Med en bevilling på 6,25 millioner kroner fra Egmont Fonden vil Fonden for Socialt Ansvar nu forsøge at løfte flere udsatte og sårbare børns sprogkundskaber. Det sker gennem frivilligindsatsen ’2 Timer om Ugen’, som siden 2021 har været en del af Fonden for Socialt Ansvar.
Den ambitiøse skalering af 2 Timer om Ugen vil løbe over de næste fem år. Målet er, at indsatsen skal etableres i 10 af de største byer i Danmark, og at mindst 500 flersprogede børn på den måde vil kunne blive hjulpet hvert år.
”Vi ved, hvor vigtigt det er at sætte tidligt ind i forhold til børns sprogstimulering – og vi ved, at hver tredje elev med flersproglig baggrund har så svage læsekompetencer, at de har svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. Derfor er vi enormt glade for samarbejdet med Egmont Fonden, der betyder, at vi kan udbrede denne vigtige indsats. 2 Timer om Ugen har gennem flere år vist flotte resultater i Odense og Esbjerg, og vi glæder os over, at vi nu kan komme ud til mange flere børn i flere byer,” siger chef for Programudvikling i Fonden for Socialt Ansvar Mikkel Hyldebrandt Jensen i en pressemeddelelse fra fonden.
vi glæder os over, at frivillige nu kan slå ring om endnu flere børn med støttebehov og hjælpe dem til øget trivsel og læring
Henriette Christiansen – Direktør, Egmont Fonden
2 Timer om Ugen har tidligere været med i Egmont Fondens spireprogram, der støtter nyere og mindre organisationer, som har potentiale til på sigt at gøre en markant forskel i forhold til at sikre, at flere unge kan gennemføre en ungdomsuddannelse.
”Hos Egmont Fonden arbejder vi for at bekæmpe læringsulighed. Vi ser 2 Timer om Ugen som en vigtig brik i dette, og vi glæder os over, at frivillige nu kan slå ring om endnu flere børn med støttebehov og hjælpe dem til øget trivsel og læring,” lyder det fra Henriette Christiansen, der er direktør i Egmont Fonden med ansvar for fondens almennyttige aktiviteter.
Nødhjælp til ukrainsk befolkning på flugt
Fundats´ ugentlige oversigt over udvalgte nye fondsuddelinger fortsætter til Ukraine, hvor Novo Nordisk Fonden netop har besluttet at støtte den nødhjælpsindsats, som FN´s flygtningeorganisation UNHCR har igangsat i Ukraine, med fem millioner kroner.
Situationen i landet er som bekendt i hastig forværring efter den russiske invasion i sidste uge, og de humanitære konsekvenser for den civile befolkning er voldsomme.
Hanna Line Jakobsen, der er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, betegner udviklingen i Ukraine som en tragedie.
”Det er meget bekymrende at følge, hvordan situationen udvikler sig. Med denne humanitære hjælp ønsker vi at bidrage til at hjælpe de mennesker, der er ramt af den væbnede konflikt og har måttet flygte fra deres hjem for at komme i sikkerhed,” siger Hanna Line Jakobsen i en pressemeddelelse fra fonden.
Som følge af krisen har UNHCR akut øget sine indsatser og kapacitet i Ukraine og de omkringliggende lande.
”Vi er dybt bekymrede for den hastigt forværrede situation i Ukraine. Takket være denne hurtige støtte fra Novo Nordisk Fonden kan UNHCR beskytte og hjælpe mennesker, der har brug for humanitær assistance,” siger UNHCR’s regionale direktør for Europa Pascale Moreau.
Med denne humanitære hjælp ønsker vi at bidrage til at hjælpe de mennesker, der er ramt af den væbnede konflikt og har måttet flygte fra deres hjem for at komme i sikkerhed
Hanna Line Jakobsen – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
Støtte til fondes arbejde med indsamling af data
Vi bliver hos Novo Nordisk Fonden, der i den forløbne uge også har støttet techvirksomheden Found Aids arbejde med data hos fonde.
Donationen fra Novo Nordisk Fonden er på fire millioner kroner over de næste to år, og pengene er øremærket en styrkelse og udvikling af fondes arbejde med at indsamle og benytte data om resultaterne af filantropiske donationer og impact-investeringer. Det sker via rapporteringsplatformen Foundgood, som er drevet og udviklet af Found Aid.
