Mens mange kulturinstitutioner landet over genåbner, står der det kommende halvandet år nedlukning på plakaten for Hofteatret.
Teatret på Slotsholmen i København, som åbnede helt tilbage i 1767, holder således lukket frem til december 2022, mens det restaureres for 73,5 millioner kroner.
Restaureringsprojektet realiseres i et tæt samarbejde mellem Teatermuseet i Hofteatret og Slots- og Kulturstyrelsen og med – som det hedder i en pressemeddelelse fra teatret – ”generøs fondsstøtte” fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Med sin placering på Slotsholmen er Hofteatret en del af Christiansborgkomplekset. Et kvart årtusindes virke har sat sine spor på teatret, og nu starter en nænsom restaurering af det historiske interiør og publikumsfaciliteter.
Derudover etableres der et helt nyt og større indgangsparti med café og butik.
”Det er en exceptionelt spændende periode, som vi netop nu befinder os i. Det er en nænsom transformation af de mere end et kvart årtusinde gamle interiører, som vil styrke Hofteatret som historisk attraktion – ja, hele stedets ånd, foruden oplevelsen af det gamle barokteater! Det vil ikke mindst løfte formidlingen af både Hofteatret og teaterhistorien og gøre den aktuel og relevant for nutidens besøgende, uanset hvem de er,” siger direktør Peter Teilmann i pressemeddelelsen.
Ny genstartspulje til kunstlivet
Vi fortsætter i det kunstneriske og kulturelle spor med nyheden om, at Ny Carlsbergfondet har oprettet sin anden genstartspulje på 50 millioner kroner til corona-nødlidende danske kunstinstitutioner.
Som følge af covid-19 og den første nedlukning af Danmark uddelte Ny Carlsbergfondet sidste år ekstraordinært 30 millioner kroner til danske kunstmuseer. Da kunstinstitutionerne fortsat er økonomisk trængte efter endnu en lang nedlukningsperiode, har Ny Carlsbergfondets bestyrelse besluttet at etablere en ny pulje på op til 50 millioner kroner.
Vi må også se i øjnene, at kunstinstitutionerne går en længere periode med stor usikkerhed i møde. Alene nedgangen i turister har store økonomiske konsekvenser for mange
Christine Buhl Andersen – Forkvinde, Ny Carlsbergfondet
Puljen er øremærket støtte, der kan bidrage til at afbøde de økonomiske konsekvenser af covid-19 med henblik på gennemførelse eller omlægning af publikums- og udstillingsaktiviteter.
”I tråd med den danske model, hvor vores kunstinstitutioner understøttes af stat, kommuner og fonde i fællesskab, har vi valgt at etablere en ny genstartspulje. Statens hjælpepakker under nedlukningerne og senest regeringens sommerpakke på 315 millioner kroner til kultur- og idrætsområdet er altafgørende. Men vi må også se i øjnene, at kunstinstitutionerne går en længere periode med stor usikkerhed i møde. Alene nedgangen i turister har store økonomiske konsekvenser for mange. Vores pulje skal bidrage til, at kunstinstitutionerne bedre kan omstille sig til den nye virkelighed,” siger forkvinde i Ny Carlsbergfondet Christine Buhl Andersen i en pressemeddelelse.
Kunstmuseer, kunsthaller og ikke-kommercielle udstillingssteder kan søge puljen frem til den 9. august.
Halv million til idérige studerende
Fra et økonomisk hårdt ramt kunstliv fortsætter uddelingsrundturen til Otto Mønsteds Fond, som netop for tredje gang har uddelt prisen ’Den Lyse Idé’ på i alt en halv million kroner.
Prisen blev i år overrakt til ingeniørstuderende Emma Hostrup fra Aarhus Universitet og Ph.d.- studerende Yong Liu fra DTU, som henholdsvis har udviklet nyskabelser indenfor tekstilgenbrug og sensor-teknologi.
Her ved vi i begge tilfælde, at pengene gør en forskel i at få et spirende potentiale til at vokse sig stærkt og bidrage til Danmarks udvikling og handel, som var noget af det, Otto Mønsted brændte så stærkt for
Nina Movin – Administrerende direktør, Otto Mønsteds Fond
Vindernes lyse idéer kan bidrage til at fastholde Danmarks førende rolle indenfor bæredygtighed og robotter, pointerer fonden i en pressemeddelelse.
