Børn og unges trivsel, læring og udfordringer med ensomhed er i centrum for tre af denne uges største fondsuddelinger.
En donation på 100 millioner kroner fra Lego Fonden muliggør, at det nationale program ’Playful Learning’ kan fortsætte arbejdet med at udforske, udvikle og integrere legende tilgange i de danske skoler og dagtilbud. Bevillingen betyder blandt andet, at der kan blive igangsat konkrete indsatser i flere af landets kommuner, som skal bidrage til, at flere børn 'får lyst til at være og lære.'
Det skriver Danske Professionshøjskoler i en pressemeddelelse.
Playful Learning-programmet blev iværksat i 2018 og forlænges nu takket være de mange penge fra Lego Fonden med fire år frem til udgangen af 2026. Programmet er forankret i et samarbejde mellem alle seks professionshøjskoler i Danmark og Lego Fonden.
Vi har brug for indsatser, der forstærker børns kreative, eksperimenterende og legende tilgang til verden og deres lyst til at lære
Tobias Heiberg – Chef for programmet ’Playful Learning’
Tobias Heiberg, som er chef for programmet, glæder sig over at stå i spidsen for den bevægelse, der på sigt kan drive det paradigmeskifte, hvor det legende ikke kun er for sjov og en del af pauserne.
”Vi har brug for konkrete tiltag, der kommer både børn og voksne i vores dagtilbud og skoler til gode. I for mange år har vi fokuseret for ensidigt på standardisering, testresultater og målstyring. Når vi sammen skal i en anden retning, hvor børns engagement, kreativitet og trivsel igen står i centrum, må politiske reformer understøttes af pædagogisk udvikling. Vi har brug for indsatser, der forstærker børns kreative, eksperimenterende og legende tilgang til verden og deres lyst til at lære,” siger Tobias Heiberg.
Børneforskningscenter kan fortsætte til 2031
Med en ny bevilling fra Trygfonden på 70 millioner kroner kan Trygfondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet fortsætte sit virke frem til 2031. Her vil forskerne blandt andet fokusere på perioder i barndommen og den tidlige ungdom, hvor der er særligt potentiale for at styrke læring og udvikling.
Ifølge en nyhed på Trygfondens hjemmeside har forskerne fra Trygfondens Børneforskningscenter siden åbningen i 2013 stået bag flere end 30 indsatser med dokumenteret positiv effekt på børn og unges læring og udvikling.
”Med bevillingen får de dygtige forskere på centret nu de bedste forudsætninger for at bygge videre på de resultater, de allerede har skabt, og fortsætte det gode samarbejde med ledere og medarbejdere i landets kommuner om at udvikle og udbrede indsatser, der gør en positiv forskel for børn og unge,” siger projektchef i Trygfonden Frederik Mühldorff Sigurd.
Gennem vores forskning er det blevet tydeligt for os, at der er to perioder i børns liv, hvor det særligt er muligt at styrke deres læring og udvikling
Simon Calmar Andersen – Professor og centerleder, Trygfondens Børneforskningscenter
På trods af ny viden og effektive indsatser fra Trygfondens Børneforskningscenter, er der stadig alt for mange børn og unge, som ikke formår at indgå i gode fællesskaber og få tilstrækkeligt udbytte ud af skolens undervisning. Det kan ifølge Simon Calmar Andersen, som er professor og centerleder i Trygfondens Børneforskningscenter, have negative konsekvenser for deres trivsel og livsmuligheder langt ind i voksenlivet.
”Gennem vores forskning er det blevet tydeligt for os, at der er to perioder i børns liv, hvor det særligt er muligt at styrke deres læring og udvikling – to vinduer for udvikling, kan man kalde det. Det ene vindue er i de tidlige år, hvor der fortsat er et stort potentiale for at styrke børns tidlige kompetencer, hvis man for eksempel arbejder systematisk med evidensbaserede indsatser i dagtilbud. Det andet vindue er omkring 11-15-års-alderen, hvor børn har særlige muligheder for at udvikle de mere avancerede færdigheder, som de har brug for, når de mere basale sproglige og matematiske kompetencer er faldet på plads,” forklarer Simon Calmar Andersen.
Vil finde og hjælpe ensomme unge
Vi fortsætter til Mary Fonden, som med økonomisk støtte fra Lauritzen Fonden og Det Obelske Familiefond har skudt et nyt initiativ kaldet ’Lift’ i gang.
Baggrunden for initiativet er, at mange unge i Danmark føler sig ensomme. Hvis ensomheden bider sig fast, kan den have store konsekvenser for den enkelte og for samfundet. Mary Fonden ønsker med Lift at sikre, at unge, der føler sig svært ensomme, bliver fundet og tilbudt den rette hjælp. Det sker i første omgang i kommunerne Ballerup, Esbjerg og Vejle.
