Udviklingen i Afghanistan har stået højt på mediernes dagsorden den seneste tid, og ugens rundtur blandt udvalgte uddelinger fra fondssektoren starter da også i det krigshærgede og tørkeramte land.
Med en ny ekstraordinær bevilling på 50 millioner kroner til Dansk Røde Kors ønsker Ole Kirks Fond at hjælpe og støtte befolkningen i Afghanistan, hvor titusindvis af mennesker er drevet på flugt.
Der meldes om overgreb og drab på civile og mange sårede, og der er et ekstraordinært pres på hospitaler. Samtidig er infrastruktur blevet ødelagt, hvilket besværliggør adgang til livsvigtige forsyninger.
”Hele verden følger med i den kaotiske situation i Afghanistan og føler med befolkningen. Derfor er det et meget stort ønske for Ole Kirks Fond at kunne bidrage til Røde Kors’ arbejde med at afhjælpe den humanitære krise,” siger Karin Skjødt Hindkjær, der er direktør i Ole Kirks Fond, i en pressemeddelelse.
Bevillingen på 50 millioner kroner skal primært bruges inden for tre områder: Støtte til drift af sundhedsklinikker og hospitaler, psykologisk førstehjælp og aktiviteter primært målrettet kvinder, børn og unge samt distribution af mad og nødhjælpspakker.
Ifølge generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl vil fondsbevillingen gøre det muligt trods kaotiske omstændigheder at nå titusindvis af afghanere med sundhedsydelser og nødhjælpspakker.
”Afghanistan er i midten af en transition, og det er svært for afghanerne og for os at forudse resultatet. Men vi ved, at de humanitære behov er enorme. Siden 1. august har vi behandlet mere end 7.000 sårede patienter på egne eller støttede klinikker og hospitaler over hele landet. Vores medicinske teams vil fortsætte arbejdet og forventer at modtage patienter i de kommende måneder og år frem – både fra løbende kamphandlinger og fra ueksploderet ammunition. Det er hjerteskærende at se børn og unge mænd og kvinder, der har mistet lemmer på vores skadestuer. Den flotte bevilling er afgørende for det arbejde,” siger Anders Ladekarl.
Fondspenge skal bringe skoleelever tættere på virksomheder
Fra den kritiske situation i ét af verdens brændpunkter fortsætter uddelingsrundturen til Frederikssund, hvor Naturvidenskabernes Hus netop har indgået en samarbejdsaftale med Frederikssund Kommune, som skal bidrage til et endnu stærkere samarbejde mellem skoler og virksomheder.
Naturvidenskabernes Hus har fået en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på godt 4,4 millioner kroner til projektet ”SamSTEM”. Fondspengene skal bruges til at udbrede projektets mål om at bringe skoleelever og virksomheder tættere sammen.
”Vi vil gerne åbne flere unges øjne for mulighederne med en uddannelse inden for IT, teknologi, naturvidenskab og håndværk til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid. Det gør vi blandt andet ved at bygge bro mellem netop skoler og virksomheder, udvikle spændende og praksisnært undervisningsmateriale og forløb, der trækker tråde ud i virkeligheden. Vi vil gerne samarbejde med lærerne om at inspirere elever til for eksempel at bruge nye digitale teknologier og give dem lyst til at eksperimentere sig frem til nye løsninger på reelle udfordringer,” siger direktør for Naturvidenskabernes Hus, Maiken Lykke Lolck, i en pressemeddelelse.
Frederikssund Kommune har igangsat flere tiltag inden for skole-virksomhedssamarbejde, og borgmester John Schmidt Andersen (V) er meget glad for samarbejdet med Naturvidenskabernes Hus.
”Vi har i Frederikssund Kommune i mange år arbejdet på at skabe et godt skole-virksomhedssamarbejde til fordel for både elever og virksomheder. Senest har vi startet MakerVærket, som også vil blive en del af projekt SamSTEM. Jeg er overbevist om, at den opkvalificering af lærere samt de undervisningsforløb, som vil blive udviklet sammen med Naturvidenskabernes Hus, bliver et godt bidrag til vores elevers uddannelse og vores virksomheders muligheder for at rekruttere faglært arbejdskraft i fremtiden”, siger John Schmidt Andersen.
Hjælp til unge fra familier med alkohol- og stofproblemer
I Brøndby kan 120 unge fra familier med alkohol- og stofproblemer nu se frem til at få hjælp, når nonprofitorganisationen TUBA åbner sin 34. afdeling i kommunen.
Den Sociale Investeringsfond investerer 3,2 millioner kroner i projektet i Brøndby i perioden fra 2021 til 2024.
Hvis det lykkes for TUBA at sikre bedre trivsel og tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked for de unge, der kommer i behandling i Brøndby, skal kommunen betale investeringen tilbage til Den Sociale Investeringsfond.
