsår for Leo Fondet. Den 20. august er det præcis 40 år siden, at Leo Pharmas ejer Knud Abildgaard grundlagde fonden. Jubilæet markeres med en jubilæumspris på fem millioner kroner til en aktiv forsker, det har gjort en ekstraordinær indsats for hudforskningen i Danmark siden 1984.
Børsnotering om et par år
Som en del af fondens strategi frem mod 2030 er der sat gang i sidste etape i forhold til ejerstrukturen af Leo Pharma med en fondsbørsnotering som endemål. Som tidligere fortalt her på Fundats lukkede Leo Fondet i 2021 den svenske kapitalfond Nordic Capital ind som mindretalsinvestor.
I dag ejer Leo Fondet cirka 80 procent af Leo Pharma, og Nordic Capital cirka 20 procent. Samtidig har Nordic Capital et sæde i bestyrelsen hos Leo Pharma samt en observatør.
”Sammen med Nordic Capital hjælper vi med at udvikle Leo Pharma frem mod en børsnotering. Vi har fuldt fokus på at støtte Leo Pharma i den ambitiøse vækstplan, de har for at blive en profitabel og bæredygtig virksomhed. Transformationen forløber samlet set som planlagt, og vi sigter mod en børsnotering om et par år,” fortæller Peter Haahr.
Regnskabet for Leo Pharma viser fortsat underskud på bundlinjen på 3,6 milliarder i 2023. Til gengæld er der kommet plus på selve driften. Derudover har selskabet de seneste par år skiftet ud på mange ledelsesposter med både ny administrerende direktør, ny finansdirektør og ny produktionsdirektør.
”På stort set alle parametre har vi bevæget os nærmere på at kunne realisere en børsnotering,” siger Peter Haahr.
Også i 2024 forventes der dog negativt nettoresultat hos Leo Pharma, så hvornår potentielle investorer kan bladre i et børsprospekt, kan Peter Haahr ikke sige mere præcist end ”om et par år”.
Nemmere adgang til kapital
Når børsnoteringen bliver en realitet, kan han dog med sikkerhed sige, at det bliver med en ejerskabsstruktur i form af a-aktier til Leo Fondet og b-aktier til Nordic Capital og øvrige investorer.
”Samtidig vil Leo Fondet fortsat eje en aktiepost, der giver fonden flertallet af aktierne og stemmerettighederne, så vi skal have mere end 50 procent,” pointerer Peter Haahr.
Når Leo Fondet arbejder målrettet mod en børsnotering, handler det om at forfølge en langsigtet udviklingsplan, som fondens bestyrelsesformand Lars Olsen allerede søsatte i 2016.
En plan, der skal sikre en optimal fondsejerskabsmodel, der kan varetage det langsigtede ejerskab af Leo Pharma bedst muligt og understøtte selskabet i at blive en global markedsleder indenfor lægemidler til mennesker med hudsygdomme.
Det at få en bredere ejerkreds, få andre øjne på og andre perspektiver ind vil være med til at motivere og udvikle selskabet.
Peter Haahr – Administrerende direktør, Leo Fondet
”Vi tror på, at en børsnotering er den bedste måde, vi kan sikre langsigtet videreudvikling af Leo Pharma. Det at få en bredere ejerkreds, få andre øjne på og andre perspektiver ind vil være med til at motivere og udvikle selskabet. Samtidig giver en børsnotering også yderligere fleksibilitet til at kunne rejse kapital til vækst og udvikling af selskabet,” siger Peter Haahr.
Flere alternative investeringer
Med udgangen af 2023 er Leo Fondets formue på 16,5 milliarder kroner. Året gav fonden et afkast på investeringer på 1,7 milliarder kroner.
Særdeles tilfredsstillende, hvis man spøger Peter Haahr. Frem mod 2030 er ambitionen dog at skabe grobund for et endnu større afkast.
Her lyder strategien på i stigende grad at flytte fondens investeringer over i alternative investeringer; private Equity fonde, infrastrukturfonde med videre.
”Frem mod 2030 vil vi stille og roligt bevæge os mere over i de alternative investeringer, søge et øget afkast i vores illikvide investeringer og samtidig reducere den likvide del, hvor en meget stor del af vores investeringer ligger i dag,” siger Peter Haahr.