”Det er en drøm, der går i opfyldelse.”
Så begejstret lyder reaktionen fra professor på Københavns Universitet Jakob Balslev Sørensen, når han beskriver de muligheder, som Danmark fremover får med etableringen af hjerneforskningsakademiet Neuroscience Academy Denmark (NAD). Akademiet er støttet af Lundbeckfonden med en programbevilling på 187,3 millioner kroner.
Jakob Balslev Sørensen, der får titel af videnskabelig direktør på NAD, ser frem til at kunne tilbyde ph.d.-studerende et ambitiøst fireårigt program, hvor de får en neurovidenskabelig forskeruddannelse i verdensklasse og kommer til at arbejde på projekter, der vil øge mulighederne for at forstå og behandle hjernesygdomme.
”De studerende bliver trænet i de bedste laboratorier i Danmark, og vi forventer, at det vil medvirke til, at nye samarbejder opstår på tværs af landet og mellem basalforskere og klinikere. Vi glæder os utrolig meget til at kunne slå dørene op og lære de nye ph.d.-studerende at kende. Vi satser på at rekruttere de bedste af de bedste fra Danmark og udlandet – og gøre dem endnu bedre,” siger Jakob Balslev Sørensen i en pressemeddelelse fra Lundbeckfonden.
Vi satser på at rekruttere de bedste af de bedste fra Danmark og udlandet – og gøre dem endnu bedre
Jakob Balslev Sørensen – Videnskabelig direktør, NAD
Neuroakademiet er resultatet af et flere år langt forløb mellem Dansk Selskab for Neurovidenskab, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet med Lundbeckfonden som sparringspartner. Der er tale om det første akademi af sin art inden for neuro-området i Danmark.
Lundbeckfondens bevilling er for perioden 2022-2028, hvor der i alt vil kunne gennemføres 48 ph.d.-forløb.
Fondspenge til 21 naturvidenskabelige forskningsprojekter
Vi bliver inden for forskningens verden med nyheden om, at Novo Nordisk Fonden støtter 21 naturvidenskabelige forskningsprojekter med i alt 60 millioner kroner. Hvert forskningsprojekt er blevet bevilget op til tre millioner kroner.
Professor Gemma Solomon ved Kemisk Institut på Københavns Universitet er blandt bevillingsmodtagerne. Hun kan med en bevilling på 2,9 millioner kroner til projektet ’Model Chemistry on Surfaces’ lave grundforskning, der på sigt kan lede til bedre kræftbehandling eller bedre udnyttelse af grøn energi.
”Projektet vil undersøge egenskaberne af enkelte molekyler på en overflade. Vores opdagelser kan give en fundamental indsigt i de elektroniske egenskaber af disse molekyler, og hvordan de udvikler sig, når de bliver påvirket af felter som for eksempel synligt lys. Disse processer er vigtige for blandt andet design af solceller til at lave grøn energi eller videreudvikling af fotodynamisk kræftterapi,” siger Gemma Solomon i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Ifølge Lene Oddershede, der er Senior Vice President for Natural & Technical Sciences i Novo Nordisk Fonden, er Gemma Solomons projekt er godt eksempel på, hvad fonden ønsker at støtte med projektbevillingerne inden for naturvidenskabelig forskning.
”Projektet er i udgangspunktet teoretisk, hvor modellerne guides af eksperimenter, der udføres hos en international samarbejdspartner. Denne vekselvirkning mellem teori og eksperiment er meget frugtbar for at opnå en dyb forståelse af systemet,” siger Lene Oddershede.
102 mio. kr. til 16 forskertalenter
Også Villum Fonden har den store tegnebog fremme og giver støtte til dansk forskning. I alt bevilger fonden 102 millioner kroner til 16 store forskertalenter inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning via ’Villum Young Investigator’.
Programmet har fokus på at tiltrække og fastholde dygtige yngre danske og udenlandske forskere på danske universiteter. Målet er at understøtte universiteternes udvikling af internationale forskningsmiljøer på højt niveau.
”Det er glædeligt, at disse unge forskere nu får mulighed for at udvikle deres egne imponerende ideer. Mange bakkes op af deres værtsinstitutter med solide karrieremuligheder. Det tegner godt for dansk forskning,” siger Thomas Bjørnholm, der er forskningsdirektør i Villum Fonden.
