Vi kommer vidt omkring – både geografisk, økonomisk og i forhold til typen af støttede projekter – i denne uges rundtur blandt udvalgte uddelinger fra fondssektoren.
Rundturen starter i Rold Skov i Himmerland, nærmere bestemt på Koldkrigsmuseet Regan Vest, som åbner i 2022. Nordea-fonden har netop uddelt 3,15 millioner kroner til etableringen af et læringscenter, der placeres i museets nye velkomst- og udstillingsbygning, oplyser fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Læringscentret henvender sig primært til de ældste folkeskoleklasser, gymnasier samt erhvervsskoler, som blandt andet kan deltage i dilemmaspil om bevarelsen af det danske demokrati i krisesituationer.
”Vi er meget glade for, at vi nu kan realisere planerne om at rulle den vigtige demokratifortælling ud for kommende generationer. Fortællingen om Regan Vest er grundlæggende fortællingen om det danske demokrati og om, hvor langt Danmark ville gå for at bevare det. Den fortælling er evigt aktuel, og med et nyt, moderne læringscenter får vi – i autentiske historiske rammer - mulighed for at synliggøre de demokratiske værdier over for specifikt denne målgruppe,” siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach, Nordjyllands Historiske Museum.
Uddelingschef i Nordea-fonden Christine Paludan-Müller betegner koldkrigsbunkeren Regan Vest, der har lagt navn til det nye museum, som et symbol på, at demokrati ikke kan tages for givet.
”Læringscentret bliver en historisk platform for at formidle og engagere særligt unge i spørgsmål om demokratiets overlevelse og væsen,” siger Christine Paludan-Müller.
Det nye læringscenter på koldkrigsmuseet ventes at stå klar til brug i 2023.
Natur skal kortlægges i urørte skove
Med donationen fra Aage V. Jensen Naturfond kan vi nu sætte gang i en stor og grundig feltundersøgelse, der er designet af biodiversitetsforskere
Signe Nepper Larsen – Vicedirektør, Naturstyrelsen
Vi fortsætter ud i de danske skove, nærmere bestemt til 20 nye, urørte statsskove.
I løbet af de kommende år vil arealet af urørt statsskov blive firedoblet i forhold til i 2016. For at kunne følge udviklingen for skovens planter og dyr har Naturstyrelsen netop fået ni millioner kroner fra Aage V. Jensen Naturfond til at gennemføre en såkaldt baseline, der skal give et grundigt øjebliksbillede af naturen i 20 af de nye områder med urørt skov.
”I Aage V. Jensen Naturfond er vi glade for at kunne bidrage med vigtig ny viden i Naturstyrelsens store projekt for omlægning til urørt skov. Selv med stærke forskningsanbefalinger færdes projektet på delvist ubetrådt land, hvorfor det er helt nødvendigt at måle og dokumentere tilstand og effekter på biodiversiteten, som er hele formålet med urørt skov. Det kommer os alle til gavn,” siger direktør Hanne Haack Larsen i en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen.
Ifølge vicedirektør Signe Nepper Larsen fra Naturstyrelsen er det en historisk stor indsats for at genoprette naturen og biodiversiteten på statens arealer, der er påbegyndt.
”Med donationen fra Aage V. Jensen Naturfond kan vi nu sætte gang i en stor og grundig feltundersøgelse, der er designet af biodiversitetsforskere, og som kan gentages om nogle år. Det er meget værdifuldt, at vi nu får et langt bedre grundlag for at blive klogere på, hvad de store indsatser betyder for naturen,” siger vicedirektør Signe Nepper Larsen.
Undersøgelsen bliver gennemført i 20 af de nye områder for urørt skov fra 2021 til 2023. Områderne spænder lige fra Skagen Klitplantage til Almindingen på Bornholm.
Sundhed skal forbedres for syriske flygtninge
Fra de danske skove tager vi et geografisk stort spring til Libanon, hvor Novo Nordisk Fonden netop har bevilget 57,5 millioner kroner til en fireårig indsats, der skal forbedre sundheden for syriske flygtninge og andre sårbare grupper, som lider af kroniske, ikke-smitsomme sygdomme.
Røde Kors og World Diabetes Foundation er blandt de få danske organisationer, der har forebyggelse og behandling af ikke-smitsomme sygdomme i humanitære kriseområder som en spidskompetence
Hanna Line Jakobsen – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
Projektet kombinerer for første gang kompetencerne hos World Diabetes Foundation og Røde Kors i en fælles indsats.
”Røde Kors og World Diabetes Foundation er blandt de få danske organisationer, der har forebyggelse og behandling af ikke-smitsomme sygdomme i humanitære kriseområder som en spidskompetence. Jeg ser et stort potentiale i, at de to organisationer med dette projekt forener deres kræfter for at forbedre sundheds-situationen for de syriske flygtninge og lokalbefolkningen i Libanon,” siger Hanna Line Jakobsen, der er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.
