Det er ingen overdrivelse at sige, at vi denne gang både tematisk og geografisk kommer vidt omkring i det ugentlige overblik over udvalgte fondsuddelinger.
Vi starter på Herlev og Gentofte Hospital, hvor A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, i daglig tale A.P. Møller Fonden, står bag en donation på 36 millioner kroner til indkøb af en ny maskine, der sikrer kræftpatienter fortsat diagnostik og behandling i topklasse.
Maskinen er en såkaldt cyklotron, der laver de sporingsstoffer, som bruges ved de flere end 10.000 årlige PET-skanninger på hospitalet.
”Jeg er glad for den flotte donation, som vil hjælpe rigtigt mange mennesker, der har kræft, men også uafklaret sygdom. Cyklotronen kan hjælpe vores dygtige læger med at finde ud af, præcis hvor sygdommen angriber, så vi kan tilbyde både hurtigere og mere nænsom behandling,” siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) i en pressemeddelelse.
Herlev og Gentofte Hospital fik sin første cyklotron i 2007, også efter en donation fra A.P. Møller Fonden. Nu 15 år efter er kapaciteten på den gamle cyklotron udnyttet fuldt ud.
Sciencepark i Aarhus er fuldt finansieret
Vi fortsætter til Aarhus, hvor der nu er fuld finansiering til restaureringen af Ole Rømer-observatoriet og udviklingen af en såkaldt ’sciencepark’.
Projektet har tidligere fået sammenlagt 8,5 millioner kroner i støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania, og senest er der også kommet penge til projektet fra Salling Fondene og Nordea-fonden, begge med to millioner kroner, og Aarhus Kommune, som bidrager med én million kroner.
Det 110 år gamle Ole Rømer-observatorium, som hører under Science Museerne på Aarhus Universitet, står foran en større restaurering ude og inde, hvor bygningen skal bringes tilbage til et mere oprindeligt udtryk. Samtidig skal det naturskønne område omkring observatoriet udvikles til en sciencepark, så gæster og skoleklasser kan opleve naturvidenskab både i dagtimerne og i mørket under stjernehimlen.
Nu kan Science Museerne og Aarhus Universitet opbygge en formidlingsplatform med mange spændende tilbud til alle besøgende, herunder flere særligt rettet mod skole- og gymnasieelever
Bent Lorenzen – Direktør, Science Museerne
Bent Lorenzen, der er direktør for Science Museerne, glæder sig over den store opbakning til projektet.
”Det er fantastisk, at så mange fonde og andre bidragydere har budt ind på dette projekt, som nu er fuldt finansieret. Science Museerne vil gerne tilbyde mange aspekter af og vise mangfoldigheden i naturvidenskaben og kulturarven. Nu kan Science Museerne og Aarhus Universitet opbygge en formidlingsplatform med mange spændende tilbud til alle besøgende, herunder flere særligt rettet mod skole- og gymnasieelever,” siger Bent Lorenzen.
Ole Rømer-observatoriet og scienceparken forventes at åbne i sommeren 2023.
Udstilling af royale dragter på Christiansborg Slot
Fra Aarhus går turen tilbage til hovedstaden, hvor otte små fonde har støttet en ny særudstilling kaldet ’På de bonede gulve – oplev de kongelige fester og ceremonier’ i Riddersalen på Christiansborg Slot.
Det er Arne V. Schleschs Fond, Bestles Fond, Gangstedfonden, Hoffman og Husmans Fond, Inge og Asker Larsens Fond, Lektor Peer Rander Amundsens Legat, MFK’s Almene Fond og Gurli og Paul Madsens Fond, som har finansieret det, der i en pressemeddelelse fra Christiansborg Slot betegnes som en festlig kavalkade af mere end 50 dragter.
Der er tale om kjoler, festtøj og uniformer, der har været båret af de kongelige og deres gæster til alt fra folketingsbal til nytårskure og det aktuelle regentjubilæum, der også bliver holdt på slottet.
”Med denne udstilling vil vi invitere publikum med ind på den officielle scene, som slottet er, når det danner ramme om de store kongelige fester og ceremonier – en strålende og fortryllet scenografi, som gæsterne i deres festlige dragter selv indgår som en vigtig del af,” siger Mirja Thaulow, der er udstillingsansvarlig på Christiansborg Slot, i pressemeddelelsen.
Dragterne kan opleves fra 6. oktober til 18. december.
Fondsstøtte til gavn for små sociale organisationer
Med en bevilling fra Oak Foundation Denmark på seks millioner kroner kan Fonden for Socialt Ansvar i de næste tre år fortsætte med at styrke sine aktiviteter som social infrastrukturbygger til gavn for især små og mellemstore frivillige sociale organisationer.
Fonden for Socialt Ansvar har, med støtte fra blandt andre Oak Foundation Denmark, de seneste år arbejdet for at etablere en platform for delt administration, fagligt fællesskab, kompetenceudvikling og videndeling for små og mellemstore frivillige sociale organisationer.
Den nye bevilling gør, at der kan igangsættes aktiviteter, som skal øge opmærksomheden på de sociale organisationernes udfordringer samt de konsekvenser, udfordringerne har for arbejdet med at hjælpe samfundets sårbare og udsatte.