”Ensomhed blandt unge er et problem, vi ikke kan lukke øjnene for. Derfor har vi nu sat et både omfattende og ambitiøst initiativ i gang med en bred vifte af aktører fra det offentlige og civilsamfundet. Vi ved fra eksisterende viden og erfaringer med at bekæmpe ensomhed, at det ikke er nok at gøre en ting. Der skal en helhedsorienteret indsats til – og det er det, vi nu forsøger at udvikle sammen med mange gode kræfter,” siger direktør i Mary Fonden Helle Østergaard i en pressemeddelelse.
Det er svært at finde de unge, der er ensomme, fordi mange af dem ikke bare lige giver sig til kende
Lise Plougmann Willer – Direktør for Borger og arbejdsmarked, Esbjerg Kommune
Direktør for Borger og arbejdsmarked i Esbjerg Kommune Lise Plougmann Willer understreger, at stadig flere unge kæmper med trivslen og psykiske problemer.
”Det er svært at finde de unge, der er ensomme, fordi mange af dem ikke bare lige giver sig til kende. Vejen ud af ensomhed er forskellig for hver enkelt. Derfor er vi meget spændte på at komme i gang med Lift, netop fordi vi både får et redskab til at finde de unge og derfra give dem den håndholdte hjælp, de har brug for,, siger Lise Plougmann Willer.
Legater til forskning i hjertesygdomme
Kronprinsesse Mary, der er formand for bestyrelsen i Mary Fonden, spiller også en rolle i ugens næste uddelingsnyhed. Hun stod nemlig for uddelingen af forskningslegater, da Hjerteforeningen og Børnehjertefondens årlige legatuddeling fandt sted på Hotel d’Angleterre i hjertet af København.
”Jeg går altid herfra med ny, spændende viden og et optimistisk syn på fremtiden i kampen mod hjertesygdom i Danmark. Og igen i dag har jeg fået bekræftet, at vi har noget særligt herhjemme – noget, vi skal værne om, og noget, vi skal udvikle. Vi har nemlig et exceptionelt dygtigt forskermiljø. Et miljø, der hvert eneste år rykker grænserne for, hvad vi troede var muligt,” sagde Kronprinsessen blandt andet ved legatuddelingen ifølge en pressemeddelelse fra Hjerteforeningen.
Kasper Iversen, der er professor ved Herlev Hospital, modtog 3,3 millioner kroner fra Hjerteforeningen til projektet ’Underdiagnosticeres kvinder for blodprop i hjertet?’
Seniorforsker ved Steno Diabetes Center Copenhagen Charlotte Demant Klinker modtog 4,5 millioner kroner fra Hjerteforeningen til projektet ’Fremme af fysisk aktivitet blandt unge på Forberedende Grunduddannelse (FGU)’.
Og Susanne Schmidt Pedersen, som er professor ved Syddansk Universitet, modtog ved legatuddelingen tre millioner kroner fra Snedkermester Sophus Jacobsen og Hustru Astrid Jacobsens Fond til projektet ’Forebyggelse af depression hos patienter med atrieflimren – et skræddersyet tilbud’.
Alle danskere skal fejre Grundlovsdag
Med 2,5 millioner støttekroner fra Nordea-fonden i ryggen søsættes nu et nyt étårigt pilotprojekt, ’Grundlovsfesten’, hvis ambition er at starte en ny grundlovsdagsbevægelse i Danmark, som skal få alle til at markere og fejre Grundlovsdag den 5. juni.
Initiativet starter med at række ud til landets cirka 700.000 skolebørn.
”Børn fødes ikke som demokrater, og det er derfor en løbende opgave at uddanne og danne børn til demokrati. Men det er også en mulighed! Børnene er Grundlovsfestens udgangspunkt, og landets grundskole er derfor omdrejningspunkt for hele initiativet, når vi vil tage nye generationer alvorligt på deres egne præmisser og bidrage til at skabe fremtidens stolte demokrater,” siger initiativets leder Olav Hesseldahl i en pressemeddelelse.
Første skridt i projektet bliver at invitere til en række stormøder flere steder i landet med henblik på at samle mulige samarbejdspartnere og medudviklere af projektet.
Børn fødes ikke som demokrater, og det er derfor en løbende opgave at uddanne og danne børn til demokrati
Olav Hesseldahl – Leder og initiativtager, ’Grundlovsfesten’
Grundlovsfesten er startet af Foreningen 5. juni. Blandt foreningens medlemmer og Grundlovsfestens initiativtagere er formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, direktør i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen, journalist og tidligere rektor for Filmskolen Poul Nesgaard og præst Sørine Gotfredsen.
Teaterhøjskole på Møn restaureres
Rødkilde Højskole på Møn, der blev etableret i 1865, er en af landets ældste højskoler. Siden 1998 har højskolen været teaterhøjskole og herigennem introduceret unge mennesker for teatrets verden.
