Det har den seneste uge, nok engang, i høj grad været dansk forskning, som har nydt godt af fondssektorens økonomiske velvilje.
Første eksempel herpå kommer fra Novo Nordisk Fonden, som gennem sit langsigtede forskningslederprogram netop har uddelt 370 millioner kroner til 38 forskningslederes bestræbelser på at gøre nye opdagelser inden for sundhed, sygdom og bæredygtighed.
Dermed kommer Novo Nordisk Fonden op på at have uddelt 1,3 milliarder kroner gennem forskningslederprogrammet, oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Forskningsmidlerne skal blandt andet gå til at få ny viden om, hvordan virus såsom influenza og SARS-CoV-2, som forårsager COVID-19, påvirker kroppens stofskifte, og om det kan modvirkes, at vira formerer sig i kroppen.
Et andet projekt skal give større indsigt i, hvorfor forekomsten af knogleskørhed stiger med alderen og teste en mulig behandling af sygdommen, mens et tredje projekt skal give en bedre forståelse af, hvordan man kan benytte bakterier til at gøre afgrøder mere modstandsdygtige over for blandt andet tørke og sygdomme.
”Vi vil give dygtige forskere mulighed for at forfølge risikofyldte forskningsidéer og afprøve nye veje og tilgange til vigtige problemstillinger. Dette tager tid, men det er ofte også her, at nye væsentlige opdagelser sker,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO i Novo Nordisk Fonden, i pressemeddelelsen.
Forskningslederprogrammet støtter både yngre talenter, dygtige forskningsledere midtvejs i karrieren samt etablerede professorer på højt internationalt niveau.
Fondspenge til grøn omstilling i energi- og transportsektor
For at muliggøre den grønne omstilling inden for energi- og transportsektoren arbejder forskere på Aalborg Universitet på at udvikle hurtigere og billigere processer for design- og produktkvalificering af højeffektive og mere kompakte effektelektroniksystemer.
De bestræbelser bliver nu støttet med 19,6 millioner kroner fra Poul Due Jensens Fond i perioden fra 2021 til 2026.
Projektet er afledt af et længerevarende samarbejde med Grundfos´ udviklingsafdeling, og med fondens støtte vil forskerne gøre deres metoder og processer mere bredt tilgængelige for industrien.
"Vi vil transformere designprocessen, så tidskrævende og dyre prototype-iterationer i laboratoriet bliver erstattet af digitale design-iterationer. Vores vision er, at kun en enkelt fysisk prototype skal fremstilles for at opnå den ønskede funktion og effekt," siger professor Stig Munk-Nielsen fra Aalborg Universitet i en nyhed på fondens hjemmeside.
I alt fem ph.d´er og to postdocs bliver tilknyttet projektet over de næste fem år.
Støtte til grøn omstilling af blå økonomi
Det handler også om grøn omstilling i den næste af ugens udvalgte uddelinger. Velux Fonden har netop støttet et nyt projekt fra Verdensnaturfonden kaldet ’Grøn omstilling af Danmarks blå økonomi’ med 2,8 millioner kroner.
I en pressemeddelelse skriver Verdensnaturfonden, at projektet skal vise vejen for en blå økonomi, der både er miljømæssigt og økonomisk bæredygtig.
”Vi har i alt for mange år troet, at havet var uudtømmeligt, og at det kan tåle alt vores pres. Den nuværende miljøtilstand og forskningen fortæller os dog, at det modsatte er tilfældet. Så selv om havet rummer et stort potentiale for økonomisk vækst og innovation, må vi erkende, at udgangspunktet er, at råderummet for længst er opbrugt. Så vi er ganske enkelt nødt til at tænke bæredygtighed for havets og vores egen skyld. Den gode nyhed er jo her, at omstillingen er i gang, og grønne initiativer vinder frem,” siger Thomas Kirk Sørensen, der er sektionsleder for hav i WWF Verdensnaturfonden.
I projektet går Verdensnaturfonden i år og næste år i dialog med erhverv, finansinstitutioner, myndigheder, eksperter, interesseorganisationer og politikere om, hvordan alle parter kan bidrage til at vende skuden for havet i Danmark.
Projektet munder blandt andet ud i en køreplan for den grønne omstilling af det blå Danmark samt et topmøde, der samler alle aktører i en fælles snak om visioner og handlingspunkter.
Arbejdet skydes i gang i maj og juni med en serie af webinarer. Det første finder sted den 26. maj, hvor der blandt andet bliver stillet skarpt på den danske havplan med bidrag fra blandt andre Thomas Kirk Sørensen og folketingsmedlem Martin Lidegaard fra Det Radikale Venstre.
Nye bøger om verdensmål til brug i skolekøkkenerne
Fra grøn omstilling til bøger om verdensmål.
I foråret 2020 blev over 90.000 bøger om verdensmål til faget madkundskab leveret til flere end 600 skoler i Danmark, og Spar Nord Fonden har netop bevilget endnu et millionbeløb til projektet, så andet oplag af bogen kan komme i trykken.
Undervisningsmaterialet byder på viden om madspild, bæredygtighed og om, hvordan vi reducerer menneskets aftryk på naturen og samtidig laver god mad.
Materialet er gratis og tildeles efter først til mølle-princippet.
Materialet er skabt og produceret i et samarbejde mellem Danmarks Lærerforening, Foreningen for madkundskab, forfatteren Helle Brønnum Carlsen og Spar Nord Fonden, skriver fonden på Linkedin.
Penge til unges udvikling af kulturprojekter
Uddelingsrundturen slutter hos Tuborgfondet, som netop har besluttet at give 700.000 kroner til kulturfællesskabet KBH+ Askovfonden.
Pengene skal gå til at etablere en ny platform kaldet ”Ungskab”, hvor unge bestemmer og får ansvaret for at udvikle kulturprojekter.
Håbet er, at projektet giver de unge nye kompetencer inden for blandt andet projektledelse og giver dem mod til at søge job inden for kulturområdet.
Ifølge et opslag på Linkedin fra Tuborgfondet støttes projektet, fordi det er i tråd med fondens bestræbelser på at få flere unge godt i gang på arbejdsmarkedet.