“Denne bevilling er en invitation til alle fonde om at deltage i det videre pionerarbejde med indsamling og brug af data. Novo Nordisk Fonden har de seneste år været med til at udvikle platformen og med stor succes brugt den aktivt. Den mulighed vil vi gerne udbrede til flere fonde,” siger Thomas Alslev Christensen, Senior Vice President for impact i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse fra Found Aid.
Hanne Brinch, der er CEO i Found Aid, oplever en stor interesse i fondsverdenen for at bruge og forstå data bedre.
”I dag bruger flere end 250 bevillingsmodtagere platformen til rapportering om deres vigtige arbejde og er meget begejstrede for værktøjet. Med denne donation kan vi tilbyde alle fonde et gratis og uforpligtende samarbejde om den videre udvikling af platformen. Jeg håber, at rigtig mange fonde vil deltage i udviklingsarbejdet,” siger Hanne Brinch.
Ud over Novo Nordisk Fonden er LEO Fondet p.t. bruger af platformen.
Nye aktiviteter i kulturhus i Helsingør
I kulturhuset Toldkammeret i Helsingør er der glæde efter netop at have modtaget 2,3 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden.
Pengene skal bidrage til igangsættelse af aktiviteter, der motiverer og inviterer til aktive medborgerfællesskaber, skriver Nordea-fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
”Vores rolle som kulturhus er i høj grad at mobilisere og styrke borgerfællesskaberne i forståelsen af, at fællesskaber er med til at øge den enkelte borgers livskvalitet,” siger Søs Krogh Vikkelsøe, der er programchef og konstitueret leder af Toldkammeret.
Med Nordea-fondens uddeling er der ifølge Søs Krogh Vikkelsøe mulighed for at forfine og udvikle de dele af Toldkammerets aktivitetsprogram, som er allernærmest brugeren. Undervejs i projektet vil erfaringerne på dialogmøder blive delt med landets øvrige kulturhuse.
Michael Mathiesen, der er formand for kultur- og turismeudvalget i Helsingør Kommune, understreger, at han glæder sig til at følge projektet.
”Man siger, at Toldkammeret er Helsingørs hjertekammer. Med Nordea-fondens bidrag bliver der endnu mere hjerterum, og dermed kan vi sætte strøm til det, vi allerede kender Toldkammeret for, nemlig det gode værtsskab, samvær og åbne, inddragende processer, hvor borgeren selv er med til at skabe kulturhusets aktiviteter,” siger Michael Mathiesen.
Nordea-fonden støtte sker over en treårig projektperiode.
Flere unge skal få øjnene op for erhvervsuddannelser
Flere unge skal fatte interesse for erhvervsuddannelser – og de skal færdiggøre dem.
Det er essensen i et nyt uddannelsesprojekt fra Dansk Automobil Sports Union (DASU), som Tietgenfonden netop har støttet med 1,24 millioner kroner.
Ved at bringe motorsporten ind i erhvervsuddannelserne bringer vi samtidig nogle af sportens vigtigste værdier i spil over for eleverne, der i langt højere grad efterlyser mere motiverende og faglig relevant undervisning
Mikkel Bøyesen – Udviklingschef, DASU
Projektet hedder 'Kartingslalom, skills og samarbejde' og indbefatter blandt andet sociale events, konkurrencer og gokartkonkurrencer, som skal åbne flere unges øjne for, hvad mekanikere, pladesmede og de mange øvrige erhvervsuddannelser kan bruges til.
Projektet går i gang på erhvervsskoler landet over, når de nye elever møder ind efter sommerferien, skriver Tietgenfonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
”Det er vigtigt for motorsporten i Danmark, at vi får mulighed for at udvikle og igangsætte vores projekt med erhvervsuddannelserne, og med pengene fra Tietgenfonden til projekt ’Kartingslalom, skills og samarbejde’ er vi godt i gang. Det er det næste, store skridt i DASU’s mål om at tage ansvar for nogle af de udfordringer, erhvervsuddannelserne og erhvervslivet står over for de kommende år. Ved at bringe motorsporten ind i erhvervsuddannelserne bringer vi samtidig nogle af sportens vigtigste værdier i spil over for eleverne, der i langt højere grad efterlyser mere motiverende og faglig relevant undervisning,” siger Mikkel Bøyesen, der er udviklingschef i DASU.