
Sover svampe? Kan mikrobølger bruges til at fremstille billige grønne brændsler? Og hvordan kommunikerer man sikkerheden i valgteknologier?
Det er tre af de forskningsspørgsmål, som 51 tekniske og naturvidenskabelige forskere tilknyttet danske universiteter nu får tilsammen 98,7 millioner kroner fra Villum Fonden til at prøve at finde svar på.
Årets ’Villum Experiment’-bevillingsmodtagere er udvalgt blandt et felt på næsten 400 ansøgere og er kommet gennem et helt specielt udvælgelsesnåleøje. Under behandlingsprocessen har ansøgerne været anonymiseret for bedømmelsespanelet, skriver Villum Fonden i en pressemeddelelse.
Ingen kan forudsige, hvor de næste store videnskabelige gennembrud opstår, og vi tror på perspektiverne i at slippe forskernes egen kreativitet fri
Thomas Bjørnholm – Forskningsdirektør, Villum Fonden
De 21 internationale bedømmere har således ikke haft mulighed for at skele til ansøgernes CV og akademiske meritter og har derfor udelukkende bedømt forskningsideerne ud fra, om de udfordrer normen og har potentiale til at ændre verden og vores viden om verden.
”Villum Experiment er et eksperiment i sig selv. I programmet bestiller vi årligt fri forskningsfantasi og -eksperimenter for op mod 100 millioner kroner. Med højrisikovillige midler og en anonym udvælgelsesproces ønsker vi at bidrage til, at vilde forskningsideer og skæve vinkler på verden bliver testet. Ingen kan forudsige, hvor de næste store videnskabelige gennembrud opstår, og vi tror på perspektiverne i at slippe forskernes egen kreativitet fri,” siger forskningsdirektør i Villum Fonden, Thomas Bjørnholm.
Hver bevilling er på én-to millioner kroner og løber i op til to år.
Programmet blev lanceret i 2017, og siden programmets start har 246 forskere fået en bevilling.
Vil skabe interesse for håndværksfagene
Et såkaldt ’håndværkseksperimentarium’ for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede, håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler samt træningslejre for de mest ambitiøse lærlinge.
Sådan lyder overskrifterne på nogle af de tiltag, som projektet Modern Hands vil etablere for at skabe fornyet stolthed om og interesse blandt de unge for håndværksfagene.
Tietgenfonden, som indtil september i år har heddet Nordea Bank-fonden, støtter Modern Hands med 3,9 millioner kroner. Det oplyser fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
"Modern Hands vil være en katalysator for at bevare og udvikle de traditionelle håndværk. Projektet skal være med til at bringe stoltheden i håndværksfagene tilbage og gøre uddannelserne til en attraktiv karrierevej,” siger Ingeborg Svennevig, der som direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro står i spidsen for det ambitiøse projekt.
Vi tror på, at de forskellige tiltag vil være med til at bringe stoltheden over håndværksfagene tilbage
Ingeborg Svennevig – Direktør, De Kulturhistoriske Museer i Holstebro
Ingeborg Svennevig tror på, at projektet ved at skabe attraktive, lærende miljøer på skolerne, på museerne og i virksomhederne vil lykkes med missionen om at rekruttere flere unge til håndværksuddannelserne og højne den faglige kvalitet af håndværket.
"For de mest ambitiøse håndværkslærlinge vil vi holde træningslejre, hvor dygtige og erfarne håndværkere vil inspirere lærlingene til at skabe smarte og intelligente løsninger i højeste kvalitet. For de uddannede svende vil vi med masterclasses skabe et udviklingsmiljø – som vi regner med bliver internationalt, hvis coronaen tillader det – hvor de opkvalificeres til et mesterniveau. Vi tror på, at de forskellige tiltag vil være med til at bringe stoltheden over håndværksfagene tilbage, og at det er vejen til at rekruttere flere unge til de vigtige håndværksfag,” mener Ingeborg Svennevig.
Ud over Tietgenfonden støtter PlanDanmark og Kulturaftalen for Midt- og Vestjylland projektet.
