Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.
Regeringens mål om en 70 pct. reduktion af CO2-udledningen inden 2030 er bestemt meget ambitiøst, og der står ikke noget i Parisaftalen om, hvor meget hvert enkelt land nødvendigvis skal reducere sin CO2-udledning. Men nuværende beregninger viser, at hvis vi i Danmark reducerer vores CO2-udledning med 70 pct., kan vi faktisk nå at blive CO2-neutrale i 2040 og dermed bidrage til at indfri Parisaftalens temperaturmål på maksimum 1,5 graders stigning, så vi kan holde klodens økosystemer i bedre balance.
Vi bør derfor som et af verdens rigeste og mest velfungerende samfund gå foran og vise vejen, men vi skal selvfølgelig gøre det på en intelligent måde. Målet på de 70 pct. flugter med skiftende regeringers politiske linje siden 1990, selvom det nye mål kræver, at tempoet i reduktionen mere end fordobles frem mod 2030.
Tid til handling
Fordelen ved et visionært politisk mål som regeringens er, at det sætter en samlet retning for hele det danske samfund og giver mulighed for at sikre bedre rammevilkår for dansk erhvervsliv, så vi kan lykkes med en transformation af vores samfund til en CO2-lavøkonomi. En sådan omstilling er helt, helt afgørende for alle verdens lande, ikke mindst de rigeste, hvis vi skal undgå de enorme problemer, som forskningen peger på, at der vil opstå, hvis ikke vi handler nu. Desværre kan det ikke siges tydeligt nok, at vi har meget travlt, hvis vi skal nå Parisaftalens mål. Som FN’s generalsekretær António Guterres sagde ved FN’s seneste generalforsamling i New York i år: ”It is time for action”. Der er brug for radikale transformationer og ikke kun små trinvise forandringer.
Desværre kan det ikke siges tydeligt nok, at vi har meget travlt, hvis vi skal nå Parisaftalens mål.
Flemming Besenbacher – bestyrelsesformand, Carlsbergfondet
For at få et indtryk af omfanget af denne transformation kan jeg varmt anbefale at læse den nye FN-rapport , som professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet har skrevet sammen med 14 andre internationale forskere. Rapporten viser meget klart, at vi desværre ikke er på rette vej med mange af verdensmålene, så det er umiddelbart dyster læsning. Læg dertil, at flere og flere videnskabelige data viser, at det er tid til handling. De peger på smeltning af gletsjere i f.eks. Alperne og Himalaya og isen på Nord- og Sydpolen, en stigning i klodens globale temperaturer, mere ekstreme vejrforhold og ændringer i klodens biodiversitet, som vi allerede nu er vidner til.
Hvis alle mennesker på kloden har et forbrug, som det vi nu har i Danmark, kræver det fire kloder i forhold til ressourcer, og derfor er det vigtigt at omstille den økonomisk vækst til en mere cirkulær økonomi, hvor ressourcerne holdes i et lukket kredsløb. Vi har en forpligtelse som et rigt og ressourcestærkt land til at hjælpe med udvikling af intelligente løsninger, der kan sikre en bæredygtig global omstilling i tråd med FN’s 17 verdensmål.
70 pct.-målsætning tager ansvar og giver muligheder
Jeg ser regeringens 70 pct.-målsætning netop som et udtryk for, at man ønsker at leve op til dette globale samfundsansvar, og det kan skabe kæmpe muligheder for dansk erhvervsliv, hvis vi gør det på intelligent vis. Det er jo ikke blot regeringen, der støtter op om en 70 pct. CO2-reduktion. Alle partier med undtagelse af ét har udtrykt meget klart, at de også vil arbejde for en bæredygtig transformation af Danmark. Med en så entydig politisk retning får dansk erhvervsliv en klar rettesnor, som de kan basere deres fremtidige langsigtede investeringer og forskning på. Dét er det afgørende. Samtidig betyder det forhåbentlig også, at dansk erhvervsliv får bedre rammevilkår til at foretage de nødvendige investeringer og til at bedrive den forskning og udvikling, der skal til. For vi kommer ikke i mål uden massive private investeringer.
Hvis alle mennesker på kloden har et forbrug, som det vi nu har i Danmark, kræver det fire kloder i forhold til ressourcer, og derfor er det vigtigt at omstille den økonomisk vækst til en mere cirkulær økonomi, hvor ressourcerne holdes i et lukket kredsløb.
Flemming Besenbacher – bestyrelsesformand, Carlsbergfondet
Samtidig vil jeg dog klart understrege, at vi skal undgå symbolpolitik. Med det mener jeg, som visse har lagt op, at vi ikke blot skal se på Danmarks CO2-udslip, men derimod anskue vores beslutninger og handlinger i et globalt perspektiv. Det hjælper ikke, at danske virksomheder og dansk landbrug f.eks. flytter til Polen, og der producerer under mindre bæredygtige forhold. Det vil ikke hjælpe på klodens klimaregnskab, og endda også resultere i mindre vækst og velstand i Danmark. Det hele handler om klodens bæredygtighed, ikke blot lille Danmarks.
Gyldne muligheder
Hvis vi griber fremtidens udvikling an på den rigtige og intelligente måde og går foran og udvikler nye grønne løsninger, som alle verdens lande efterspørger lige nu, kan vi skabe gyldne muligheder for Danmark og dansk erhvervsliv. Vi er allerede verdensførende inden for en lang række vigtige sektorer, som, f.eks. energi, vand, shipping og fødevarer. Det gælder også dansk landbrug. Mange landes økonomi afhænger fortsat af landbrugssektoren, så kan vi i Danmark formå at komme med grønne og innovative løsninger til landbruget, kan vi ikke blot medvirke til at forbedre klimaet i hele verden, men også hjælpe dansk landbrug rigtig meget. Vi har allerede set det med vind, hvor vi i dag er blandt verdens bedste.
Med en så entydig politisk retning får dansk erhvervsliv en klar rettesnor, som de kan basere deres fremtidige langsigtede investeringer og forskning på. Dét er det afgørende.
Flemming Besenbacher – bestyrelsesformand, Carlsbergfondet
Vi er også et foregangsland inden for cirkulær økonomi, og det skal vi fortsætte med at være. Vi skal videre med en omstilling fra lineær til cirkulær økonomi baseret på de fire R’er; reduce, reuse, recycle og rethink. Ellers kommer vi ikke i mål med regeringens 70 pct.-målsætning – eller Parisaftalen for den sags skyld. Vi kan ikke komme i mål, hvis vi kun fokuserer på vedvarende energi og energieffektivitet. En ny rapport viser, at disse to områder ”kun” adresserer 55 pct. af CO2-udledningen. De sidste 45 pct. skal hentes ved at ændre den måde, som vi producerer på. Derfor er overgangen til en mere cirkulær økonomi helt afgørende. Jeg var formand for den tidligere regerings advisory board for cirkulær økonomi, og jeg valgte en gylden forside til vores rapport. Hvorfor? Fordi der uomtvisteligt er gyldne muligheder for dansk erhvervsliv og det danske samfund, hvis vi lykkes med en cirkulær omstilling med fokus på de fire R’er.