Prisen er en hyldest til nogle af landets store forskertalenter og en økonomisk håndsrækning i den fortsatte udvikling af deres ideer. Den uddeles i to kategorier: Årets bedste Late-stage idé og Early-stage idé.
Vinderne af de to kategorier modtager hver 250.000 kroner.
”Det er fantastisk at følge de mange lyse ideer, der udvikles på landets universiteter, og have muligheden for at kunne støtte de bedste. Dette kan, som i år, være enten ideer i det tidlige stadie eller ideer, hvor der er etableret et testanlæg eller en prototype og de første kunder er fundet. Her ved vi i begge tilfælde, at pengene gør en forskel i at få et spirende potentiale til at vokse sig stærkt og bidrage til Danmarks udvikling og handel, som var noget af det, Otto Mønsted brændte så stærkt for,” siger Nina Movin, der er administrerende direktør i Otto Mønsteds Fond og A/S.
’Den Lyse Idé 2021’ blev overrakt af fondens bestyrelsesformand Bo Stærmose.
Novo Nordisk Prisen til tysk professor
Også Novo Nordisk Prisen 2021 er i den forløbne uge blevet uddelt, fortæller Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.
Prismodtager i år er den tyske professor Marco Prinz, som får prisen for sine nyskabende studier af, hvilke helt afgørende roller mikroglia-celler spiller i centralnervesystemet. Professorens banebrydende resultater danner grundlaget for nye koncepter inden for diagnostik og behandling af mennesker med sygdomme som multipel sklerose og Alzheimers sygdom.
Det er svært at forudsige, hvordan dette felt vil udvikle sig i løbet af de næste 10 år, men det udvider sig eksponentielt lige nu, nyder stor interesse og har potentiale til at kunne helbrede mennesker med nogle af disse invaliderende og dødbringende hjernesygdomme. Dette er stadig drivkraften i mit daglige arbejde
Marco Prinz – Professor og modtager af Novo Nordisk Prisen 2021
For sin indsats modtager Marco Prinz Novo Nordisk Prisen fra Danmarks største fond. Prisen er på fem millioner kroner.
”Marco Prinz er en enestående klinisk forsker, der er et lysende eksempel på, hvordan grundforskning og klinisk forskning kan forenes og skabe ny viden, som fører til paradigmeskift. Han har bidraget til at tegne et helt nyt billede af det medfødte immunsystems rolle i centralnervesystemet, hvorved funktionen og oprindelsen af hjernens mikroglia – og deres funktionelle forbindelse til tarmkanalen og mikrobiomet – er blevet belyst. Med Novo Nordisk Prisen 2021 anerkender vi prismodtagerens bidrag til at bygge bro over kløften mellem grundforskning og anvendt forskning inden for neuroimmunologi,” siger Jørgen Frøkiær, der er formand for komiteen, der uddeler prisen.
Marco Prinz er meget beæret over at modtage prisen.
”For 25 år siden var det svært at forestille sig, at jeg i dag ville modtage disse hædersbevisninger og udmærkelser, for på det tidspunkt var der ikke mange, der var opmærksomme på dette felt, så jeg accepterer prisen med stor ydmyghed og stolthed. Det er svært at forudsige, hvordan dette felt vil udvikle sig i løbet af de næste 10 år, men det udvider sig eksponentielt lige nu, nyder stor interesse og har potentiale til at kunne helbrede mennesker med nogle af disse invaliderende og dødbringende hjernesygdomme. Dette er stadig drivkraften i mit daglige arbejde,” siger professoren i fondens pressemeddelelse.
92 iltmaskiner til corona-hærget Indien
Rundturen blandt ugens udvalgte uddelinger slutter hos Poul Due Jensens Fond – eller rettere i Indien, som er hårdt ramt af en ny bølge af covid-19.
Poul Due Jensens Fond har netop bidraget med 250.000 kroner til at sende 92 iltmaskiner til Indien. Iltmaskinerne blev ved ankomsten modtaget af den danske ambassadør i Delhi Freddy Svane samt en repræsentant fra det indiske udenrigsministerium, skriver fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Næste skridt bliver at få maskinerne ud på landets hospitaler og covid-19 klinikker.
Nødhjælpsinitiativet er taget af det dansk-indiske handelskammer (IDCC). Maskinerne er leveret pro bono af logistikfirmaet Kuehne+Nagel.