Rekordmange arbejdspladser holder Danmarks mentale sundhedsdag
Rundturen blandt den seneste uges udvalgte fondsuddelinger fortsætter til den filantropiske forening Velliv Foreningen, som igen i år inviterer alle arbejdspladser i Danmark til at fejre ”Danmarks mentale sundhedsdag” i oktober.
Siden juni har arbejdspladserne kunnet søge om støtte på op til 10.000 kroner til en event, der med samtale, aktiviteter og ny viden fremmer mental sundhed på arbejdspladsen.
I alt kom der 991 ansøgninger, skriver Velliv Foreningen på sin hjemmeside, og de er blevet gennemgået af et uddelingsudvalg bestående af seks valgte repræsentanter fra Velliv Foreningens repræsentantskab og seks eksperter inden for mental sundhed i arbejdslivet. Gennemgangen har ført til, at et rekordstort antal på 667 arbejdspladser modtager støtte for et samlet beløb på 6,5 millioner kroner.
Den 14. oktober er den officielle mentale sundhedsdag, men arbejdspladserne har mulighed for at afvikle arrangementet mellem den 9. og 17. oktober.
Studerende udvikler fremtidens bæredygtige malerspand
Der smides årligt 42.000 tons brugt malingemballage ud. Men på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er seks studerende i fuld gang med at prøve at udvikle fremtidens bæredygtige malerspand, der består af pap og kun en brøkdel af den plastik, som bruges til malingemballage i dag.
Projektet er foreløbig støttet med 30.000 kroner fra Kai Houmann Nielsens Fonden og 25.000 kroner fra Boligfonden Kuben, og derudover har de studerende vundet 25.000 kroner i Mikrolegatkonkurrencen støttet af Tuborgfondet.
Forventningen er, at den såkaldte ´Paint’R boks´ er færdigudviklet og klar til at blive overleveret til en producent senere i år, fremgår det af en pressemeddelelse fra Flügger Group.
´Spanden´ består af en papkasse, der kan rumme to klare plastposer med hver fem liter maling. Den samlede besparelse i CO2-udledning fra produktion og materialer til emballage bliver på omkring 75 procent. Samtidig reducerer de studerende forbruget af plastikemballage til 10 liter maling med over 90 procent.
En af de producenter af maling, der har vist særlig stor interesse for den bæredygtige malerspand, er Flügger. Som alle andre i branchen er virksomheden berørt af, at EU fra 2025 stiller krav om, at producenter, der sælger produkter i engangsemballage, selv skal betale for at få det bortskaffet.
”Vi er særdeles nysgerrige på forbedringsmuligheder, og samtidig stemmer de studerendes syn på bæredygtighed overens med den kurs, Flügger har lagt og bruger forsknings- og udviklingsmidler på,” siger Sune Schnack, der er CEO i Flügger.
Syvårig kan komme i safaripark så ofte han vil
Vi slutter ugens rundtur blandt fondssektorens uddelinger hos Elsass Fonden, som på sin hjemmeside fortæller, at den med økonomisk støtte til et årskort giver syvårige Magne og hans familie mulighed for at komme i Knuthenborg Safaripark så ofte, de har lyst.
Vi synes ikke, det er superfedt at bruge omkring 1000 kroner på entré, for så at måtte køre hjem igen efter halvanden til to timer
Lea Olsen – Mor til Magne
Magne har cerebral parese (CP), og som led i en særpulje kan alle danskere, der lever med CP, sende Elsass Fonden en ansøgning om at få støtte til et kulturelt besøg.
Det gjorde Magnes mor Lea Olsen tidligere på sommeren, og det har allerede resulteret i mange kortere ture i safariparken.
”Magne bliver hurtigt overstimuleret, hvis der er mange mennesker, og vi synes ikke, det er superfedt at bruge omkring 1000 kroner på entré, for så at måtte køre hjem igen efter halvanden til to timer med to drenge, der er dybt ulykkelige over, de ikke har nået at se det hele. Med et årskort har vi besøgt Knuthenborg i få timer, flere gange i løbet af sommeren, og det har fungeret perfekt for os,” siger Lea Olsen.