Ingen aktionærer, ingen anpartshavere og ingen generalforsamlinger.
Erhvervsdrivende fonde er ejerløse, og derfor ligger hele ansvaret for både donationer og fondsstyring hos den til enhver tid siddende bestyrelse, som ofte er selvsupplerende.
Det stiller særlige krav til revisorfirmaerne, som er tiltænkt rollen som offentlighedens tillidsrepræsentanter i fondene. Det fortæller ekspert i erstatningsret og erhvervsfondenes ledelsesansvar, advokat Søren Bergenser.
”Det er krævende at være revisor for fonde,” siger han
Udover revision af økonomi og regnskab er revisorerne nemlig forpligtede til løbende at sikre, at fondsledelsen overholder uddelingsformålene, fondens vedtægter og erhvervsfondsloven.
Revisionen bliver dermed fondsmyndighedens forlængede arm i mange og væsentlige sammenhænge og spiller derfor en afgørende rolle for hele fondskonstruktionen
Søren Bergenser – Advokat og ekspert i erstatningsret og erhvervsfondenes ledelsesansvar
”Revisionen spiller – eller bør i hvert fald spille – en væsentlig rolle på erhvervsfondsområdet. Dels som følge af det forhold, at erhvervsdrivende fonde er selvejende institutioner og altså uden en ejerkreds til at ’holde øje’. Men også fordi de har minimum én årlig kontakt med fonden, og dermed løbende ser, hvad der er passeret i fonden,” siger Søren Bergenser.
Og skulle det ske, at fondsledelsen har den mindste smule slinger i valsen, skal revisorerne straks indberette problemerne til fondstilsynet. Det indskærpede Folketinget i forbindelse med den nye erhvervsfondslov fra 2015.
”Revisionen bliver dermed fondsmyndighedens forlængede arm i mange og væsentlige sammenhænge og spiller derfor en afgørende rolle for hele fondskonstruktionen og tilsynet med fondene. Derfor kræver det meget betydelig indsigt i fondes forhold, både generelt i forhold til lovgivningen om fondes forhold, men også i forhold til forståelsen af den konkrete fond og dens rådemæssige begrænsninger i relation til fondens formåls- og uddelingsbestemmelser i vedtægterne,” siger Søren Bergenser.
På trods af at der kun findes 1.369 erhvervsdrivende fonde, er udførelsen af den specialiserede revisormetier fordelt på hele 177 forskellige revisionsselskaber.
Det viser Fundats opgørelse over de revisorer, som erhvervsfondene har indberettet i cvr-registreret (se tabel under artiklen).
”Jeg har ikke nogen holdning til, om 177 revisionsfirmaer er et hensigtsmæssigt antal. Men det væsentligste er for mig at se, at de har de nødvendige kompetencer på plads. Retspraksis om erstatningsansvar viser, at det er tvivlsomt om dette er tilfældet - for eksempel i sagerne om Bergiafonden, Traugott Møller-fonden og Wonderful Copenhagen og flere andre. Det gælder også i de ganske mange sager om for højt vederlag til bestyrelsen. I de fleste tilfælde viser praksis, at revisor ikke reagerer sådan som de skal i forhold til fondsmyndigheden eller over for bestyrelsen,” siger Søren Bergenser.
’Big five’ sidder på 60 pct.
Selvom de knap 1.400 erhvervsfonde altså revideres af ganske mange forskellige revisorfirmaer, så er koncentrationen på markedet for fondsrevision alligevel relativ høj.
Således sidder de fem største revisionsselskaber til sammen på 60 procent af erhvervsfondsmarkedet, viser Fundats opgørelse. Det betyder, at i hvert fald de største revisionsfirmaer får en del rutine med at revidere erhvervsfonde.
Således har BDO, EY, Beierholm, PwC og Deloitte tilsammen 810 erhvervsdrivende fonde.
Det er dog særligt PwC, EY og Deloitte, som sidder på den absolutte fondselite, når man ser på størrelsen af de selskaber, som fondene har helt eller delvist ejerskab af.
Vi har jo set en stigende værdiskabelse og akkumulering af kapital, som dels skal investeres, og dels skal uddeleles
Martin Faarborg – Partner, Deloitte
Med 193 erhvervsdrivende fonde i kundeporteføljen er Deloitte det mest populære revisorfirma. Og selvom fondene ikke udgør det største forretningsområde i revisionspartnerselskabet, så er erhvervsfondene alligevel et højt prioriteret segment for Deloitte.
”Erhvervsfondsområdet er et strategisk vigtigt område for os på grund af fondenes ejerskab af større danske erhvervsvirksomheder, og fordi fondsmodellen er så vigtig og unik for Danmark og dansk erhvervsliv,” siger partner i Deloitte, Martin Faarborg.
På Deloittes kundeliste er flere af de fonde, der er medejere af store betydningsfulde selskaber i dansk erhvervsliv – eksempelvis Leo Fondet, Lego Fonden og William Demant Fonden.