Det tegner godt for dansk forskning
Thomas Bjørnholm – Forskningsdirektør, Villum Fonden
Bevillingsmodtagerne er danske og udenlandske forskere tilknyttet en dansk forskningsinstitution. I programmet får de mulighed for at indgå i et forskerfællesskab med netværk og seminarer om blandt andet forskningsledelse.
De 16 udvalgte forskere får bevillinger på mellem seks og otte millioner kroner.
Fonden bevilgede midler under programmet for første gang i 2012 og har siden støttet i alt 200 yngre forskertalenter med en samlet bevillingssum på over 1,4 milliarder kroner.
Hjælp til Tonga efter vulkanudbrud
Ødelæggelserne er betragtelige, og store dele af vandforsyningen er ødelagt efter det undersøiske vulkanudbrud, der ramte østaten Tonga 15. januar. Nu er der hjælp på vej fra Ole Kirks Fond og Røde Kors, som med 520.000 kroner støtter uddelingen af drikkevand og nødhjælpspakker i Tonga.
Der er tale om hjælp til i første omgang 10.000 mennesker i form af presenninger, køkkensæt, hygiejnepakker og ikke mindst vand.
”Brønde og vandforsyning er ødelagt af saltvand fra tsunamien og nedfalden aske, og derfor er det helt afgørende at nå frem til befolkningen med drikkevand,” siger katastrofechef i Røde Kors Bjarke Skaanning i en pressemeddelelse.
Brønde og vandforsyning er ødelagt af saltvand fra tsunamien og nedfalden aske, og derfor er det helt afgørende at nå frem til befolkningen med drikkevand
Bjarke Skaanning – Katastrofechef, Røde Kors
Bjarke Skaanning fortæller, at der samtidig er behov for genetablering af infrastrukturen, og at indkomstgrundlaget for stort set alle indbyggere i Tonga skal bygges op igen.
Tonga er en nation med 105.000 indbyggere på 36 beboede øer, og særligt på de mindre øer og langs den vestlige kyststrækning er der massive ødelæggelser af blandt andet huse. Samtidig er hele Tonga dækket af et askelag på minimum to centimeter, som gør, at det kun er sikkert at bevæge sig rundt med ansigtsmaske, da asken indeholder mikroskopiske glaslignede partikler, der kan give kroniske lidelser ved indånding.
Hjælp til syriske flygtninge i Libanon
Vi bliver på det humanitære område med en bevilling på 40 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til initiativer, der forbedrer fremtidsudsigterne for unge syriske flygtninge i Libanon.
Krisen i Syrien påvirker fortsat hele regionen, herunder nabolandet Libanon, hvor omkring 1,5 millioner syriske flygtninge opholder sig. Situationen i Libanon er præget af politisk usikkerhed og økonomisk kollaps og er blevet yderligere forværret af covid-19-pandemien og eksplosionen i Beiruts havn i august 2020.
Børn og unge udgør omkring halvdelen af de syriske flygtninge i Libanon, og deres livskvalitet og fremtidsmuligheder hæmmes af manglende stabilitet, begrænset adgang til uddannelse og stigende arbejdsløshed. Novo Nordisk Fondens penge er målrettet tre projekter, der støtter udsatte unge i Libanon, og har til formål at forbedre de udsatte unges generelle levevilkår og muligheder.
To projekter fokuserer på at udvikle færdigheder og øge beskæftigelse, mens det tredje sigter mod at forbedre deres mentale sundhed og afbøde eftervirkninger af traumer.
”Disse tre ambitiøse projekter har alle til formål at styrke unge syriske flygtninge og andre konfliktramte unge både socialt og økonomisk og gøre dem selvhjulpne, så deres fremtidsmuligheder bliver bedre. Projekterne supplerer både hinanden og vores allerede etablerede partnerskaber i Libanon, og vi er meget glade for at støtte så stærke projekter,” siger Hanna Line Jakobsen, der er Senior Vice President på det sociale og humanitære område i fonden.
Demente får minder vækket til live med gamle film
Vi tager et ordentligt spring, både tematisk og geografisk, med ugens næste uddelingsnyhed, som er fra Den A. P. Møllerske Støttefond. Fonden har netop givet en bevilling på 2,45 millioner kroner til et projekt under Det Danske Filminstitut, der har særligt fokus på demente medborgere i Danmark.
