Der står Novo Nordisk Fonden på ’Fra-kortet’, mens vidt forskellige projekter i både ind- og udland står på ’Til-kortet’ i de første af denne uges udvalgte fondsuddelinger.
Vi starter i Afrika, hvor en ny asiatisk malariamyg truer folkesundheden i flere af kontinentets hastigt voksende byer. Med en bevilling på 20 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal et tværfagligt forskerhold undersøge, hvordan arkitektur og byplanlægning kan være med til at beskytte folk mod sygdomme overført af myg.
Nu kaster vi os ud i et projekt, der skal være med til at bekæmpe en af de største sundhedstrusler på kontinentet
Jakob Brandtberg Knudsen – Dekan for arkitektur, Det Kongelige Akademi
Det Kongelige Akademi leder projektet, som udføres af et internationalt hold af epidemiologer, biologer, geografer, dataloger og arkitekter.
”Vi kommer med en helt ny tilgang til at analysere, hvor myggen potentielt har gode betingelser for at yngle og sprede sygdom, og hvordan vi kan bekæmpe den gennem bedre byplanlægning. Vi er en gruppe forskere, der tidligere har arbejdet sammen på kryds og tværs. Nu kaster vi os ud i et projekt, der skal være med til at bekæmpe en af de største sundhedstrusler på kontinentet,” siger dekan for arkitektur på Det Kongelige Akademi Jakob Brandtberg Knudsen i en pressemeddelelse fra akademiet.
Studier peger på, at myggen ’Anopheles stephensi’ i den kommende tid vil indtage byer, der tilsammen huser 126 millioner mennesker.
Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden er fra fondens Data Science Collaborative Research Programme, hvor der i år er blevet uddelt i alt fire bevillinger på samlet 72 millioner kroner.
Initiativer skal fremme lighed i sundhed blandt børn
Danmarks største fond står også bag en bevilling på 13,2 millioner kroner til fire initiativer, der har som mål at fremme lighed i sundhed blandt børn og unge. Projekterne skal støtte børn, unge og deres familier gennem forebyggende indsatser, der kan bidrage til deres mentale og fysiske sundhed.
I gennemsnit er 18 procent af danske børn overvægtige, når de forlader grundskolen, men blandt børn i udsatte og sårbare positioner er andelen helt oppe på 33 procent. Konsekvenserne for de enkelte børn kan være alvorlige fysiske, psykiske og sociale problemer.
”Novo Nordisk Fonden ønsker at fremme sundhed blandt børn og unge i udsatte positioner i Danmark. For at det kan lykkes, er det afgørende at kombinere viden på tværs af sektorer for at skabe de allerbedste metoder til at fremme sundheden for de børn, der har mest brug for det. Vi er derfor meget glade for at kunne støtte fire stærke projekter,” siger Hanna Line Jakobsen, der er Senior Vice President for Social & Humanitarian i Novo Nordisk Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Bevillingsmodtagere er nonprofitorganisationen ’FitforKids’, ’FamilieRaketten’, som er et fælles projekt mellem KFUM’s sociale arbejde og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Landsorganisationen af Kvindekrisecentre og foreningen ’Gråk’.
125 mio. kr. til 15 interdisciplinære forskningssamarbejder
At løse de store samfundsudfordringer kræver stor kreativitet og risikovillighed. Med tilsammen 125 millioner støttekroner til 15 interdisciplinære forskningssamarbejder håber Novo Nordisk Fonden, at der kan findes nyskabende løsninger ved at udløse synergier i krydsfelter mellem de klassiske videnskabelige discipliner, organisationer og nationale grænser.
Der sker via fondens såkaldte ’high-risk/high-gain’ Synergy-programmer, der støtter tværvidenskabelige, risikobetonede og nytænkende projekter.
Fonden har netop uddelt 75 millioner kroner fordelt på fem projekter gennem Interdisciplinary Synergy Programme, hvor projekterne hviler på lovende pilotdata, mens de resterende 50 millioner kroner er tildelt 10 projekter gennem Exploratory Interdisciplinary Synergy Programme, der støtter helt uudforskede ideer.
Vi har netop behov for nytænkning, mod og en kreativ tilgang for at løse de største udfordringer, som samfundet står overfor
Lene Oddershede – Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden
Lene Oddershede, der er Senior Vice President for Natural & Technical Sciences i fonden, er begejstret over potentialet i projekterne.
”Med Synergy-programmerne ønsker vi at bringe forskere med forskellig ekspertise sammen i håbet om, at de vil levere forskningsgennembrud og innovative teknologiske løsninger til de store samfundsudfordringer inden for sundhed og bæredygtighed. Vi har netop behov for nytænkning, mod og en kreativ tilgang for at løse de største udfordringer, som samfundet står overfor,” siger Lene Oddershede.
Novo Nordisk Fonden åbner for en ny runde ansøgninger til begge programmer den 10. marts 2022.