Ifølge administrerende direktør i Fonden for Socialt Ansvar Thit Aaris-Høeg oplever de små og mellemstore frivillige sociale organisationer en skarp kontrast mellem på den ene side voksende krav om professionalisering og langsigtet målbar effekt og på den anden side usikre og kortsigtede finansieringsmuligheder.
”På det bagtæppe oplever vi et voksende behov for en aktør, som kan både støtte og samle sektoren og ikke mindst de små og mellemstore specialiserede organisationer, så de slipper for den voksende administrative byrde og kan bruge deres kræfter på at hjælpe de sårbare og udsatte bedst muligt," siger Thit Aaris-Høeg i en pressemeddelelse fra Fonden for Socialt Ansvar.
Fonden for Socialt Ansvar driver og udvikler frivillige sociale indsatser, der byder ind med løsninger på nogle af samfundets alvorlige udfordringer, heriblandt Natteravnene, Unge Ravne, Bydelsmødre og Baba. Derudover driver fonden også en række initiativer inden for fokusområdet ’social Infrastruktur’.
Kaffekoncern vinder Industriens Fonds AI-pris
2022-udgaven af Industriens Fonds AI-pris, der har til formål at fremme brugen af kunstig intelligens i danske produktions- og servicevirksomheder, går i år til kaffeproducenten BKI.
Prisen er på 200.000 kroner, og pengene vil BKI bruge på at gøre kaffen mere bæredygtig, skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
”Vi er utroligt stolte og ydmyge over at have vundet prisen. Vi vidste godt, at vi havde et rigtig godt projekt, fordi arbejde med kunstig intelligens er blevet en integreret del af vores hverdag. Men vi er pavestolte over, at vi ender med at vinde prisen,” siger Casper Rasmussen, der er indkøbschef i BKI Kaffe.
BKI er et stærkt eksempel på, hvordan investeringen i brugen af kunstig intelligens kommer tilbage i form af effektivisering og styrket konkurrenceevne
Thomas Hofman-Bang – Direktør, Industriens Fond
Thomas Hofman-Bang, der er direktør i Industriens Fond, pointerer, at BKI Kaffe ved hjælp af kunstig intelligens har opnået besparelser og en mere fleksibel produktion og indkøbsproces.
”BKI er et stærkt eksempel på, hvordan investeringen i brugen af kunstig intelligens kommer tilbage i form af effektivisering og styrket konkurrenceevne. AI-prisen er et rygstød til at styrke den udvikling,” siger Thomas Hofman-Bang.
Prisen blev overrakt ved Danish AI Award som en del af Innovationsfestivalen i Vejle.
Ishøj får et nyt stenrev i Køge Bugt
Vi fortsætter til Køge Bugt, hvor et nyt, menneskeskabt stenrev ud for Ishøj Tange snart kan komme både nysgerrige borgere og havets fisk og planter til gode.
Stenrevet, som skal forbedre bundforholdene i Køge Bugt, er en del af projektet Køge Bugt Marine Park, som har fået bevilget cirka 10 millioner kroner fra Velux Fonden.
”Revene vil være vidt forskellige fra hinanden og have forskellige formål. I Ishøj vil vi etablere et såkaldt formidlingsrev i vandet ud for Ishøj Tange,” siger Nikolaj Lundbak Mathiesen, naturvejleder i Ishøj Naturcenter, i en pressemeddelelse fra Ishøj Kommune.
Det kunstige rev i Ishøj, kaldet ’Fyrsten’, vil bestå af store kampesten og forventes at stå klar i 2023. Etableringen vil foregå i samarbejde med Ishøj Naturcenter, hvor kommunens naturvejledere vil få mulighed for at bruge revet til undervisning af børn, unge og interesserede borgere.
Hjælp på vej til forældre, der er vokset op med alkoholmisbrug
Over en halv million danskere over 18 år er ifølge Sundhedsstyrelsen vokset op i en familie med alkoholproblemer.
Takket være en bevilling på 5,1 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond bliver der i de kommende tre år sat gang i en specialiseret indsats, der skal styrke 100 unge forældrepars individuelle og relationelle kompetencer. Indsatsen har fokus på forældrepar, hvor den ene eller begge er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug.
Projektet er blevet til i et tæt samarbejde mellem de to nonprofitorganisationer Center for Familieudvikling og Tuba Danmark, skriver sidstnævnte i en pressemeddelelse.
Det er livsændrende at blive forældre for alle, men at blive forældre og samtidig være hunderæd for at gentage sine forældres adfærd gør ikke noget godt for nogen
Jann Sjursen – Konstitueret landsleder, Tuba Danmark
Center for Familieudvikling uddanner til dagligt fagpersoner og hjælper private til at håndtere familieudfordringer, alt imens Tuba Danmark yder gratis terapi til unge, der er børn af forældre ramt af misbrugsproblemer.
”Mange af de unge, der er vokset op med forældre ramt af alkoholproblemer eller stofmisbrug, har brug for støtte for at kunne føle sig trygge i rollen som forældre. Vi håber, at vi med projektet kan bidrage til at få brudt med negative adfærdsmønstre og hjælpe de unge forældre med at øge deres tro på egne evner som forældre. Det er livsændrende at blive forældre for alle, men at blive forældre og samtidig være hunderæd for at gentage sine forældres adfærd gør ikke noget godt for nogen,” siger konstitueret landsleder i Tuba Danmark, Jann Sjursen.