Udfordringerne for mennesker på flugt er den røde tråd i to af denne uges udvalgte fondsuddelinger.
Vi starter hos Danmarks største fond, Novo Nordisk Fonden, som med sin største humanitære bevilling nogensinde vil forsøge at skabe bedre fremtidsmuligheder for unge syriske flygtninge i Jordan.
Bevillingen er på 200 millioner kroner og gives til Planbørnefonden, der står i spidsen for et konsortium, som skal sikre, at flere unge syriske flygtninge kommer i uddannelse og ind på arbejdsmarkedet. Og jobsituationen i Jordan er kritisk især for unge – i 2020 var således op imod 50 procent af de unge uden et arbejde.
”Med bevillingen til Planbørnefonden sår vi kimen til, at langt flere syriske børn og unge kan gå en lysere fremtid i møde – en fremtid, hvor de kan forsørge sig selv og deres familier og leve et værdigt liv. Arbejdsløshed er et kæmpe problem blandt de unge, så der skal gøres en stor indsats på både grundskoleniveau og på de øvrige uddannelsestrin, hvor der især skal lægges vægt på, at de uddannelser, der tilbydes, matcher det aktuelle jobmarked,” siger administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden Mads Krogsgaard Thomsen i en pressemeddelelse.
Det anslås, at indsatsen vil nå op imod 48.000 unge syriske flygtninge og andre unge i Jordan, der er påvirket af konflikten i Syrien.
Med bevillingen søsætter Planbørnefonden en femårig indsats, der indbefatter initiativer, som skal styrke overgangen mellem uddannelse og job, blandt andet gennem finansielle tilbud, hvor de unge kan få adgang til lån på særdeles attraktive vilkår, så de kan starte egen virksomhed.
Integrationsprojekt skal hjælpe sårbare kvoteflygtninge
Vi fortsætter til Velux Fonden, som netop har givet en bevilling på syv millioner kroner over seks år til et nyt projekt, der skal hjælpe nyankomne kvoteflygtninge og generere samlet viden om deres inklusion i danske lokalsamfund.
Projektet er et kombineret forsknings- og praksisprojekt i samarbejde mellem forskere fra Afdeling for Antropologi på Aarhus Universitet og VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd samt de væsentligste aktører i forhold til integration af kvoteflygtninge: DRC Dansk Flygtningehjælp og de danske kommuner.
Den humanvidenskabelige forskning spiller en afgørende rolle i løsninger på samfundets store udfordringer
Henrik Tronier – Programchef, Velux Fonden
”Den humanvidenskabelige forskning spiller en afgørende rolle i løsninger på samfundets store udfordringer. Projektet er et fagfællebedømt stærkt videnskabeligt eksempel på, hvad vi i fonden ser som en vigtig nøgle til den rolle: Tæt samarbejde mellem forskernes og praksisaktørernes fagligheder på tværs af forskellige forskningsinstitutioner, stat, kommuner og civilsamfund. Ved at gå sammen, kan de løfte komplicerede udfordringer og forbedre menneskers livssituationer,” siger programchef Henrik Tronier fra Velux Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Kvoteflygtninge er mennesker, som FN’s Flygtningeorganisation UNHCR har udpeget som flygtninge med særligt behov for beskyttelse og genbosætning, for eksempel fordi de befinder sig i overfyldte lejre i nærområderne til en konflikt.
Fond finansierer udsmykning af hospital
Vi bliver i Aarhus, hvor den aarhusianske kunstfond Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond har udpeget den unge kunstner Holger Højbjerg som vinder af opgaven med at stå for en udsmykningsopgave på Aarhus Universitetshospital.
Kunstneren får et budget på omkring en million kroner til at lave sit værk, der har arbejdstitlen ”On.Spots.Surf”. Det skal hænge i sydarkaden på hospitalet, oplyser Kirsten Og Gunnar Fonden i en pressemeddelelse.
”Dette projekt er noget helt særligt. Både fordi det er så stort et projekt for mig, men også helt særligt, da det bliver et permanent værk på et meget vigtigt sted, hvor en masse forskellige mennesker kommer til at se på det og tænke over det,” siger Holger Højbjerg i pressemeddelelsen.
Kirsten Og Gunnar Fonden er stiftet for at støtte det aarhusianske kunst- og kulturliv. Fonden støtter dels gennem årlige legatuddelinger, dels ved donation til et skulpturelt værk til de nye havnearealer på Aarhus Havn samt ved denne donation af malerier til universitetshospitalet.