Selvom højskolens mere end 150 år gamle bygninger løbende er blevet vedligeholdt, har der længe været et stort behov for en restaurering, som kan fremtidssikre og videreudvikle højskolen. Og med en bevilling på 12 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden kan der nu sættes gang i en omfattende restaurering af Rødkilde Højskole, skriver fonden på sin hjemmeside.
Projektet omfatter ud- og indvendig istandsættelse af de tre fredede hovedbygninger, to bevaringsværdige bygninger samt en tilføjelse af en ny funktionsbygning til højskolens teatersal, Ottekanten.
Derudover etableres der toiletfaciliteter, som vil være tilgængelige for offentligheden, heriblandt vandrere på Camønoen, der går gennem højskolens park.
Penge til at udvikle digitale sundhedsløsninger
Vi fortsætter til Industriens Fond, som nu forlænger aftalen med Health Tech Hub Copenhagen og giver 33 millioner kroner til arbejdet med at udvikle digitale sundhedsløsninger og udbrede dansk sundhedsteknologi til verdensmarkedet.
De nye midler, som bliver tilført fra Industriens Fond, kommer på et bagtæppe af solid succes de seneste år, hvor Copenhagen Health Tech Hub er vokset til 28 medlemsvirksomheder, der har bragt digitale sundhedsløsninger ud til flere end 2,6 millioner mennesker, skriver fonden i en pressemeddelelse.
Potentialet er stort for, at digitale sundhedsløsninger kan blive en markant dansk styrkeposition, og over de seneste år er branchen modnet så meget, at de næste større erhvervssucceser bør være inden for rækkevidde
Thomas Hofman-Bang – Administrerende direktør i Industriens Fond
”Health Tech Hub Copenhagen har skabt solide resultater de senere år, og derfor er det også med høje forventninger, at vi nu forlænger indsatsen. Potentialet er stort for, at digitale sundhedsløsninger kan blive en markant dansk styrkeposition, og over de seneste år er branchen modnet så meget, at de næste større erhvervssucceser bør være inden for rækkevidde. Dertil kommer, at sundhedssektoren ikke bare i Danmark, men også på globalt plan, skriger efter innovation. Den mulighed skal danske health tech- iværksættere udnytte, og det bidrager Health Tech Hub Copenhagen til,” siger administrerende direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang.
Health Tech Hub Copenhagen blev etableret i 2019.
Skal forbedre model for klimaberegner
Vi slutter i forskningens verden med nyheder fra Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden.
Novo Nordisk Fonden har netop uddelt i alt 55 millioner kroner fordelt på fire bevillinger inden for fondens ’Data Science Infrastructure Programme’.
En af bevillingerne på 14,8 millioner kroner er tildelt lektor Sune Darkner fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Han skal i samarbejde med Institut for Plante- og Miljøvidenskab opgradere en model til at beregne, hvordan blandt andet klima påvirker landbrug og omvendt.
I en verden under forandring er der behov for opdaterede modeller til at beregne, hvad klimaforandringerne kommer til at betyde for landbruget, hvad dyrkning af forskellige afgrøder har af betydning for klimaet, og hvordan forskellige jordtyper hver især kan lagre forskellige mængder kulstof, så det ikke bidrager til den globale opvarmning.
En af de helt essentielle modeller til at beregne på interaktioner mellem jordbund, planter og klima på den nordlige halvkugle hedder ’Daisy’, og det er den model, der via Novo Nordisk Fondens bevilling skal have en overhaling, så den fremadrettet bliver mere brugbar og i stand til at tackle de behov for komplekse beregninger, verden står over for.
174 mio. kr. til ’hjernevridende’ forskningssamarbejder
Syv danske forskere modtager hver mellem 20 og 40 millioner kroner i støtte til ’hjernevridende’ forskningssamarbejder under Lundbeckfondens program 'Collaborative Projects', oplyser fonden i en pressemeddelelse. I alt bliver der uddelt 174 millioner kroner.
"Moderne neurovidenskab er meget interdisciplinær og kræver ofte samarbejde på tværs af videnskabelige grupper både i Danmark og internationalt, hvis vi for alvor skal rykke ved noget. Med Collaborative Projects-programmet har vi inviteret forskerne til at foreslå problemer, som kun kan løses med tværfaglige samarbejder. Og det har vi fået med årets projekter," siger Lars Torup, der er Scientific Programme Director i Lundbeckfonden.
Programmet er etableret for at styrke de neurovidenskabelige forskningsmiljøer i Danmark ved at understøtte samarbejder på tværs af videnskabelige grupper både i Danmark og internationalt.
Lundbeckfonden modtog i 2022 ansøgninger fra i alt 36 videnskabelige grupper ved danske forskningsinstitutioner til Collaborative Projects-bevillinger. 10 ansøgere blev udvalgt til fagfællebedømmelse og blev interviewet af fondens Grants & Prize-panel, og syv projekter kom altså igennem nåleøjet.