Til kamp mod mobning i Australien
I en helt anden boldgade går Mary Fonden til kamp mod mobning i Australien i anledning af H.K.H. Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag forleden.
Fonden donerer 50.000 australske dollars, svarende til knap en kvart million danske kroner, til The Alannah & Madeline Foundation, der igennem initiativet ’Better Buddies’ er inspirationskilden til Mary Fondens første og største initiativ ’Fri for Mobberi’.
Fri for Mobberi startede på Kronprinsessens initiativ i regi af Red Barnet, og siden stiftelsen i 2007 af Mary Fonden har Red Barnet og fonden sammen udviklet og udbredt indsatserne.
”Fra min allerførste oplevelse med Better Buddies kunne jeg se, at tilgangen kunne noget helt særligt i forhold til at skabe fællesskaber og sammenhold blandt børn. Og derfor var det også oplagt for mig at tage inspirationen fra Better Buddies med til Danmark. Det har været en stor glæde, og vi er taknemmelige for det afsæt, det har givet os i vores arbejde med at bekæmpe mobning i Mary Fonden,” siger Kronprinsessen, der er bestyrelsesformand for Mary Fonden, i en pressemeddelelse.
Ifølge direktør i Mary Fonden Helle Østergaard er der meget at takke den australske fond for.
”Igennem de sidste snart 15 år har tusindvis af børn lært om værdierne tolerance, respekt, omsorg og mod. Vores evalueringer viser, at børnehavebørn, der arbejder med Fri for Mobberi, udviser tydeligere empatisk adfærd end børn, der ikke arbejder med programmet. Og de er bedre til at tackle mobning og drillerier. Uden inspirationen fra Better Buddies var Fri for Mobberi ikke blevet det, det er i dag. Derfor vil vi gerne sige tak og give lidt igen med donationen til The Alannah & Madeline Foundation,” siger Helle Østergaard.
Forløb for flersprogede mødre skal styrke børns sprogudvikling
Fra kampen mod mobning blandt børn fortsætter vi til bestræbelserne på at styrke flersprogede børns sprogudvikling.
Nordea-fonden har netop givet knap 1,4 millioner kroner til et projekt kaldet ’ORD’, som finder sted på fem københavnske biblioteker i år og næste år.
For en forælder, der ikke selv er stærk i det danske, er det svært at stimulere sit barn til et større ordforråd
Mia Nyegaard – Kultur- og fritidsborgmester, Københavns Kommune
Når danske børn starter i børnehave, er 15 procent af dem hvad der svarer til ét års sprogtilegnelse bagud. En stor del er børn af tosprogede hjem.
I det nye projekt er der særlig fokus på flersprogede mødre bosat i udsatte boligområder, som har børn i alderen fire til 12 måneder. Ud over at stimulere børnenes sprogudvikling, søger forløbet samtidig at styrke mødrenes netværk og relationer til andre mødre.
”Vi ser især, at børn fra flersprogede hjem er bagud på sprogtilegnelsen. Og for en forælder, der ikke selv er stærk i det danske, er det svært at stimulere sit barn til et større ordforråd. Derfor er jeg glad for, at vi med ’ORD’ kan hjælpe med både sprogudvikling såvel som styrke mødrene socialt,” siger kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Mia Nyegaard (Rad.) i en pressemeddelelse fra kultur- og fritidsforvaltningen.
Støtte til sunde arbejdspladser
Vi slutter hos Spar Nord Fonden, som netop har offentliggjort, at fonden støtter projektet ’Danmarks Sunde Arbejdspladser’ med en halv million kroner.
Det er Dansk Erhverv, Dansk Firmaidræt, Forsikring & Pension og Falck Healthcare, som står bag projektet. Hvert år hyldes danske arbejdspladser, der har igangsat initiativer inden for sundhed og trivsel.
”Det er vigtigt for Spar Nord Fonden at bidrage til at styrke og udvikle fællesskaber, og projektet Danmarks Sunde Arbejdspladser giver mulighed for netop dette. Gennem projektets mange aktiviteter styrkes fællesskab, sundhed og sammenhold på tværs af faglighed, erfaring og baggrund. Vi er stolte af, at vi med donationen kan bidrage til at udvikle mennesker i et fællesskab, hvor trivsel og arbejdssundhed kombineres med viden og læring – og vi håber, at donationen bidrager til, at sundhed, trivsel og sammenhold kommer ud på mange flere arbejdspladser i Danmark,” siger fondsdirektør i Spar Nord Fonden, Bo Uggerhøj, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Ifølge generalsekretær i Dansk Firmaidræt Mette Mandrup giver fondsstøtten mulighed for at nå ud til endnu flere arbejdspladser, der gerne vil have ny inspiration til deres arbejde med sundhed og trivsel.
”Arbejdspladsen er en vigtig arena, når det kommer til at styrke folkesundheden, og vi arbejder for, at den enkelte arbejdsplads’ erfaringer også kommer andre arbejdspladser til glæde og gavn,” siger Mette Mandrup.