”Med vores investering i børn og unge, der er vokset op i misbrugsfamilier i Brøndby, håber vi, at flere vil trives bedre og komme i uddannelse eller job. Det giver både mening menneskeligt, og det er en samfundsøkonomisk gevinst, når de unge er selvforsørgende,” siger fondschef i Den Sociale Investeringsfond Camilla Bjerre Damgaard i en pressemeddelelse.
Afdelingen i Brøndby åbner den 25. august.
Inkluderende fællesskaber under pres
I en nyhed på sin hjemmeside oplyser Velux Fonden, at den nu giver i alt 10,6 millioner kroner til fem projekter, der skal udvikle og afprøve nye metoder til at skabe inkluderende fællesskaber for udvalgte målgrupper – fra sårbare unge mænd og ensomme ældre til borgere med udviklingshæmning og børn med høretab.
Programchef Vibeke Lybecker fra Velux Fondens uddelingsområde for sociale indsatser i Danmark understreger, at samfundets fællesskaber har været sat under pres på grund af covid-19.
”Det har særligt ramt børn, unge, voksne og ældre i socialt udsatte positioner. Vi har derfor efterspurgt projektideer, der kan inkludere disse grupper i konstruktive fællesskaber. De udvalgte projekter kommer med innovative løsningsforslag på aktuelle problemstillinger og peger på nye metoder og veje til at skabe og organisere fællesskaber på,” siger Vibeke Lybecker.
Blandt de fem udvalgte projekter er et projekt i Aarhus, der vil bruge naturen som ramme til at styrke sårbare unge mænds forudsætninger for at opbygge fællesskaber og få job og uddannelse.
I alt har fonden i år afsat 55 millioner kroner til metodeudviklende sociale indsatser i Danmark, der giver mennesker i en udsat position mulighed for at deltage aktivt i samfundets fællesskaber.
Viden om globale problemer styrker unges tolerance
Fra inkluderende fællesskaber til menneskerettigheder og engagement i danske skoleklasser. Oplysningsprojektet Ask Why? Docs oplyser i en pressemeddelelse, at det vil forsøge at bringe menneskerettigheder og empati ind i klasseværelser over hele Danmark for at bekæmpe mobning og skabe internationalt udsyn og engagement hos eleverne.
Den A.P. Møllerske Støttefond har netop valgt at støtte oplysningsprojektet i en treårig periode, og det glæder The Why Foundation, som står bag projektet.
”Vi er meget glade og taknemmelige for den treårige støtte fra den A.P. Møllerske Støttefond. Det er centralt for kvaliteten at have en sikret kontinuitet og dermed styrke planlægning med skoler i hele kongeriget,” siger CEO Mette Hoffmann Meyer i en pressemeddelelse.
På en skole i Thisted oplever lærer Solvejg Jensen, at ideen med at lære de unge om verdens problemstillinger og få dem til at engagere sig i samfundsdebatten styrker de unges tolerance og forståelse for hinanden.
“Vi har faktisk oplevet, at elever, der ellers kunne drille eller sågar mobbe andre i klassen, ændrede adfærd. De forstod på en anden måde, at nogen havde det sværere end andre, og at der måske var en grund til, at en klassekammerat opførte sig anderledes. Det er en form for dannelse at være med hos Ask Why?,” siger Solvejg Jensen, der er klasselærer for en 8. klasse på Hannæs-Østerild Skole i Thisted.
Også Lauritzen Fonden støtter projektet med en treårig bevilling.
Fitness for alle på Bornholm
Rundturen blandt ugens udvalgte uddelinger slutter på Bornholm, hvor øens største idrætsforening Rønne og Viking Atletik netop har fået et nyt fitnesscenter med plads til alle, herunder også bornholmere med bevægelseshandicap.
Den nye bygning, der officielt blev indviet af H.K.H. Prinsesse Benedikte, har fået støtte fra blandt andre kampagnen ”Fitness for alle”, som arbejder for at gøre fitness tilgængelig for mennesker med bevægelseshandicap.
Partnerskabet bag Fitness for Alle består af Bevica Fonden, den filantropiske forening Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Danske Handicaporganisationer, DIF, DGI, Parasport Danmark og Bevæg dig for livet – Fitness.
”Med Fitness For Alle-projektet styrker vi vores idrætstilbud og vores sociale fællesskab, samtidig med at vi inkluderer nye målgrupper. Vi glæder os især over, at vi nu har fået bedre mulighed for at tiltrække mennesker med bevægelseshandicap og andre typer af funktionsnedsættelser. Vores nye hus kommer til at danne ramme om en mangfoldighed af idrætstilbud og socialt samvær, hvilket jeg ser som idrættens vigtigste element,” siger Claus Clausen, der er formand for foreningen Viking Atletik, i en nyhed fra Realdania.
Projektet i Rønne er det sidste af tre projekter, som bliver gennemført som led i ”Fitness for alle”. De to andre ligger i Gladsaxe og Gårslev.