Ungdomsuddannelser i Odsherred skal samles
I Asnæs i Odsherred bliver Campus Odsherred navnet på et nyt byggeri, der skal samle ungdomsuddannelserne på Odsherreds Gymnasiums nuværende område. Etableringen af Campus Odsherred er netop blevet støttet med 25 millioner kroner af A.P. Møller Fonden.
Ifølge en pressemeddelelse fra Nordvestsjællands Erhvervs- og gymnasieuddannelser er ambitionen, at Campus Odsherred skal skabe attraktive fag- og studiemiljøer, der kan tiltrække områdets unge til både erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser.
Hvis Campus skal være det naturlige valg for både de unge og de dygtige undervisere, så skal vi kunne tilbyde et stærkt og attraktivt studie-, fritids- og læringsmiljø
Karina Vincentz – Borgmester, Odsherred Kommune
Karina Vincentz fra lokallisten Nyt Odsherred, der er borgmester i Odsherred Kommune, siger, at hun er utroligt glad for fondsstøtten.
”Støtten fra A.P. Møller Fonden er en vigtig markering af vores fælles vision om et stærkt uddannelsesmiljø i Odsherred. Dels fordi anerkendelsen viser styrken i, at vores lokale uddannelsesinstitutioner er gået sammen om at fremtidssikre et bredt uddannelsesudbud i Odsherred, dels fordi gode fysiske rammer betyder noget, når man som ungt menneske vælger ungdomsuddannelse – og når man skal trives i hverdagen. Hvis Campus skal være det naturlige valg for både de unge og de dygtige undervisere, så skal vi kunne tilbyde et stærkt og attraktivt studie-, fritids- og læringsmiljø. Det bidrager støtten fra A.P. Møller Fonden i den grad til,” siger Karina Vincentz i pressemeddelelsen.
Byggeriet af Campus Odsherred vil koste i omegnen af 45 millioner kroner og forventes at stå færdigt i foråret 2024. Foruden A.P. Møller Fondens bevilling bidrager Odsherred Kommune og skolerne med henholdsvis fem og 10 millioner kroner. Det resterende beløb søges dækket via andre fonde og bidragsydere.
Fondspenge til kvindelige komponister og museumsrenovering
På det seneste bestyrelsesmøde i Augustinus Fonden blev der uddelt 54 millioner kroner fordelt på 38 forskellige projekter, oplyser fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
En af bevillingerne er på knap 1,1 millioner kroner og går til Edition S til nodeudgivelse af tre kvindelige, danske komponister, som repræsenterer en hidtil overset del af den danske musikalske arv. Med nodeudgivelserne imødekommes en efterspørgsel i musiklivet på værker af kvindelige komponister.
De tre kvinder, hvis værker ifølge Augustinus Fonden fortjener anerkendelse og opmærksomhed, er Hilda Sehested (1858-1936), Tekla Griebel Wandall (1866-1940) og Nancy Dalberg (1881-1949).
Blandt de øvrige støttede projekter er Frederikssund Kommune, som modtager 10 millioner kroner til renovering af Willumsens Museum med udvikling af professionelle magasinforhold, klimarenovering af udstillingssale og forbedrede publikumsfaciliteter.
Landsforeningen Lænken får 1,5 millioner kroner til at fortsætte arbejdet med at skabe sammenhold og fællesoplevelser for mennesker med alkoholproblemer, deres pårørende og børn, mens 4,3 millioner kroner er på vej til Karen Blixen Museet. Pengene skal bruges til sikring af Rungstedlunds fredede bevaringsværdier ved renovering af facader, vinduer, veranda og terrasse.
Nye boliger til udviklingshandicappede
Mennesker med udviklingshandicap oplever ofte, at de må skifte bosted flere gange i livet, fordi omgivelserne ikke er tilpasset deres behov. Særligt mange ældre oplever at skulle flytte fra vante rammer til et andet bosted eller plejehjem.
Det kan de blandt andet skrive under på på Tornsbjerggård i Odder Kommune, som er et bo- og arbejdsfællesskab for mennesker med udviklingshæmning. Bostedets eksisterende boliger er utidssvarende og kan ikke længere imødekomme beboernes behov, og ingen af de nuværende boliger lever op til reglerne for langtidsbeboelse.
Men ifølge en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside bliver der nu med 25 millioner kroner i støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond opført 16 nye boliger, som lever op til reglerne om længerevarende beboelse for personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
De nye boliger vil betyde, at beboerne kan blive boende på Tornsbjerggård i fremtiden og fortsat kan have et stabilt liv og føle sig trygge i deres netværk af personalet og andre beboere.
Arkitekt Morten Schmidt, der står bag ARoS og Den Sorte Diamant, har tegnet boligerne.