Danske Biografer, der er brancheforening for biograferne i Danmark, skriver i en nyhed på foreningens hjemmeside, at Det Danske Filminstitut de seneste år i samarbejde med forskere, plejepersonale, pårørende og demensramte har gjort forsøg med at vække minder til live med historiske film.
Konceptet ’ErindringsBio’ har vist sig at være en god erindringsfremkaldende aktivitet, da levende billeder af for eksempel velkendte steder eller lyden af genkendelig musik kan vække hukommelsen.
På den måde kan film fastholde og udfolde den fortid, der undslipper en svigtende hukommelse, og danne basis for samtale mellem den demensramte og de pårørende.
Bevillingen fra Den A.P. Møllerske Støttefond betyder, at projektet nu kan rulles ud som et nationalt omsorgsprojekt på landets plejehjem og i biografer samt via en app.
“Vi er fra Filminstituttets side utrolig glade for, at vi med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond nu får mulighed for at sikre udbredelsen af ErindringsBio, som har vist sig at have et stort potentiale i arbejdet med mennesker med demens. Det er en fornøjelse at kunne søsætte et projekt, der så fint viser, hvad man kan opnå, når en overordnet ambition om digitalisering af filmarven går hånd i hånd med bestræbelsen på at få filmene ud i sammenhænge, hvor de kan skabe glæde og værdi – i dette tilfælde på en helt ny måde,” siger vicedirektør i Det Danske Filminstitut Jakob Buhl Vestergaard.
Kultur- og borgerhus i Rødby bliver restaureret
I Rødby kan der nu sættes gang i en storstilet restaurering af det lokale kultur- og borgerhus Pakhuset. Restaureringen muliggøres med en bevilling på 8,9 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
Med bevillingen bliver det kulturhistoriske pakhus sikret for eftertiden, og Rødby vil få et samlingssted, der året rundt kan rumme alsidige aktiviteter i unikke, bevaringsværdige rammer.
Ambitionen er at skabe et kultur- og borgerhus, som kan være omdrejningspunkt for fællesskab og sammenhold i byen, og som kan bidrage til vækst, bosætning, turisme og et aktivt kulturliv, skriver A.P. Møller Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Foreningen til bevarelse og aktivering af Pakhuset – dørtærsklen til Danmark har siden 2015 arbejdet på at holde gang i aktiviteterne i huset og bidrage til byudvikling. Det har blandt andet resulteret i talrige arrangementer og et minimuseum.
Gammel tørvefabrik bliver museum og mødested
Vi slutter i landsbyklyngen Midt i Norddjurs Kommune, der består af seks større og godt 20 mindre landsbyer. Her skal en tidligere tørvefabrik være både lokalmuseum og mødested for hverdagslivets fællesskaber.
Mellem marker, mose, skov og hede ligger Stenvad Mosebrugscenter i en gammel tørvefabrik. Bygningen får nu en ny dobbeltfunktion som lokalmuseum og mødested. I den fornyede bygning vil der være plads til hverdagens fællesskaber. Her kan man mødes og snakke eller bruge væve- og træværksteder til kreativ udfoldelse, og der bliver plads til såvel yoga som fællesspisning.
Den filantropiske forening Realdania og Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med tilsammen tre millioner kroner, og derudover spytter Norddjurs Kommune 3,3 millioner kroner i kassen.
”Med ’Projekt Folkets Fabrik’ har vi ladet os inspirere af historien. Man kan sige, at vi rusker op i al den handlekraft, opfindsomhed og betydning, som tørvefabrikken havde lokalt, og samtidig indbyder vi til fællesskab på nye måder på tværs af landsbyskel,” siger Ikki Lyng Knudsen på vegne af Midt i en pressemeddelelse fra Realdania.
Projektchef i Realdania Simon Harboe synes, at landsbyklyngen og alle de frivillige fortjener et skulderklap for deres store indsats med at realisere visionen om et nyt, fælles mødested.
”Samarbejde mellem landsbyer kan helt sikkert være med til at styrke udviklingen i den enkelte landsby, og vi håber, at andre landsbyklynger vil lade sig inspirere,” siger Simon Harboe.
Byggeriet står efter planen færdigt næste år.