Libanon er dybt præget af krisen i Syrien efter at have modtaget flere end 1,5 millioner syriske flygtninge over de seneste år. Samtidig med at sundhedssystemet er under pres fra de mange flygtninge, har den politiske og økonomiske ustabilitet og Covid19-pandemien gjort flere libanesere fattigere og afhængige af det offentlige sundhedssystem.
Det nye projekt skal medvirke til at styrke sundhedssystemet gennem forbedret kapacitet på op mod 230 lokale sundhedscentre, der dækker næsten hele Libanon.
Penge til enzymforskning og bedre behandling i sundhedssektor
Novo Nordisk Fonden er også den glade giver af otte millioner kroner til et internationalt forskningscenter på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) inden for enzymforskning og -uddannelse.
Én af verdens førende forskere på enzymforskningsområdet, den franske professor Bernard Henrissat, flytter med støtte fra Novo Nordisk Fonden sin forskningsadresse til DTU. Her skal han bidrage til at opbygge forskningscentret inden for enzymforskning og -uddannelse med tæt kontakt til industrien.
Vi har modtaget rigtig mange højt kvalificerede ansøgninger og spændende projekter, som har potentiale til at forbedre sammenhængen i patientbehandlingen
Niels-Henrik von Holstein-Rathlou – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
Bernard Henrissat har gennem mere end tre årtier leveret banebrydende forskningsresultater og er ledende inden for udvikling af bioinformatiske værktøjer til forudsigelse af enzymers funktion. Han kommer fra en stilling som forskningsdirektør ved Centre National de la Recherche Scientifique på Aix-Marseille Universitetet i Marseille.
Med ansættelsen af Bernard Henrissat ønsker DTU Bioengineering at løfte sin enzymforskning og uddannelse inden for området op på internationalt topniveau.
”Vi håber, at vi ved hjælp af bioinformatiske metoder og kunstig intelligens kan blive internationalt førende indenfor genombaseret forudsigelse af kulhydrataktive og andre enzymers funktion,” siger direktør for DTU Bioengineering Bjarne Bak Christensen i en pressemeddelelse.
Derudover har Novo Nordisk Fonden i den forløbne uge offentliggjort sin støtte med i alt seks millioner kroner til syv forskningsprojekter, der skal frembringe ny viden om, hvordan der kan skabes bedre og mere sammenhængende behandlingsforløb for patienter i den danske sundhedssektor.
De syv bevillinger er givet til projekter i hele landet, blandt andet i Aarhus, Kolding og København.
Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, betoner, at behandlingen i sundhedsvæsenet er under forandring, og der er behov at undersøge, hvordan man kan organisere behandlingen bedre og benytte nye teknologiske muligheder bedst muligt til gavn for patienterne.
”Vi har modtaget rigtig mange højt kvalificerede ansøgninger og spændende projekter, som har potentiale til at forbedre sammenhængen i patientbehandlingen, og vi ser meget frem til at følge de bevilgede projekter,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou i en pressemeddelelse.
Børn skal begejstres for naturvidenskab
Det handler om at skabe begejstring for naturvidenskab hos danske børn og unge, når Poul Due Jensens Fond har indgået et nyt treårigt partnerskab med Astra – Det Nationale Naturfagscenter.
Pengene er målrettet Naturvidenskabsfestivalen, som siden 1998 har bidraget til, at børn og unge i Danmark får engagerende oplevelser med STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics).
Poul Due Jensens Fonds bevilling er på 7,5 millioner kroner over tre år. Pengene går til arrangementer i forbindelse med Naturvidenskabsfestivalen i uge 39.
I alt er det forventningen over de næste tre år at støtte 350 festivalaktiviteter, der skal give 100.000 børn og unge sjove og spændende oplevelser med naturvidenskab.
Fondspenge finansierer skatebane i Esbjerg
Vi slutter i høj fart og med hjul under fødderne – nemlig med en delvis fondsfinansieret skatebane i Esbjerg.
Det har været en vild proces, hvor vi stort set kun har mødt opbakning fra fonde, politikere og andre samarbejdspartnere
Bo Villumsen – Formand, Esbjerg Skateforening
I en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune oplyses det, at Esbjerg Skateforening har indsamlet næsten en million kroner til en ny udendørs skatebane, som foreningen forærer til Esbjerg Kommune. Midlerne til banen kommer fra blandt andre Lauritzen Fonden, Johan Hoffmann Fonden og Esbjerg Fonden.
”I Esbjerg Kommune er vi meget taknemmelige for den generøse gave, som vil give de mange skatere markant bedre muligheder for at dyrke deres interesse sammen. Streetkulturen er i vækst, og jeg er sikker på, at den nye bane vil give et boost til hele streetmiljøet,” siger formanden for kultur- og fritidsudvalget i Esbjerg Kommune May-Britt Andrea Andersen.
Etableringen af skatebanen skal godkendes endeligt af Esbjerg Byråd, og derefter glæder formanden for Esbjerg Skateforening Bo Villumsen sig til at se den ny bane tage form.
”Det bliver så fedt. Det har været en vild proces, hvor vi stort set kun har mødt opbakning fra fonde, politikere og andre samarbejdspartnere,” siger Bo Villumsen.