Derudover reviderer Deloitte også en række erhvervsfonde, hvis primære formål er at få formuen til yngle, så der kan blive flere penge til almennyttige projekter og samfundsforandrende indsatser. Og netop den stigende professionalisering af fondenes filantropiske virke har været en medvirkende årsag til, at Deloitte i årrække har fokuseret på at tiltrække flere erhvervsfonde.
”Vi har jo set en stigende værdiskabelse og akkumulering af kapital, som dels skal investeres, og dels skal uddeleles. Det forudså vi allerede for fire til fem år siden i nogle af vores analyser, der estimerede, at uddelingsomfanget ville stige op til omkring 25 mia. kr. for hele fondsområdet. Derfor tænkte vi, at vi selvfølgelig også skulle være med til at spille en aktiv rolle i forhold til at hjælpe vores kunder med at investere og uddele med fokus på parametre som impact, så de kan gøre en større forskel,” siger Martin Faarborg.
Han fortæller, at Deloitte derfor i 2016 etablerede et CFO-netværk for de 10 største erhvervsdrivende fonde i Danmark. Derudover faciliterer Deloitte et netværk for direktører i store fonde, der har særligt fokus på impact-overvejelser.
Passion for fondsverden
Men også internt i Deloitte er erhvervsfondene et interessant område netop på grund af de dobbelte formål og kombination af erhverv og filantropi.
”Internt i vores organisation spiller satsningen på området også den rolle, at det er med til at skabe fokus og uddanne unge revisorer i at blive passionerede for fondsverden i forhold til, at den gør så meget godt. Det er der desværre stadig mange mennesker i Danmark, som ikke er klar over. Det er ikke helt tydeligt for mange danskere, hvor stor en positiv og afgørende rolle de erhvervsdrivende fonde faktisk spiller for det danske samfund særligt inden for områder som forskning, kunst og kultur. Men jo også ift. beskæftigelse, vækst og velstand qua de virksomheder, som de ejer,” siger Martin Faarborg.
Når vi lægger så meget energi i det – både med konferencer og fondshåndbøger, så er det jo fordi vi vil holde os selv og vores medarbejdere skarpe og vise markedet at vi investerer i det her
Christian Fredensborg Jakobsen – Partner, PwC
Også for Pricewaterhouse Coopers (PwC) udgør erhvervsfonde et væsentligt satsningsområde.
”Det ligger i PwCs purpose, at vi gerne vil bidrage til at skabe tillid i samfundet. Derfor vil også gerne bidrage til at synliggøre fondenes værdiskabelse i samfundet, og vi vil gerne være med til at understøtte, at lovgiverne sikrer gode rammevilkår for fondsejerskabet i Danmark,” siger partner i PwC Christian Fredensborg Jakobsen.
Med 168 erhvervsfonde indtager PwC andenpladsen på listen over erhvervsfondenes foretrukne revisorer. PwC kan dog prale med at have flest af de allerstørste moderfonde blandt kunderne – for eksempel Novo Nordisk Fonden, Carlsbergfondet og A. P. Møller Fonden.
PwC har lige som Deloitte i flere år arbejdet på at positionere sig på markedet for erhvervsdrivende fonde – blandt via udgivelsen af det omfattende fondsretlige opslagsværk Fondshåndbogen.
”Når vi lægger så meget energi i det – både med konferencer og fondshåndbøger, så er det jo fordi vi vil holde os selv og vores medarbejdere skarpe og vise markedet at vi investerer i det her. For så bliver vi spurgt til råds både af vores egne kunder og andre,” siger Christian Fredensborg Jakobsen.
Stigende kompleksitet
Christian Fredensborg Jakobsen oplever, at bl.a. mere regulering og fokus på god fondsledelse har medført en øget kompleksitet på fondsområdet, som gør, at der udover revisionsopgaverne også er en stigende efterspørgsel på rådgivningssiden.
”Vi synes, at fondene er en disciplin i sig selv, og vi bruger ret meget energi – også internt – på at løfte niveauet hos de folk, der skal arbejde med erhvervsdrivende fonde. Det er vigtigt, at fondene får den rigtige rådgivning, og at folk kender reglerne både på skat, regnskab og fondsretten,” siger Christian Fredensborg Jakobsen.
Netop det specialiserede fagområde, som udover de klassiske regnskabsmæssige discipliner er præget af begreber som stiftervilje, almennytte og konsolideringsfradrag, gør det ofte ressourcekrævende at være fondsrevisor. Især hvis man som Deloitte også har mange små og mellemstore erhvervsfonde:
”I praksis har de små og mellemstore fonde ikke så mange ressourcer, og derfor læner de sig i høj grad op af deres revisor for at sikre sig, at de nu er compliant med erhvervsfondslovgivningen og anbefalingerne om god fondsledelse. Det betyder, at vi også har en opgave i forhold til at hjælpe og uddanne kunderne i hvilke krav, de skal opfylde. Den rolle påtager vi os selvfølgelig meget gerne,” siger Martin Faarborg, der sidste år blev udpeget som medlem af Komitéen for God Fondsledelse.